Klaas Wietsma

Klaas Wietsma

Klaas Wietsma

1995

Ouwsterhaule

 


Bekijk de hele film over Klaas Wietsma

Dit schooljaar rondt Klaas zijn studie HBO Dier- en veehouderij aan het VHL in Leeuwarden af. Zijn ouders geven hem nu al alle ruimte om mee te denken en te beslissen op het familiebedrijf. Met name de fokkerij laten ze volledig aan Klaas over. In de toekomst gaat Klaas het bedrijf overnemen.

Klaas meent…

De sector

De Nederlandse consument vindt steeds meer van de melkveesector. Daarmee verandert de wet- en regelgeving voordurend. Nederland kan een unieke marktpositie creëren, maar dan moet de sector zich onderscheiden door assertief te ondernemen, een balans te zoeken tussen de consumenten,politiek en veehouders.

Als sector moeten we goed uitleggen wat we doen en waarom, en dat met veel passie en beleving. Het is belangrijk om in gesprek te gaan met de consumenten. We hebben een gezamenlijk belang namelijk een gezonde koe en productkwaliteit. De visie en ideeën mogen niet ten koste gaan van het dierwelzijn en de rendabiliteit.

Elke ontwikkeling biedt kansen en bedreigingen. De kracht van de ondernemer is om de kansen te benutten. Ik verwacht dat de melkveehouder van de toekomst verschillende productielocaties zal hebben.

Ik wil onze bedrijfsvoering verder optimaliseren naar meer arbeidsefficiëntie en nog meer arbeidsplezier. In die optimalisatie staat de koe centraal. Iedereen heeft er baat bij dat de koe gezond is en lang mee kan. Dit wil ik bereiken door de genetica, huisvesting, voeding en diergezondheid te verbeteren. Een koe moet in balans zijn op het gebied van exterieur, productie en gezondheidskenmerken. Om een gerichtere fokkeuze te maken en beter te selecteren in het jongvee, onderzoeken wij alle dieren op DNA.

Zonder een hoogwaardig uitgebalanceerd rantsoen haal je er niet uit wat erin zit. Daarbij is het jongvee- en droogstandsrantsoen even belangrijk.

Toekomst

Schakelen op veranderingen maakt ondernemen uitdagend. Het is als ondernemer belangrijk om sterk in je schoenen te staan en het overzicht te houden.

Voor sector promotie wil ik in de toekomst meer burgers uitnodigen op ons bedrijf. Binnen nu en vijf jaar gemiddeld wil ik boven de 10.000 liter per koe melken met een bovengemiddelde eiwitgehalte en 83 punten AV. Een hoog maar ook uitdagend streven. Investeren voor een groter areaal grond om meer balans in het bedrijf te creëren.

Ambitie

Gezond en gelukkig blijven leven met een passend inkomen.

 

Verkiezing:

Young Herdmanager of the year

Op zaterdag 11 juni gaat CRV op zoek naar de ‘Young Herdmanager of the year’. Drie jonge veehoud(st)-ers delen daarbij hun visie op de toekomst en meer specifiek op het management van de eigen veestapel delen.

Ontdek hier wie ze zijn en breng je stem uit op diegene waarvan jij meent dat hij de ‘Young Herdmanager of the year’ is.

 

Lees meer over de drie finalisten:

Thijs Neutel (1985) uit Saaksum
Emiel Willems (1985)  uit Vriezenveen
Klaas Wietsma (1995) uit Ouwsterhaule

 

De uitslag is bekend!
De verkiezing is gewonnen door Thijs Neutel! Bekijk de fotoreportage via onze Facebookpagina.

Rollend Jaargemiddelde

129 melkkoeien
5.00 8198 kg 4,41% vet 3,65% eiwit

 

 

Volg de competitie ook via de Facebookpagina van CRV: