Emiel Willems

Emiel Willems

Emiel Willems

1985

Vriezenveen


Bekijk de hele film van Emiel Willems

Emiel is bedrijfsleider bij Abbink Melkveehouderij. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het melkveebedrijf. In 2013 is er een nieuwe stal gebouwd en de oude stal is in gebruik voor jongvee. Naast het melken gebeuren zaken als voeren, insemineren, klauwverzorging en een gedeelte van het landwerk in eigen beheer. Momenteel zijn er 207 melk- en kalfkoeien en 150 stuks jongvee. Het bedrijf past weidegang toe. Naast Emiel zijn er 2 vaste medewerkers samen voor 1 VAK.

Emiel meent…

De sector 

Milieu, mestwetgeving en een hoge kostprijs dwingen tot efficientie. Voor bedrijven die efficiënt werken is er zeker toekomst want zij kunnen concurreren op de wereldmarkt. Belangrijk is dat we kwaliteit en imago blijven uitdragen om de vraag naar Nederlands product te behouden.

  • Focus op gezonde klauwen en een laag lactatiestadium. Dit zorgt voor een hoge voerefficientie.
  • Het behouden van een lage tussenkalftijd voorkomt vervetting van dieren en minimaliseert de kans op stofwisselingsproblemen.
  • Beenwerk en klauwgezondheid zijn uiterst belangrijk binnen de foklijnen. Inteelt wordt als zeer bedreigend beschouwd. Dit gaat ten koste van duurzaamheid. Fokkerijorganisaties moeten zich gaan richten op het verlagen van de inteeltgraad.
  • Betrek adviseurs in je management en houd altijd focus op het eindproduct.
  • Elke dag consequent werken. Zorg voor tijd en rust om te managen.

Toekomst

Doorgroeien naar 250 koeien om zo stal, grond, machines en arbeid optimaal te benutten. Daarmee richt ik op een productie van 10.000 kg per koe met minimum 3.50% eiwit.

De kwaliteit van benen en de klauwgezondheid moet omhoog om efficiëntie te verhogen. Binnen fokkerij moet gefocust worden op bloedlijnen die excelleren op gebied van benen en klauwgezondheid.

Aanvoer van stikstof vanuit voer en kunstmest beperken. Met behulp van scheidingstechnieken moet het mogelijk zijn om zoveel mogelijk N in de kringloop te houden.

Ambitie

Mijn ambitie? Mijn doelstellingen halen. Dit geeft voldoening en iets om trots op te zijn.

Verkiezing:

Young Herdmanager of the year

Op zaterdag 11 juni gaat CRV op zoek naar de ‘Young Herdmanager of the year’. Drie jonge veehoud(st)-ers delen daarbij hun visie op de toekomst en meer specifiek op het management van de eigen veestapel delen.

Ontdek hier wie ze zijn en breng je stem uit op diegene waarvan jij meent dat hij de ‘Young Herdmanager of the year’ is.

 

Lees meer over de drie finalisten:

Thijs Neutel (1985) uit Saaksum
Emiel Willems (1985)  uit Vriezenveen
Klaas Wietsma (1995) uit Ouwsterhaule

 

De uitslag is bekend!
De verkiezing is gewonnen door Thijs Neutel! Bekijk de fotoreportage via onze Facebookpagina.

Rollend Jaargemiddelde

178 melkkoeien
3.09 9283 kg 4,31% vet 3,54% eiwit

 

 

Volg de competitie ook via de Facebookpagina van CRV: