Thema vruchtbaarheid: ‘Wie kent zijn tussenkalftijd?’

1
jul
2015
0
Reacties

Op de CRV Koe-Expo lieten de dochtergroepen zien op welke speerpunten zij iets extra’s toevoegen aan uw veestapel. Bijgepraat worden over deze thema’s – vruchtbaarheid, productie, efficiëntie, gezondheid en levensduur? Dat kon op de themapleinen. Hier werd volop van gedachten gewisseld over nieuwe én bestaande oplossingen. Wat kwam er zoal aan bod bij het thema vruchtbaarheid?

Jos Kox‘Vruchtbaarheid is een belangrijke pijler onder een goed presterende veestapel. Het goed managen van de vruchtbaarheidscyclus is een kunst’, vertelt vruchtbaarheidsadviseur Jos Kox.

‘Wie vindt zijn tussenkalftijd belangrijk? Wie ként zijn tussenkalftijd? En wie is er tevreden over?’

Zomaar wat vragen die Jos aan zijn publiek stelt. Opvallend weinig mensen blijken goed op de hoogte te zijn van de tussenkalftijd. ‘De gemiddelde tussenkalftijd is 410 dagen. Dit getal is goed te sturen.’ Jos maakt onderscheid in vier momenten:

  1. Afkalven. Tip: werk hygiënisch en laat dieren vlot afkalven
  2. Insemineren. Tip: begin op tijd
  3. Drachtcontrole. Tip: spoor niet-drachtige dieren op tijd op; werk op vaste tijdstippen
  4. Droogzetten. Tip: pas het rantsoen aan

Als vruchtbaarheidsadviseur zorgt Jos voor bedrijfsspecifiek advies, snel inzicht en ondersteuning in vruchtbaarheidsmanagement. Samen met u kan hij de vruchtbaarheid op uw bedrijf in kaart brengen en verbeteren. ‘Soms is het heel simpel en doe je slechts wat praktische aanpassingen. Samen met de veehouder besluit je eerder te starten met insemineren, zorg je voor meer licht in de stal, etc. Soms is de vruchtbaarheid ook al heel goed op orde. Voor het vasthouden van een goede tussenkalftijd is het ook belangrijk om onze stappen (inzicht, plan, verbeter, red.) te volgen.’ Jos laat graag zien welke winst er te behalen is met het beheersen van de tussenkalftijd en hoe CRV daarbij kan helpen. Vruchtbaarheidsadviseurs kunnen de cijfers en kengetallen goed interpreteren en koppelen dit aan een praktische kijk op koeien en hun omgeving.

Kijk hier hoe u vaart in de vruchtbaarheid brengt:

Vruchtbaarheidsadviseur Martin op bezoek bij Tom Lammers:

Meer weten? Lees meer over wat een vruchtbaarheidsadviseur voor uw bedrijf kan betekenen

Vruchtbaarheid verbeteren met Camion en fleckvieh
Ook de juiste keuze van stieren kan bijdragen aan de vruchtbaarheid van uw veestapel. Een goede vruchtbaarheid is een voorwaarde voor een efficiënte melkproductie. Niet voor niets werden op het themaplein vruchtbaarheid een groep van Camion en fleckvieh getoond. Kruisen met fleckvieh is een optie om op deze eigenschap genetisch snel vooruitgang te boeken. Het dubbeldoelras is met name geschikt om kracht, vruchtbaarheid en gezondheid in een veestapel te verbeteren. Ook door selectie binnen het (holstein)ras zijn er goede mogelijkheden om de vruchtbaarheid te verhogen, bijvoorbeeld dus met Camion van de Peul. De Fenderzoon is een stier bij uitstek om de erfelijke aanleg voor vruchtbaarheid (fokwaarde dochtervruchtbaarheid 103) en gezondheid (Better Life Gezondheid +8%) te verbeteren.

 

Heeft u vragen over vruchtbaarheidsmanagement? We zoeken graag met u naar de juiste oplossing(en)

 

themaplein3 themaplein2 themaplein