Satellietbedrijven profiteren opnieuw van de snelste genetica

23
jun
2014
0
Reacties
Caudumer Lol 305 PP Red VG 87, de moeder van Powerplay PP rf

Na stieren als Snowfever, Danno, Cupido en Debutant is het de beurt aan Caudumer Powerplay PP rf. Van deze zuiver fokkende hoornloze stier is nu sperma beschikbaar, waarvan de eerste rietjes exclusief voor het fokprogramma zijn. Dat betekent dat de satellietbedrijven de eerste bedrijven zijn die nakomelingen van deze hoogste stieren van hun jaargang op hun bedrijf krijgen.

Genetische hoornloosheid krijgt steeds meer aandacht. Met stieren als De Vrendt Nano P Red en Delta Michel P Red heeft CRV bij roodbont al volop stieren beschikbaar die qua nvi niets onderdoen voor de gehoornde roodbonte jaargenoten. Met Caudumer Powerplay PP rf komt daar een knaller van jewelste bij. Met deze stier bent u 100% verzekerd van een genetisch hoornloos kalf. Powerplay is namelijk homozygoot hoornloos, wat betekent dat hij altijd zijn hoornloosheid doorgeeft aan zijn nakomelingen.

De stier is nog zo jong dat zijn officiële merkerfokwaarde nog niet via de functie ‘stierzoeken’ op deze website naar voren komen. Op zwartbontbasis komt hij uit op 261 nvi. Bij roodbont gaat hij dus richting de 300 nvi, waarmee hij een van de hoogste stiervaders van dit moment is. Op 24 juni 2014 worden de eerste verse ivp-embryo’s van deze nieuwe stiervader ingezet op de satellietbedrijven.

Caudumer Lol 292 P VG 86 (v. Lawn Boy), de grootmoeder van Powerplay PP rf

Caudumer Lol 292 P VG 86 (v. Lawn Boy), de grootmoeder van Powerplay PP rf

Caudumer-achtergrond
Zoals zijn prefix al aangeeft komt Powerplay uit de stallen van maatschap Haytema-De Groot uit het Friese Koudum. De Parkerzoon komt uit een hoornloze dochter van Magna (v. Bolton). Deze Caudumer Lol 305 is in april met 87 punten ingeschreven. Zij stamt op haar beurt uit een VG 86 Lawn Boydochter. Deze Lol 292 maakt als vierjarige een tweede lijst van 12.403 kg melk met 4,57% vet en 3,63% eiwit (134 LW). Powerplays moeder Lol 305 staat na 115 dagen voorspeld op 2.05 9162 kg melk met 4,33% vet en 3,76% eiwit (130 LW).

Nog meer hoornloos
Binnen het fokprogramma van CRV krijgen nog meer hoornloze stieren kansen als stiervader. De Vrendt Blanco P rf (v. Snowman) is er eentje van. Hij scoort 283 nvi met veel melk en 112 totaal exterieur op roodbontbasis. Moeder is de bekende De Vrendt Janine P VG 87 Red (v. Lawn Boy) van maatschap Lutke Willink-Dekkers uit het Gelderse Geesteren.

De Vrendt Janine P Red VG 87 (v. Lawn Boy), de moeder van De Vrendt Blanco P rf

De Vrendt Janine P Red VG 87 (v. Lawn Boy), de moeder van De Vrendt Blanco P rf

ALH Goldday Cyrus P rf is een hoornloze Golddayzoon uit een Lawn Boymoeder die ook als stiervader wordt ingezet. Zijn merkerfokwaarde is niet officieel, maar was voor CRV wel reden om hem tot stiervader te bombarderen. Goldday is de volle broer van Danillo en is in Duitsland getest.

Aan de vrouwelijke kant krijgen ook verschillende donoren kansen. In de tabel ziet u welke.

Tabel1-hoornloos591

Caudumer Lol 306 PP Red, de met 87 punten ingeschreven volle zus van de moeder van Powerplay en is donor op het testbedrijf van de familie Hermanussen

Caudumer Lol 306 PP Red, de met 87 punten ingeschreven volle zus van de moeder van Powerplay en is donor op het testbedrijf van de familie Hermanussen

Zorg dat u profiteert van het huidige aanbod aan hoornloze genetica via het satellietprogramma en meld uw ontvangsters aan bij Ben Aerts, Servé van Wersch of Piet Ypeij. Aanmelden via deze website kan uiteraard ook.