Roodbonte drieling al acht jaar onafscheidelijk

categorie Vruchtbaarheid
15
nov
2016
0
Reacties
Koosje 21, 22 en 23 van de familie JFM de Groot in Hippolystushoef

Hippolytushoef, een prachtig dorp in de kop van Noord Holland. Het is 2 december 2008 en het lijkt het een normale dag te gaan worden op het bedrijf van de familie De Groot aan de Kruisweg. Dat werd het niet, met als resultaat deze robuuste drieling.

Drie vaarskalfjes
Koe Koosje 18, met als vader de mrij stier Rutger, is voor het ochtend melken in het strohok gedaan. Het lijkt erop dat ze vandaag gaat afkalven. Koosje is drachtig van CRV-stier Batenburg F Daan. De veehouder gaat na het melken toch maar even voelen of alles goed ligt, want het duurt hem eigenlijk te lang. Toch lijkt alles verder normaal en trekt hij er een mooi kalf uit. Niet te zwaar eigenlijk, nog maar even voelen. Verrassing, een tweede kalf komt levend ter wereld. Heel bijzonder want het zijn alle twee vaarskalfjes en goed helder. Uit routine voelt Jozef nog een keer en trekt er nog een prachtig levend kalf uit. Nummer drie!! En het mooiste is eigenlijk nog, ook een vaarskalfje.

Uit routine voelt Jozef nog een keer en trekt er nog een prachtig levend kalf uit. Nummer drie!!

Koeien met kracht
Ze waren niet meer dan 20 kg per dier, maar zeer levendig. Mevrouw de Groot ontfermde zich over deze bijzondere drieling en gaf ze vijfmaal daags biest. Het resultaat mag er zijn: ze groeiden uit tot drie zware en zeer waardevolle koeien.


vreetfoto-drieling

Nu nog lopen Koosje 21, Koosje 22 en Koosje 23 in de koppel koeien. Inmiddels zijn ze bijna acht jaar en al aan hun zesde lactatie bezig. Het zijn sterke en robuuste koeien, precies zoals de familie het graag wenst. Koosje 22 had dit voorjaar bij het afkalven een draai in de baarmoeder. Ondanks dat ze het heel zwaar gehad heeft, redde ze het toch. En als je de drie dames in het land ziet lopen, kunnen ze met gemak nog een aantal lactaties mee.

Eenvoudig bedrijfssysteem
De Koosjes passen perfect bij het eenvoudige bedrijfssysteem van de familie. Op het bedrijf van de familie J.F.M. de Groot worden 95 koeien gemolken. Op het 53 hectare grote melkveebedrijf, zand op klei, hanteert de familie het ‘KIS-systeem’ dat staat voor Keep It Simple. Ze houden zelf de administratie bij en hebben enkel functionele koeien die lang en gemakkelijk mee draaien. Daarbij kiezen ze bewust voor gebruikskoeien en zodoende gebruiken ze vooral mrij en sommige fleckvieh stieren. Ook de zware holstein stieren worden ingezet, maar alleen roodbont, meest CRV-stieren. Het bijbehorend jongvee gaat vanaf zes maanden naar het opfokbedrijf. Als het jongvee hoogdrachtig is, komt het weer terug.

Geschreven door veestapeladviseur Tjitte Tuinier.