Nostalgie van de bovenste plank

categorie Vruchtbaarheid
15
jan
2016
1
Reacties
Gerben Veenstra in de zomer van 1977

CRV komt al generaties lang bij boeren op het erf en dat levert mooie verhalen op. Oud-CRV- medewerker Gerben Loonstra begon ooit als inseminator en is vorig jaar gestopt als medewerker bij de stallen. Daar haalde hij onder meer stiertjes op in het hele land.

Het verhaal van Gerben Loonstra
Foto Gerben Loonstra nu_klein
Van 1974 tot 1985 was ik inseminator bij ki-station Ceres in Stompetoren. Het werkgebied strekte zich uit van ruwweg onder de lijn Schagen-Heerhugowaard-Hoorn tot de grens van Noord-Holland met Utrecht en Zuid-Holland.

Om 6.30 u begon het werk op het ki-station: het laten dekken van de stieren, de boxen uitmesten en telefoontjes aannemen van boeren die tochtige koeien opgaven. Om 8.30 u sloten de lijnen en werden de routes verdeeld. Samen als inseminatoren en stierenverzorgers tussendoor koffiedrinken was het summum van gezelligheid!

Het water over
Op een zomerse zondagmorgen in 1977 kreeg ik het adres van vader en zoon Prins aan de Zedde in Katwoude op mijn werkbrief met de mededeling ‘Eerst even bellen’. Nou, dan wisten wij het al. Dat betekende een afspraak maken hoe laat je daar ongeveer kon zijn en dan met de boot naar de tochtige pink. Dit was in het algemeen een tijdrovende aangelegenheid, waar wij in drukke tijden (en zeker op zondag!) niet echt op zaten te wachten. In de tijd die je hiervoor nodig had kon je zeker wel drie of vier reguliere adressen afwerken. Maar service van de ki stond bij ons hoog in het vaandel, dus niet zeuren maar bellen!

Bij aankomst aan de Zedde stond Cor Prins mij al op te wachten en wij samen in de boot. Zoon Dick was al op het land bij de pinken. Aan de overkant van het vrij brede water stond een man met een fototoestel. Het was een toerist, die met zijn boot daar de nacht had doorgebracht. Cor Prins vroeg mij of deze man, een amateurfotograaf, wat foto’s mocht maken van mij als inseminator in actie. Geen probleem natuurlijk, op voorwaarde dat ik een foto zou krijgen. Zo gezegd zo gedaan en na een week of vier kreeg ik een grote envelop thuis.

Toen2_KleinToen3_klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels ben ik na bijna 30 jaar met pensioen en vond ik ze laatst weer terug op de vliering. Nostalgie van de bovenste plank, waar ik na al die jaren met veel genoegen op terugkijk!

Inseminatie nu
Vandaag de dag kunt u ki-opgaves altijd en overal online regelen via de VeeManager App. U krijgt dan meteen inzicht in geadviseerde stieren en kunt meerdere dieren tegelijk opgeven. Maar telefonisch doorgeven kan ook, nu zelfs 24/7.

Hebt u ook leuke anekdotes, verhalen of foto’s? Deel ze met ons voor onze Facebookrubriek ‘Toen & Nu’! Stuur een e-mail naar webredactie@crv4all.com.

 

1 reactie

  1. 15 januari 2016 (Jaap Crok) Schreef:

    Mooie foto’s Gerben, roepen herinneringen op aan een geweldige ki periode.