Kortere tussenkalftijd voor iedere veehouder haalbaar

categorie Vruchtbaarheid
29
mrt
2016
0
Reacties

Een kortere tussenkalftijd vergroot de levensproductie van een koe. Het is dan ook niet verrassend dat tussenkalftijd in de top 3 van verbeterdoelen van veehouders staat.

Een paar cijfers. De gemiddelde tussenkalftijd in Nederland is 413 dagen (409 bij vaarzen). Het percentage koeien dat niet opnieuw wordt geïnsemineerd binnen 56 dagen na de eerste inseminatie ligt op 65% (Non-Return rate).

Tussenkalftijd is een complex onderwerp. Er komt voor de veehouder veel bij kijken, maar als de basis van het veestapelmanagement in orde is scheelt dat vaak enorm. In het laatste nummer van Veeteelt (mrt 2016) staat hierover een uitgebreid artikel ‘Een tot twee euro verlies per extra dag tussenkalftijd‘ (pdf).

 

Tips voor een kortere tussenkalftijd

1 Goed opstarten
Afanja van Eerde, die als CRV-inseminator op veel bedrijven komt, weet dat een goede opstart vanuit de droogstand het allerbelangrijkst is. ‘Denk aan de algehele gezondheid van de dieren, uitgebalanceerde voeding, een positieve energiebalans en een gezonde baarmoeder zonder infecties. Een langere tussenkalftijd komt vaak door problemen in de opstart: metabolische stoornissen als melkziekte, lebmaagdislocatie, slepende melkziekte, ketose of pensverzuring.’

Afanja van EerdeVolgens Afanja kunnen opstartproblemen, ook als ze niet zichtbaar zijn, negatief doorwerken op de vrucht. In het begin van de dracht is er een hoge embryonale sterfte, maar ook na de kritische periode van 42 dagen komt dit voor. Na de inseminatie vindt in 85% van de gevallen bevruchting plaats, daarvan blijven gemiddeld 55% drachten over. Als het embryo na de 13e dag afsterft, zal de koe later terugkomen, op of na 24 dagen.’

2 Erbovenop zitten
Om de tussenkalftijd te verkorten is het belangrijk om niet drachtige koeien zo snel mogelijk op te sporen. Met MPR Dracht kunt u koeien vanaf 28 dagen dracht al in aanmerking laten komen voor een drachtttest. De zeer betrouwbare test in het MPR melkmonster maakt snel handelen mogelijk. U boekt er structurele tijdwinst mee, verkort de tussenkalftijd en weet precies welke koeien extra aandacht vragen. Inmiddels gebruiken 2.000 veehouders MPR Dracht.

3 Test en hertest
Om de tussenkalftijd te verkorten en de melkproductie te maximaliseren is het advies om zo vroeg mogelijk te testen, vanaf 28 dagen na inseminatie. Een hertest later in de dracht is aanbevolen om eventuele embryonale sterfte in beeld te brengen. Stel MPR Dracht bij deze doelstelling in op 28 en 100 dagen (protocol 1). Test u liever na de kritische periode voor embryonale sterfte dan hebt u de attentiekoeien wat later in beeld. Stel MPR Dracht hiervoor in op 42 dagen (protocol 2).

MPR Dracht: 2 protocollen
Op weg naar een hogere levensproductie
Inseminatoren en vruchtbaarheidsadviseurs van CRV werken samen met de veehouder om de vruchtbaarheid van de veestapel te vergroten en daarmee de tussenkalftijd te verkorten. MPR Dracht is hierbij een handig hulpmiddel. U spoort niet-drachtige dieren in een vroeg stadium op zodat ze snel weer geïnsemineerd kunnen worden. Weten hoe het werkt? Bekijk de video:

Neemt u al deel aan MPR bij CRV? Meld u direct aan
Nog geen MPR-deelnemer? Meld u dan eerst aan voor MPR via Klantenservice op 088 00 244 40.

Mist u een tip of heeft u een aanvulling op dit artikel? Wij zien uw reactie graag tegemoet.