Met embryo’s snel naar een beste veestapel

categorie Embryo nieuws
15
jun
2016
0
Reacties
Van Middelaar koeien Beste Veestapel
De koeien van Mts Van Middelaar. Vlnr: Sterksel Jolijn, Sterksel Delta Riemkje, Sterksel Delta Karina, Sterksel Ariane 2 en Sterksel Delta Vivian.

Met embryo’s kunt u de genetische capaciteit van uw veestapel naar een hoger plan brengen. Dat bleek ook afgelopen zaterdag tijdens het CRV-Event. Hier waren de koeien uit het CRV-fokprogramma goed vertegenwoordigd, zowel bij de verkiezing van de Beste Veestapel als de dochtergroepen. Op exterieur scoren de dieren dus ook goed.

Wie wil er nu niet snel een betere veestapel? De vraag is alleen hoe je dat als veehouder financiert. Tijdens het CRV-Event toonden drie veehouders het resultaat van verschillende fokstrategieën.

Fokken met gesloten beurs
Finalist Hans van Middelaar eindigde op de tweede plek in de competitie voor de Beste veestapel van Nederland. Hij heeft een hele beste veestapel opgebouwd met behulp van embryo’s uit het fokprogramma van CRV. Van de zeven koeien die hij meenam naar Zwolle zijn er vijf directe nakomelingen van Delta-donoren.

Twee van de getoonde koeien zijn familie van huidige CRV-stieren.
• Sterksel Ariane 2 is een directe dochter uit donor Delta Ariane (moeder van twee stiervaders Delta Amigo en Delta Almond).
• Sterksel Delta Vivian is een voormalige donor uit het CRV-fokprogramma en moeder van Selectstier Delta Wifi.

Sterksel Ariane 2

Sterksel Ariane 2 liep ook mee tijdens de presentatie van de dochtergroep van Bouw Snowfever

De resultaten die Hans van Middelaar de afgelopen acht jaar met zijn veestapel heeft geboekt, zijn te danken aan de genetische vooruitgang van zijn dieren. Met behulp van embryo’s zette hij grote stappen in de verbetering van de veestapel. Hans financierde deze investering door het systeem van ‘fokken met gesloten beurs’, eigenlijk een uitvinding van hemzelf toen hij nog bij CRV werkzaam was. De beste pinken en koeien worden geïnsemineerd met SiryX, gesekst sperma. Op het ondereind van de pinken en koeien komt daarbij ruimte vrij om embryo’s in te zetten. De rest van de koeien worden geïnsemineerd met (SiryX mannelijk) Belgisch-witblauwstieren of conventioneel sperma.

Delta Satelliet
Als deelnemer aan Delta Satelliet ontvangen Gerben en Arnold van Van Veelen Holstein jaarlijks de beste embryo’s voor een zeer concurrerende prijs. Alle kalfjes geboren uit de embryo’s worden genoomgetest. CRV beschikt over het eerste terugkooprecht van de beste kalveren en betaalt hiervoor een reële vergoeding. Onlangs kocht CRV nog een stierkalf terug, van Het Meer Bravo x Delta Atlantic.

vvh Josefien 20

Hier rechts: Vvh Josefien 20 (eigenaar Van Veelen Holsteins, Biddinghuizen)

VVH Josefien 20 (van Bouw Snowfever): was als pink al donor voor CRV en nu opnieuw. Ze komt uit een eigen koefamilie van Gerben en Arnold. Samen met twee hoornloze roodfactor volle zussen zijn er al vele embryo’s uit dit drietal naar satellietbedrijven gegaan.

Testbedrijf
Arjen en Eef Vernooij, al ruim acht jaar testbedrijf voor CRV, leverden twee koeien voor de dochtergroepen. Beide dieren zijn de natuurlijke drachten van voormalige donorpinken van CRV.
• Hedra Delta Lize 449 (van Bruchter Passe) is een halfzus van Delta Detective (InSire-topstier).
• Hedra D. Jessi 477 (Van Bouw Snowfever) is de moeder van een van onze hoogste jonge stiertjes (Amigozoon).

Hedra D Lize 449

Hedra D. Lize 449 (Eigenaar: Mts Vernooij, Schalkwijk)

Hedra D Jessie 477

Hedra D. Jessie 477 (eigenaar: Mts Vernooij, Schalkwijk)

De donorpinken van CRV gaan als drachtige pink naar een van de zeven CRV-testbedrijven, al waar ze aan de melk komen en ingeschreven worden. De beste daarvan worden na afkalven opnieuw donor en dan vindt de embryowinning op de testbedrijven plaats. Ook koopt CRV kalfjes met potentie weer terug. Er worden strenge eisen aan de testbedrijven en hun veestapel gesteld. Arjen, een gepassioneerd fokker, zag hierin vooral de kans om nieuw en genetisch hoogwaardig bloed op zijn bedrijf binnen te halen.

De veestapel maakt het verschil
Ziedaar drie strategieën om uw veestapel relatief snel naar een hoger plan te tillen. Niet elke aanpak is geschikt voor iedereen, maar het is goed te weten dat er voor iedere veehouder altijd een strategie beschikbaar is die het verschil kan maken zonder dat direct een zware wissel getrokken wordt op de financiële ruimte.

CRV organiseert op 7 juli een InSire Delta Satelliet-themadag bij de familie Van Beek en Loon in Terheijden (Noord-Brabant). Inschrijven hiervoor kan t/m dinsdag 5 juli.