Economie drijfveer op satellietbedrijf Mulder

20
feb
2015
0
Reacties

Sinds de familie Mulder deelneemt aan het CRV-programma Delta Satelliet gaat de veestapel in de hoogste versnelling vooruit.

Delta Satelliet is het programma waarmee veehouders voor een aantrekkelijke prijs embryo’s aankopen uit het fokprogramma. CRV heeft daarbij het recht om de allerhoogst getypeerde dieren terug te kopen.

Stefan Mulder is een enthousiast supporter van Delta Satelliet. Op zijn meest recente mpr-uitslag zijn veertig dieren met een lactatiewaarde terug te vinden die uit een aankoopembryo zijn geboren. De meeste zijn eerste- of tweedekalfsdieren. Gemiddeld scoren ze een lactatiewaarde van 108. Het gemiddelde van alle vaarzen (105 stuks, inclusief de Deltadieren) ligt op 102 lactatiewaarde, terwijl de 85 tweedekalfskoeien tot 105 lactatiewaarde reiken.

De Delta-dieren scoren in productie dus beduidend boven het bedrijfsgemiddelde. ‘Ook hun gemiddelde exterieurscore ligt één tot anderhalve punt boven het gemiddelde niveau van het koppel’, vult Stefan aan.

Kaasmakerij
Stefans ouders Sjaak en Tonny verplaatsen in 1995 hun melkveebedrijf vanuit Het Groene Hart naar Melissant op Goeree-Overflakkee. Zij namen de traditie van het kaasmaken mee. Inmiddels verwerken ze in de moderne kaasmakerij alle melk van de 300 koeien. Het eindproduct gaat naar zo’n 45 klanten, waaronder vele kaasspeciaalzaken.

Kaasmakerij van de familie Mulder

Voor maximaal rendement werkt de familie Mulder doelbewust aan een versnelde verbetering van de veestapel. Om zo veel mogelijk kaas uit een liter melk te kunnen maken is eiwitpercentage een belangrijk kenmerk in het fokdoel. Daarnaast vindt Stefan het van groot belang dat de koeien zichzelf in een groot koppel kunnen redden.

Bij het selecteren van stieren weegt Stefan daarnaast de kenmerken levensduur en uiergezondheid duidelijk mee. ‘We hebben de koeien om er geld mee te verdienen en dat lukt het best als ze zonder extra aandacht gezond blijven.

Reuzenstappen
Deelname aan Delta Satelliet is een pijler van de fokkerijstrategie. ‘Natuurlijk zijn embryo’s een investering waar niet direct inkomsten tegenover staan, maar wij zijn ervan overtuigd dat dit rendabeler is dan duur sperma gebruiken op onze eigen koeien. Het genetisch niveau binnen het fokprogramma van CRV is gewoon veel hoger dan dat van onze eigen veestapel, hoewel we al zeker 25 jaar consequent de beste stieren gebruiken’, vertelt Stefan.

De helft van de ingezette embryo’s komt uit het eiwitsegment, de andere helft uit het fokprogramma voor hoornloosheid. ‘Het niveau van de rest van het fokprogramma haalt dit segment nog niet, maar het gaat wel snel. Wij zijn ervan overtuigd dat het de toekomst heeft.’

Door van alle vaarskalveren een genoomfokwaarde te laten bepalen krijgt Stefan een betrouwbaar beeld van hun genetische potentie. De 75 procent hoogste pinken wordt nu geïnsemineerd met gesekst sperma, tenzij ze na twee keer insemineren nog niet drachtig zijn. Het ondereind wordt sowieso drachtig gemaakt van een embryo.

Ook bij de stierkeuze gaat de familie Mulder enkel nog voor de hoogste fokwaarden. Fokstieren gebruikt ze nog maar zelden. ‘Ze kunnen niet tippen aan de InSire-Topstieren’, constateert Stefan. ‘We staren ons niet blind op één of twee stieren en brengen spreiding aan in bloedlijnen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we via genoomfokwaarden sneller vooruitgang realiseren in ons fokdoel.’