Vooruit boeren met de Groenibo Jane-familie

Groenibo 20 Ramos Jane, stammoeder met overtreffende dochters en kleindochters
Groenibo 20 Ramos Jane, stammoeder met overtreffende dochters en kleindochters

Donoren voor het fokprogramma van CRV produceren al jong embryo’s. Als de daaruit geboren stieren klaar zijn voor inzet als InSirestier, zijn de moeders vaak pas net begonnen aan hun eerste lactatie. Als veehouder bent u natuurlijk ook nieuwsgierig naar de prestaties in volgende lactaties. Komen de hoge verwachtingen op basis van afstamming en merkers ook in de praktijk tot hun recht? Maak nu kennis met de Groenibo Jane-familie!

De Groenibo Jane-familie is afkomstig van het bedrijf van Vof P.J. Borst-Beemsterboer in Heerhugowaard. In drie opvolgende generaties is de productie van de dochter beter dan van de moeder. Via hun zonen plukt ook u daar de vruchten van, bijvoorbeeld via de dochtergeteste fokstier Groenibo Bram. Ook in het aanbod van InSirestieren duikt de lijn van stammoeder Groenibo 20 Ramos Jane geregeld op in de afstamming.

Elke volgende generatie 1000 liter melk erbij

De vooruitgang bij Groenibo 20 Ramos Jane (av 86) en haar dochter (Groenibo 62 Brilli Jane) en kleindochter (Groenibo 90 Stellando Jane) is duidelijk zichtbaar. De eerste Jane produceerde in totaal vijf lacataties, haar dochter en kleindochter zijn nog op het bedrijf aanwezig, respectievelijk bezig met de zevende en vierde lactatie. Elk van deze dieren produceerde in de derde lijst op het bedrijf van Vof Borst-Beemsterboer. In die derde lactatie geeft elke volgende generatie bijna 1000 liter melk meer dan haar moeder (zie tabel).

Productie in derde lactatie (305-dgnproductie) en levenstotaal van moeder, dochter en kleindochter
Lft kg melk % vet % eiwit Lw dgn prod. levensproductie  (kg)
Groenibo 20 Ramos Jane 5.07 12.030 4,18 3,36 109 2.175 66.444 levenstotaal
Groenibo 62 Brilli Jane 4.07 12.958 3,59 3,29 112 2.348 83.244 bezig met 7e lijst
Groenibo 90 Stellando Jane 5.05 13.999 4,47 3,53 120 1.750 64.697 bezig met 4e lijst

 

Balans

‘Sterke boerenkoeien met voldoende breedte die de productie met goede gehalten aankunnen’, vat fokker Sjon Borst de kwaliteit van de koefamilie samen. De Jane’s kwamen op het bedrijf nadat Borst in 2004 embryo’s kocht van Jocko Besne uit de Jaantjekoefamlie van Hilbrand Korver uit Nederhorst Den Berg. Die koefamilie geniet al decennialang foktechnische belangstelling. De huidige InSire-topstieren Delta Yes (v. Ranger) en Delta Jacobus (v. Topgear) vinden er hun oorsprong.

Sjon vervolgt: ‘Met name Groenibo 90 Stellando Jane toont de breedte. Ze is met de eersten aan het voerhek en als eerste in de melkstal. Met haar laatste lactatie staat ze in de jaarstatistieken!’ Sjon roemt haar torenhoge productie. En natuurlijk is hij trots dat ze de moeder is van de dochtergeteste fokstier Groenibo Bram Rf. Bram is leverancier van probleemloze boerenkoeien met een goede balans tussen efficiëntie en gezondheid. Groenibo 90 Stellando Jane (AV 85) is tevens grootmoeder van de InSire stieren Delta Joskin P Rf, Delta Yield-Red en de huidige InSire-Topstier Delta Yeti Rf. Sjon: ‘De familie blijft in beeld, want CRV heeft belangstelling voor een Reflectordochter met roodfactor uit de volle zus van de Stellando Jane. We spoelen haar komende winter.’

Groenibo 90 Stellando Jane, moeder van Groenibo Bram

Groenibo 90 Stellando Jane, moeder van Groenibo Bram

InSirestieren voor binnen- en buitenland

Uit stammoeder Groenibo 20 Ramos Jane komen nog meer toppers. Twee van haar achterkleindochters, de volle zussen Delta Jolina P en Delta Jimke P (Laurent P Rf x Bolt x Snowman) merkeren goed en produceerden als pink veel embryo’s. Vier daaruit geboren stieren kwalificeren als InSire-stier en dragen alle de hoornloosheidsfactor.

Delta Jolina P, moeder van drie InSirestieren

Delta Jolina P, moeder van drie InSirestieren

Delta Jolina P produceert als vaars bovengemiddeld op het CRV-testbedrijf van Koen Nooijen in Coevorden. Een half jaar na afkalven komt de 305 dagenvoorspelling uit op 10.757 liter met 4,52 procent vet en 3,90 % eiwit. Ze is de moeder van de in mei 2020 ingezette stier Delta Joe PP, de nu beschikbare Delta Jolino P-Red en de huidige stiervader Delta Jawline PP-Red. Ze vererven gemiddeld formaat met goede verhoudingen. Met prima fokwaarden voor CRV Gezondheid (+5%) en CRV Efficiëntie (+11%) tonen ook zij de voor de familie zo kenmerkende balans in productie en gezondheid.

Delta Jimke P, moeder van de hoornloze stier Delta Fond PP

Delta Jimke P, moeder van de hoornloze stier Delta Fond PP

Jolina’s volle zus Delta Jimke P is de moeder van de homozygoot hoornloze Delta Fond PP (v. Mingo P). Deze stier met een +5% score voor zowel efficiëntie als gezondheid vererft de breedte die zo kenmerkend is bij het nageslacht van Groenibo 20 Ramos Jane.