Voorstellen: nieuwe stiervaders van Delta Satelliet-embryo’s

Stiervader Delta Wirdum; sterk in gehalten, gezondheid en gemiddelde hoogtemaat

De nieuwste toppers uit de laatste indexdraai zijn nog maar net begonnen met het produceren van sperma. Door het gebruik van vers sperma, zijn ze al wel beschikbaar als stiervader voor de productie van Delta Satelliet-embryo’s. Voordat er voldoende sperma is om op de stierenkaart te komen, zijn we een aantal maanden verder. Als deelnemer van Delta Satelliet krijgt u zo een voorsprong op de nieuwste genetica.

We stellen graag twee van deze nieuwe toppers aan u voor.

Rangerzonen met sterk frame

Delta Yes combineert een zeer hoge productieaanleg met sterke lichaamskenmerken die ‘de motor draaiende houden’. Met 115 voor uier en 111 voor benen scoort hij 117 voor totaal exterieur. Deze zoon van Double W Ranger komt uit een Big Malkidochter van Delta Jara. Grootmoeder Delta Jara (v. Delta Augustus) heeft bij de firma Van Ginkel in Bunnik in vijf lactaties meer dan 80.000 liter gegeven.

Delta Jara (v. Augustus) in haar vijfde lactatie en grootmoeder van Delta Yes

Delta Wirdum is eveneens een Rangerzoon. Zijn moeder is Delta Wolda, zij is afkomstig uit een diepe Deense koefamilie. Wirdum vererft een hoge productieaanleg met een hoge eiwitvererving van 0,25%. Hij valt op doordat zijn vererving van voorhand en inhoud sterker is dan zijn hoogtemaatvererving (102). Hij wordt daarom met bepaalde donoren gepaard om nakomelingen te creëren met een gemiddelde hoogtemaat. Samen met een goede uiervererving en super benenvererving (111) scoort hij 112 voor totaal exterieur. Zijn uitstekende scores voor uiergezondheid (111) en klauwgezondheid (105) ondersteunen zijn hoge duurzaamheidsfokwaarde. De eerste drachten van Wirdum zijn al maanden onderweg.

 

Roodbonte tak uit zeer succesvolle zwartbonte familie

Delta Nectar P-Red is een zoon van Delta Goal-Red en Retraitehoeve Delta Nice. Delta Nice (v. Mars Laurent P) komt uit een Supershotmoeder, Retraitehoeve Nieskje 1. Bij de Vof Willemse-Meulepas in Beers produceerde Nieskje 1 twee lijsten van 126 en 122 lactatiewaarde. Half augustus heeft ze voor de derde keer gekalfd. Haar grootmoeder Apina Nadja (v. Ramos) kalfde drie maanden terug bij de maatschap Bleser voor de zesde keer en zit ruim boven de 81.000 liter. Zij is bovendien de moeder van de no-nonsensestier Apina Malcolm, leverancier van niet te grote, sterke en productieve koeien. Nectar P is roodbont en is daardoor voor roodbont nog interessanter dan Malcolm (met roodfactor).  Net als zijn vader Delta Goal, vererft Nectar P een sterke productiefokwaarde met hoog eiwitpercentage (0,15%). Zijn sterke score voor vruchtbaarheid (108) en overige gezondheidskenmerken getuigen van balans. Zijn fokwaarde voor hoogtemaat (103) geeft aan dat hij koeien van gemiddelde hoogtemaat gaat voorbrengen. Daarbij scoort Nectar prima voor de functionele kenmerken uier (109) en benen (109).

 

Retraitehoeve Nieskje 1, grootmoeder van Delta Nectar P-Red

 

Apina Nadja, betovergrootmoeder van Delta Nectar P-Red en nog in productie