Zoveel mogelijk melk uit weidegras

categorie Stierennieuws
5
dec
2018
0
Reacties
Peter van Elzakker, Productmanager CRV Oceanië grazing
Peter van Elzakker, Productmanager CRV Oceanië

Elk melkveebedrijf is anders en dat betekent ook dat geen veestapel gelijk is. ‘Het is de kunst een veestapel te fokken die het best past bij je eigen bedrijfssysteem’, aldus Peter van Elzakker, die voor CRV al jaren in Nieuw-Zeeland en Australië werkzaam is.

Een groot deel van de melkveehouders in Oceanië kiest voor ‘grazing’, geeft hij aan. ‘Het doel van grazing is zoveel mogelijk productie – en dus inkomen – uit weidegras te halen. Zoveel mogelijk melk uit weidegras resulteert in een lagere kostprijs. De focus ligt daarom niet op opbrengst per koe, maar op opbrengst per hectare.’ Peter merkt dat een groeiend aantal melkveehouders in Nederland ook in deze strategie geïnteresseerd is. Ze kijken daarbij naar stieren – zowel holstein als jersey – die in Oceanië succesvol zijn.

 

Echte graaskoeien

‘De grazingbedrijfsstrategie vraagt een specifiek type koe, eentje die veel ruwvoer kan opnemen en kan omgaan met wisselende graskwaliteiten.’ Nieuw-Zeelandse stieren zijn specialist in het leveren van ‘graaskoeien’. Hun dochters produceren dikke melk, koeien die kunnen schakelen en maximaal produceren wanneer het gras groeit. Bovendien geven die stieren dochters die veel en goed kunnen lopen, dus een enorme mobiliteit hebben. Peter noemt nog een aantal kenmerken die de grazingstieren heel specifiek doorgeven. ‘Je wilt koeien die wat kleiner zijn, maar niet fijner’, voegt hij toe, mét de opmerking dat de aAa-scores dit ook reflecteren. ‘De robuustheid is belangrijk om wisselingen in het seizoen op te kunnen vangen. Die koeien hebben opnamecapaciteit, en een spiertje extra waardoor ze een optimale conditiescore houden.’

‘Grazing: fokken voor een hoge opbrengst per hectare’

Outcross en vruchtbaarheid

Juist dat is heel belangrijk voor het behoud van de vruchtbaarheid, nog zo’n typisch kenmerk van Nieuw-Zeelandse genetica. Maximaal profiteren van weidegras betekent namelijk afkalven in januari, februari. ‘Elk jaar weer opnieuw’, noemt Peter als eis. De Nieuw-Zeelandse stieren zijn al jarenlang volgens dit fokdoel geselecteerd. ‘De bloedlijnen die het bij ons goed doen zijn dan ook echt anders dan de Nederlandse bloedlijnen. Dat is weer een voordeel, je werkt ook nog eens met outcross stieren.’

Fokken op graslandkoeien met de graslandindex

Wie stieren zoekt die koeien geven die gemakkelijk weiden, kan bij CRV voor zwartbont en roodbont holsteinstieren selecteren met een hoge graslandindex. Deze graslandindex is speciaal voor de Nederlands/Vlaamse omstandigheden ontwikkeld en is samengesteld uit kenmerken die weidende melkveehouders hebben aangedragen: een niet al te grote koe met een brede voorhand, een goede conditiescore, sterk beengebruik en een hoge persistentie en vruchtbaarheid. Voor de overige rassen biedt CRV ook stieren die uitblinken op deze kenmerken voor grazing.