Zes generaties Ada’s in Stompetoren

25
aug
2015
0
Reacties
Zes generaties Ada's

23 juni 2015. Een heugelijke dag voor koeienliefhebber pur sang Ruud Govers uit Stompetoren. Die dag zag dochter Ada 76 het levenslicht en was de zesde generatie Ada’s een feit! Een bijzonder detail: alleen de eerste vier generaties hebben een blaarkopaftekening.

Ruuds vader verloor halverwege de jaren 50 veel koeien aan de giftige akkerpaardenstaart. Daarom besloot hij om zijn zwartbonte koeien te kruisen met blaarkoppen. Hij fokte hiermee niet alleen een sterkere koe, maar behaalde ook keuringssuccessen, zoals met excellente blaarkop Eva 40, die in 1974 kampioen werd in Utrecht.

Na een bezoek aan Californië begin jaren 80 gooit Ruud het roer om. Hij wil de melkproductie verhogen en kruist de blaarkoppen in met holsteiners. Dagger dochter Ada 43 wordt geïnsemineerd met Luitenant, waaruit in 1995 Ada 47 wordt geboren. Na een paring met Top Gun wordt Ada 52 geboren, de moeder van Ada 56. Deze Dustindochter is de eerste van de zes generaties Ada’s. Zij weet 100.000 kg melk te produceren. Haar fraaie Grandprix dochter Ada 60 zorgt voor de tweede generatie en heeft inmiddels bijna 90.000 kg melk geproduceerd. Toystory tekent voor het vaderschap van derde generatie, Ada 65. De productieve Ada 67 is de vierde generatie. Haar vader is Barnkamper Forward. Ada 67 wordt gepaard met Highlight, wat resulteert in Ada 70, de vijfde generatie. Om tot slot de prestatie van de zesde generatie af te dwingen, wordt Ada 70 geïnsemineerd met gesekst Cricket. Het resultaat: Ada 76.

Ruud Govers is erg enthousiast over de Ada’s: “Het zijn heel sterke, karaktervolle koeien met goede frames. En gelukkig zijn er nog meer Ada-nakomelingen…”

Bekijk hier de Ada’s