Wat is voor u de meest rendabele koe?

categorie Stierennieuws
21
okt
2015
0
Reacties
Het jerseyras wint aan belangstelling op bedrijven waar voerefficiëntie een belangrijk economisch kenmerk is
Het jerseyras wint aan belangstelling op bedrijven waar voerefficiëntie een belangrijk economisch kenmerk is

CRV is op het hoogste niveau actief in de fokkerij van de rood- zwartbont holstein, maar ook in de fokkerij van andere grote rassen. Selectie op gezonde koeien met een efficiënte melkproductie is hierbij de rode draad. Zo beschikken veehouders in Nederland en Vlaanderen via CRV altijd over topstieren, welk ras ze ook willen gebruiken.

‘De holsteinkoe is superieur als het gaat om melkproductie en uierexterieur, maar is daarmee niet automatisch de meest rendabele koe onder alle omstandigheden, ‘stelt Joost Klein Heerenbrink, die bij CRV verantwoordelijk is voor het wereldwijde aanbod van holstein– en jerseystieren. ‘Hoewel elk ras specifieke kwaliteiten en aandachtspunten heeft, selecteert CRV in alle fokprogramma’s sterk op gezondheid en efficiëntie, ‘geeft Joost aan. ‘Hiermee laten we zien dat we elk ras vanuit dezelfde visie benaderen. CRV staat voor een fokbeleid waarin duurzaamheid en economisch rendement centraal staan. We constateren dat veehouders wereldwijd en ongeacht het ras van hun koeien, min of meer dezelfde eisen stellen aan hun dieren. Ze willen een veestapel die gezond is en daardoor gemakkelijk te managen. En ze willen een veestapel die voer efficiënt omzet in melk.’
Holstein, jersey en fleckvieh zijn wereldwijd de meest gehouden rassen voor de productie van melk. Voor elk van deze rassen heeft CRV een eigen fokprogramma.

‘De holsteinkoe is superieur als het gaat om melkproductie en uierexterieur, maar is daarmee niet automatisch de meest rendabele koe onder alle omstandigheden’

Jersey
CRV streeft naar een onderscheidend aanbod van jerseystieren door scherp te selecteren op gezondheidskenmerken en een efficiënte productie van kilogrammen vet en eiwit. ‘Daardoor zetten we iets minder sterk in op exterieur en liters melk’, geeft Joost aan.
Elk jaar koopt CRV’s dochterbedrijf een tiental jonge stieren met hoge genoomfokwaarden. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat deze tien stieren tot de top van het ras behoren. De betrouwbaarheid van de genoomfokwaarden is hoog. In de VS zijn meer jerseys getypeerd dan holsteins in Nederland en Vlaanderen. Bovendien zijn de referentiepopulaties uit Noord-Amerika en Europa aan elkaar gekoppeld’, vertelt Joost.

Op zoek naar een interessante jerseystier? Kijk eens naar de gezondheids- en efficiëntietopper Stormy (zowel conventioneel als SiryX-sperma verkrijgbaar)

Fleckvieh
Er worden jaarlijks, op basis van Dankzij een eigen fokprogramma beschikt CRV over stieren die behoren tot de top van het fleckviehrasgenomics, een vijftigtal jonge stieren uit een populatie van elf miljoen dubbeldoelfleckviehdieren in Europa geselecteerd, die direct als InSire-stieren beschikbaar komen. ‘Ook bij de selectie binnen het fleckviehras leggen we de nadruk op gezondheid en efficiëntie’, legt Theo Gieling uit. Hij is bij CRV verantwoordelijk voor het aanbod van onder andere flechviehstieren.’Efficiëntie houdt voor een dubbeldoelras natuurlijk iets anders in dan voor een puur melkras’, zo geeft hij aan. ‘Bij de berekening van het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie nemen we voor het fleckviehras ook de waarde van de kalveren en de restwaarde van de koeien mee.’

 Op zoek naar interessante fleckviehstieren? Kijk eens bij fokstier Raldi of InSire Topstieren als Zwolle en Web.

Mrij
Met zo’n 50.000 eerste inseminaties heeft het mrij-ras binnen CRV nog altijd een stevige positie. Jaarlijks wordt een tiental jonge stieren ingezet. De stieren met de hoogste verwachtingswaarden blijven ook na de proefstierperiode beschikbaar. De stier Marcello was het afgelopen boekjaar veruit de meest gebruikte stier binnen het ras.

Op zoek naar een andere interessante mrij-stier? Rivaal is een interessante nieuwe fokstier, zijn dochtergroep was onlangs nog te bewonderen op de CRV Koe-Expo.

Andere populaire rassen
Bent u meer geïnteresseerd in de andere populaire rassen als brown-swiss, montbéliarde of Zweeds roodbont? Via samenwerkingsverbanden zijn ook hiervan topstieren voor de Nederlandse en Vlaamse markt beschikbaar.
Brown swiss: Voor brown swiss werkt CRV samen met New Generations in de Verenigde Staten. Een opvallende verschijning is RNR Payoff Brookings, hij onderscheidt zich door zeer hoge genoomfokwaarden voor eiwitpercentage, benen en Better Life Gezondheid en als zeer goede bevruchter.
Montbéliarde: Vanuit Tsjechië beschikt CRV over eigen dochtergeteste stieren als Galileo. Maar ook vanuit Frankrijk is het sperma van de betere stieren verkrijgbaar.
Zweeds roodbont: De stier Peterslund gaf het Zweedsroodbontras bekendheid en met stieren als VR Cigar en Vr Balfa komen ook steeds nieuwe toppers uit Scandinavië beschikbaar.

Op zoek naar advies bij kruisen?
Een groot deel van het sperma van andere rassen wordt ingezet op holsteinkoeien. Heeft u advies nodig, dan kunt u altijd terecht bij één van onze adviseurs. Op basis van de prestaties van bijna 100.000 kruislingkoeien in Nederland is bovendien een waaier ontwikkeld die inzicht geeft in de plussen en minnen van verschillende rassen en kruisingsschema’s. Daarnaast werkt CRV aan een uitbreiding van het Stieradviesprogramma om dit in te kunnen zetten voor het maken van paringen tussen verschillende rassen.

Dit is een artikel uit CRV Magazine. Lees hier meer artikelen.
Wij benieuwd: wat is voor u de meest rendabele koe? En waarom? Laat uw reactie hieronder achter.