Vijf CRV-stieren van één bedrijf, uit één koefamilie

categorie Stierennieuws
18
jul
2017
0
Reacties
Double W Ricky 2, grootmoeder van de vijf Double W-stieren

Dit jaar zet CRV vijf nieuwe stieren in met de stalnaam Double W van Willem Booij en Wendie Ottens uit Benneveld. Radiator, Ranger, Rodeo, Rotary en Rush Hour komen bovendien uit één koefamilie: de Rickyfamilie.

Nu CRV jaarlijks minder stieren inzet vindt nog strengere selectie plaats in geboren stierkalveren. Dat maakt het extra bijzonder dat er vijf stieren van hoog niveau uit de koker van één fokker komen. De passie voor fokkerij begon bij Willem (zie foto) tijdens een stage bij Rene de Jong (Vero Jes Holsteins in Molenschot). ‘Passie is inderdaad de basis van de fokkerij, maar de liefhebberij mag geen geld kosten’, aldus Willem (43), die alleen dieren spoelt als er ki-interesse is. De afgelopen drie jaar heeft fokkerij flink bijgedragen aan het bedrijfsresultaat. Willem schat het in op grofweg 3 cent extra omzet en aanwas per kg melk. 

Boerenkoeien
Op het Double W-fokbedrijf fokken Willem en Wendie gemakkelijk te managen koeien die veel melk produceren met goede gehaltes. Willem: ‘Wij houden van boerenkoeien, zoals de Ricky’s. Ze hebben breedte en kracht en ze redden zich prima op een totaal gemixt rantsoen. Als er eens wat is, hebben ze nog reserves.’ Voor zijn eigen gebruikskoeien kiest Willem zowel dochtergeteste stieren als InSire stieren, bijvoorbeeld Bonaparte, Solero en Stellando en InSire Topstieren als Magister. En natuurlijk zijn ‘eigen’ vijf InSire stieren: Radiator, Ranger, Rodeo, Rotary en Rush Hour.

Willem Booij: ‘De Ricky’s hebben breedte en kracht. Het zijn echte boerenkoeien.’

Ook beschikbaar via Delta Satelliet
Voor koeien waarvoor ki-interesse is, kiest Willem actuele stiervaders van CRV, veelal genoomstieren. Dat doet hij mede in overleg met Marcel Fox, foktechnisch specialist bij CRV. Marcel begeleidt het bedrijf en is zeer te spreken over de samenwerking. ‘Willem en Wendie hebben goed uitgangsmateriaal, maken goede paringen met de juiste stieren en maken veel embryo’s. Een deel van de embryo’s zetten ze zelf in, een groot deel komt beschikbaar als Delta Satelliet-embryo.’

Double W Rodeo (v. Regards)

Double W Rush Hour (v. Bouw Final)

Double W Rotary (v. Galore)

Double W Ranger (v. Mogul Reflector)

Geen toevalstreffer
Willem vindt het heel bijzonder dat CRV maar liefst vijf van zijn stieren inzet en dan ook nog eens uit één koefamilie. ‘De Rickyfamilie heeft goede merkerfokwaarden, maar geluk speelt natuurlijk ook mee. De Ricky’s leveren meestal veel embryo’s.’ Dat de Ricky-familie goede stieren kan leveren bewees Willem al eerder met de topstier MS Riverboy, al moeten zijn dochters nog aan de melk komen. Deze Aikmanzoon van CRV was geruime tijd de hoogste Rf stier en is dan ook intensief als stiervader gebruikt voor het roodbontprogramma. Zijn zonen Rody, Anreli en Spitfire domineren de roodbonte stierenlijst. Willem heeft zelf een roodbonte Riverboydochter uit een Stellandomoeder, die volop wordt benut als donorpink.

Bijzondere koefamilie
De Ricky’s nemen een bijzondere plek in op het bedrijf van Willem. De eerste Ricky op zijn bedrijf, Double W Ms Ricky (AV 86), is een Planetdochter uit Ricky (Goldwyn x O Man x Jesther). Ze is de moeder van InSirestier MS Riverboy. Een Sterngoldzus van Riverboy, Double W Ricky 2 (AV 88), is bezig aan haar derde lijst en scoort een lactatiewaarde van 115. Haar Snowfeverdochters Ricky 8 en Ricky 9 zijn de moeders van de vijf InSire-stieren die dit jaar beschikbaar komen. De met 86 punten ingeschreven Ricky 8 scoort in haar twee lijsten gemiddeld 110 LW. Ze kreeg 88 punten voor uier, net als haar zus Ricky 9 (AV 87). Ricky 9 scoort qua productie in haar eerste lijst een LW van 120.

Double W Ricky 8 (v. Snowfever), moeder van Ranger, Rodeo en Rush Hour

Double W Ricky 9 (v. Snowfever), moeder van Rotary en Radiator

stamboom Rickyfamilie