Topdonoren scoren goed tijdens bedrijfsinspectie

categorie Stierennieuws
30
mei
2017
0
Reacties
Delta Gabi 1 (Danno x Delta Gabi) kreeg 87 punten voor uier en benen

De donoren van het Delta-fokprogramma behoren tot de wereldtop. Qua fokwaarden, maar ook qua exterieur. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de bedrijfsinspectie op het Delta-testbedrijf van de familie Nooijen uit Coevorden.

Tijdens de inspectie in Coevorden kwamen 32 vaarzen onder de meetlat van de inspecteur. 10 van deze vaarzen zijn door CRV als donorpink benut in het fokprogramma. De overige dieren zijn afkomstig uit Delta-moeders of uit eigen koefamilies. De vaarzen behaalden een gemiddelde van 84,7 punten voor algemeen voorkomen, het beste resultaat dat de familie Nooijen ooit heeft behaald.
Familieleden van CRV-fokstier Danno vielen in het bijzonder op tijdens de bedrijfsinspectie op het Delta-testbedrijf. Twee van zijn dochters scoorden hoge punten. En ook zijn halfzus Delta Ralon, die nu als derdekalfskoe werd beoordeeld, kreeg voortreffelijke cijfers.

Beste Dannodochters
Dat de hoge exterieurvererving van 115 van Danno niet uit de lucht komt vallen, laten zijn dochters op het bedrijf van Nooijen zien. Zo werd Dannodochter Delta Gabi 1 Rf met 86 punten ingeschreven met 87 punten voor uier en 87 punten voor benen. Gabi is geboren uit een Stellando-moeder, Gabi’s grootmoeder is een volle zus van beroemde fokstier Delta G-Force. De vaars is niet alleen fraai, maar presteert ook super met een voorspelde 305-dagenproductie van 9900 liter met 4,42 procent vet, 3,82 procent eiwit en een lactatiewaarde van 115. De andere Dannodochter tijdens de inspectie was Delta Saar. Deze vaars uit de Newhouse Sneekerfamilie scoorde 87 punten bij de inspectie. Van haar heeft CRV een aantal extreem hoge mannelijke en vrouwelijke nakomelingen in het fokprogramma.

Delta Saar (Danno x Delta Selina) kreeg als vaars 87 punten bij de inspectie

Excellente halfzus
Naast 32 vaarzen beoordeelde de inspecteur op het bedrijf van Nooijen ook een derdekalfskoe. Delta Ralon, halfzus van Danno, haalde met 90 punten de excellent-status. De Gold Chipdochter uit Delta Riant scoorde 91 punten voor frame, 88 type en 90 punten voor uier en benen. Delta Riant is niet alleen de moeder van fokstier Danno, maar ook van Epiczoon Saxobeat, waarvan het sperma binnenkort beschikbaar komt.
Ralon kalfde als vaars een maand te vroeg van een tweeling, waardoor haar productie achterbleef. In haar tweede lijst heeft ze dat allemaal rechtgezet (met een 305-dagenproductie van 13.817 kg melk 3,58 procent vet 3,12 procent eiwit en een lactatiewaarde van 112). Haar levensproductie is inmiddels ruim over de 30.000 heen.
Via het satellietprogramma zijn er veel embryo’s van Ralon ingezet. Een aantal van haar dochters zijn al benut als donor en ook haar oudste kleindochters worden ingezet voor embryoproductie.

Delta Ralon (Gold Chip x Delta Riant), halfzus van Danno en Saxobeat

De goede resultaten van de bedrijfsinspectie laten zien dat de hoge exterieuraanleg van de Deltadonoren ook in de praktijk tot uiting komen. Deze donoren leveren zo’n tienduizend embryo’s die via de Delta Satellietbedrijven uitgroeien tot kalveren. Die kalveren staan aan de basis van het fokprogramma, waaruit CRV de beste InSire stieren selecteert. De donoren bewijzen zich vervolgens in de praktijk op de testbedrijven.