Recept voor een topstier

categorie Stierennieuws
16
dec
2015
0
Reacties

Met stieren als Rocky, Snowfever, Snowblast, Final, Foreman en nu weer Bouw Finder, toont Jan Bouw aan dat hij als topfokker wel een ster heeft verdiend.

Wat uit de keuken van Jan Bouw komt is synoniem aan kwaliteit. Zijn stieren zijn allround goed en laten geen zwakke punten zien. Het zijn dieren met een internationale afstamming die het in Nederlands-Vlaamse omstandigheden heel goed doen. Complete stieren van hoog niveau met prima gehalten en een puike gezondheid.

Van Bouw Snowfever komen nu de eerste vaarzen aan de melk. Een veelgebruikte stier waarvan in april 2016 de eerste fokwaarden worden verwacht.

Van Bouw Rocky is inmiddels veel jongvee in opfok. Ook deze pinken beloven veel goeds. Ze zijn sterk en stralen heel veel kracht uit.

Ook Bouw Final is een stier die al veel is besteld. Hij vererft koeien met een goede gezondheid, zonder productie in te leveren. Opvallend is ook de fokwaarde voor levensduur. Daarnaast vererft Final hele beste uiers en sterke benen.

Bouw Finder, nog niet op de kaart, wordt nu gezien als de beste Bouwstier. Momenteel de nieuwe nummer 1 van alle jonge stieren: allround en foutloos, een plus voor melk, zeer goede uiers, sublieme gezondheidseigenschappen, een pinkenstier die in elk systeem past.

Voortreffelijk
Jan-Bouw-staandHoe slaagt Jan Bouw erin om zulke aansprekende topstieren te fokken? In het CRV Magazine gunt hij ons een kijkje in zijn keuken. Wat blijkt? Voor de beste resultaten heb je een aantal ingrediënten nodig: de juiste koefamilies, een deskundige ET-specialist, goede verzorging, passie en een vleugje geluk.

  1. Neem de juiste en goede koefamilies. De genetische aanleg is de cruciale factor.
  2. Kies een goede ET-specialist die helpt met de spoelingen om embryo’s te winnen.
  3. Zet de embryo’s in bij je jongvee.
  4. Een ander deel van de embryo’s zet Jan in bij het vee van een collega-veehouder. De geboren kalveren komen terug.
  5. Verzorg de kalveren optimaal, gebruik de juiste voerschema’s met goed kuilgras, brok en mineralen. Werk secuur, want dat geeft later de beste spoelresultaten.
  6. Doe alles met passie en laat ruimte voor een vleugje geluk.
  7. En dan: serveren maar: wilt u Rocky of liever Final? Of kiest u straks voor Finder?

 Meer lezen over Jan Bouw? Lees het hele artikel in CRV Magazine