‘Niet ras maar uitkomst is belangrijk’

categorie Stierennieuws
11
apr
2017
0
Reacties
Jan Willem Haisma

De cowboys van het insemineren, werd de familie Haisma uit Bakkeveen een tijdje genoemd. ‘We gebruikten alle beschikbare rassen’, verklaart Jan Willem. Zweeds roodbont, montbéliarde, jersey, brown swiss, mrij en inmiddels staan de hf-stieren ook weer op het inseminatielijstje.

‘We bekijken per koe wat ze nodig heeft. Het ras zegt ons niet zoveel, het gaat erom wat de paring oplevert.’ Zo’n 13 jaar geleden begon Rinse Haisma, de vader van Jan Willem, met het kruisen. ‘Om de uiergezondheid en het beenwerk te verbeteren.’ Het leverde ze een heel uiteenlopende veestapel qua type en kleuren op. ‘We zoeken een goede boerenkoe met een beetje meer vlees die in alle opzichten efficiënt is’, aldus Jan Willem.

‘We zoeken een goede boerenkoe met een beetje meer vlees die in alle opzichten efficiënt is’

Van veel variatie binnen een veestapel koersen ze nu weer wat meer af op uniformiteit. Naast holstein en mrij wordt er straks veel brown swiss en fleckvieh geïnsemineerd. ‘We gebruiken weer wat meer hf’, verklaart Jan Willem. ‘Het eiwitgehalte van 3,80% halen we niet, maar we willen wel de productie van kilo’s vet en eiwit verder verhogen.’

Scandinavisch rood uit een sterke koefamilie
Veel melkveehouders kiezen voor het kruisen van hun dieren met andere rassen om zo de gezondheid en levensduur van hun veestapel te verbeteren. De kracht van kruisen berust mede op het heterosiseffect. Dat zorgt voor meer vitaliteit en gezondere dieren met een hogere vruchtbaarheid. Een goede kruisingsstier is Vickie. Hij is een Scandinavisch rode stier en heeft een allround bloedvoering van 50% Zweeds roodbont, 37% hf en 12% Deens roodbont. Vickie (Cigar Crone x Buckarby) is afkomstig van het bekende fokbedrijf Stakkehave uit Kettinge, Lolland, Denemarken. Hij is een veelbelovende stier uit een sterke koefamilie en goede verervers in zijn afstamming. Vickie geeft efficiënte en gezonde nakomelingen en draagt hierdoor bij aan het verhogen van het rendement van uw veestapel. Zijn dochters zijn wat lichter dan holsteins. Daarnaast vererft Vickie een allround productie met iets hogere gehalten. De kalfjes van Vickie worden gemakkelijk geboren en kalven later zelf ook weer makkelijk af. Mede door de zeer sterke en gezonde klauwen dragen ze bij aan het verhogen van de levensduur en daarmee de levensproductie.