Probleemloze koeien met Quatro Patrick

categorie Stierennieuws
20
nov
2014
0
Reacties
Quatro Patrick

Quatro Patrick heeft een bijzonder hoog cijfer voor Better Life Gezondheid: plus 10 procent. Dat is niet alleen te danken aan zijn vader Delta Atlantic, maar ook aan zijn moeder Guurtje 94, die presteert op een grootschalig no-nonsensebedrijf.

Insire Topstier Quatro Patrick is een puike Atlanticzoon uit een fraaie Onedindochter. Wat hem zo goed maakt, is dat zijn fokwaarde van 114 voor robuustheid zal leiden tot dochters die probleemloos efficiënt produceren en dat lang zullen volhouden. Het complete verervingsbeeld wijst in ieder geval op duurzaamheid, gezien zijn score voor Better Life Gezondheid van plus 10.

Kleine moeder, hoge productie
Die score heeft hij niet alleen te danken aan zijn vader Delta Atlantic, maar ook aan zijn moeder Guurtje 94. De Onedindochter is een vijfdekalfskoe die maar 1,42 meter groot is en toch uiterst productief en mooi in conditie. Ze produceerde tot nu toe in ruim 1400 lactatiedagen meer dan 40.000 liter melk met gemiddeld 4,58% vet en 3,54% eiwit.

Toen de moeder van Quatro werd geïnsemineerd met Delta Atlantic, was ze nog geen stiermoeder. De familie Rameijer uit Lelystad was dan ook aangenaam verrast met het aanbod van CRV gaandeweg de dracht. Want in die tijd, herfst 2012, werd het de foktechnici van CRV al duidelijk hoe goed Delta Atlantic is. ‘Zijn dochtergeteste fokwaarden pakten nog beter uit dan zijn veelbelovende genoomfokwaarden’, vertelt foktechnisch medewerker Henk Verheij. Dus besloot CRV nog extra zonen van Delta Atlantic in te zetten, ondanks de eisen die aan spreiding in bloedvoering worden gesteld.

Over de moeder van Quatro Patrick, Guurtje 94, zegt Henk Verheij: ‘Ze is een puntgave en glasharde koe op een modern, grootschalig no-nonsensebedrijf.’ De veestapel van Rameijer heeft een nette productie met een prima tussenkalftijd. ‘De bedrijfsvoering is economisch en zeer doordacht. De combinatie van de koe en het bedrijf uit Lelystad spreekt ons erg aan’, aldus Henk Verheij.

Welkome variatie in bloedvoering
De fraaie uier van Guurtje 94 (AB 89) in combinatie met de uiervererving van Delta Atlantic (113) was vooraf min of meer een garantie voor een stierkalf dat een bovengemiddelde genoomfokwaarde voor uier zou opleveren. Maar dat Quatro Patrick maar liefst 114 noteert voor uier, is een extra positieve uitkomst. Dankzij de stamboom van zijn moeder zorgt Quatro Patrick ook nog voor variatie in bloedvoering (outcross), gezien de invloed die Delta Atlantic de komende jaren zal krijgen. Guurtje 94 had namelijk een Win 395-moeder en een Spirandogrootmoeder. Quatro Patrick staat dus niet alleen synoniem voor probleemloze koeien, maar zorgt ook voor belangrijke spreiding in de bloedvoering van Delta Atlanticzonen.