Passend insemineren met Belgisch blauw

categorie Stierennieuws
15
aug
2019
0
Reacties
bwb-kruislingkalveren gebruikskruising

Op het bedrijf van de familie Aaftink-Hurenkamp in Holten is geen jongvee te vinden. Alle koeien worden geïnsemineerd met Belgische witblauwe stieren. ‘Mijn schoonvader had afmelkkoeien en een Belgische witblauwe stier in het koppel lopen’, vertelt Erwin Hurenkamp, die samen met zijn vriendin Marian in 2010 in de maatschap kwam.

‘Wij kozen voor de aankoop van jonge koeien en afgekalfde vaarzen’, vertelt Erwin. Ook de Belgisch blauwe stier verdween. ‘We hebben kleine kinderen. Bovendien hebben we nu ook een registratie bij de dracht van koeien en overvalt het ons niet meer wanneer een koe kalft.’ Erwin blijft in de bedrijfsvoering wel honderd procent Belgisch blauw insemineren. ‘Van elke kilogram droge stof maken we melk’, noemt hij treffend. ‘We hebben geen huisvesting voor jongvee, daar gaan we ook niet in investeren. Ons fosfaatquotum benutten we compleet voor melkkoeien.’

‘Het gebruik van drie typen Belgische blauwe stieren zorgt voor passende paringen’

Voor het insemineren heeft hij drie verschillende typen Belgische blauwe stieren gekozen, om zo passend bij de koe te streven naar een gemakkelijke kalving. Rock, een stier die lichtere kalveren geeft, gebruikt hij voor de vaarzen en de smallere koeien. Gewone koeien worden geïnsemineerd met een gemiddelde stier (op dit moment Paprika) en voor grote, brede koeien heeft hij een stier gekozen die zeer bevleesde kalveren geeft (Jack & Jones). ‘De prijs voor de kruislingkalveren varieert tussen 200 en 450 euro’, leert de ervaring. Daarvoor voert hij de kalveren de eerste twee weken ook hard. ‘Het streven is dat dat de kalveren minstens 60 kilo wegen bij afleveren.’ Met zo’n 1,5 kilo melkpoeder per dag, opgelost in 10 liter, komen de kalveren niets tekort.

Aberdeen angus inzetten als gebruikskruising

Aberdeen angus is van oorsprong een Schots ras, met onderscheid in de zwarte black-angus- en de rode red-angus-runderen. Het ras wint snel aan populariteit mede door de groeiende vraag vanuit de markt. Aberdeen angus voorziet in de vraag naar lichte kalveren en gemakkelijke geboorten als gebruikskruising op holsteindieren. De hoornloze runderen staan met name bekend om de gemakkelijke, natuurlijke geboorten en hun vriendelijke karakter. Aberdeen angus wordt daarnaast geroemd om zijn vleeskwaliteit, door de specifieke marmering van het vlees. De angus kunt u prima inzetten als gebruikskruising, bekijk hier ons aanbod.