Netherton Matrix: de top in black angus

categorie Stierennieuws
7
apr
2021
0
Reacties
Roy Ottink over Matrix
Roy Ottink is enthousiast over Matrix

Via sperma van de stier Netherton Matrix T880 komt de top van het aberdeen-angusras beschikbaar voor melkveehouders in Nederland en Vlaanderen. De stier is geboren op het vermaarde Netherton in Schotland, hét toonaangevende fokbedrijf voor aberdeen angus in Europa.

Matrix werd door de fokkers als embryo geïmporteerd uit Canada. Zijn moeder, DMM Miss Essence 61W, won hier vele prijzen. Zo werd ze in 2012 verkozen tot Angus Miss World. De vader van Matrix is SAV International 2020, een van de meest populaire angusstieren uit de Verenigde Staten. De nakomelingen van deze stier onderscheiden zich in groei, bespiering en vermarmering van het vlees. Een volle zus van Matrix is op dit moment een van de topdieren op Netherton.

 

Topkwaliteit black-angusrundvlees

Matrix had al een ki-carrière in Schotland achter de rug toen hij werd aangekocht door Roy Ottink van Wildhoeve Angus in Markelo. ‘Samen met een aantal partners hebben we een ketenconcept opgezet voor de productie van topkwaliteit black-angusrundvlees voor de horeca. Het uitgangsmateriaal hiervoor zijn stier- en vaarskalveren uit melkkoeien met een angusstier als vader’, vertelt hij. ‘Matrix leek me voor ons concept een perfecte stier’, motiveert hij zijn aankoop.
De prestaties van de eerste nakomelingen van zijn aankoop in Nederland bevestigen volgens Ottink deze indruk. ‘De kalveren wegen bij de geboorte rond de 45 kilo en dit betekent dat de stier voor geboortegemak naar verwachting gunstiger zal scoren dan Belgisch-witblauwstieren uit het segment “zeer vlot”.

‘De kalveren wegen bij de geboorte rond de 45 kilo en dit betekent dat Matrix voor geboortegemak gunstiger zal scoren dan Belgisch-witblauwstieren’

Kalveren groeien hard

Aan de andere kant is Matrix wel een vleesstier en niet zonder meer geschikt voor gebruik op pinken’, nuanceert de angusfokker de verwachtingen. ‘De Matrixkalveren groeien na de geboorte hard door en krijgen pas op latere leeftijd de extra bespiering. Op basis van zijn afstamming en eigen prestatie verwachten we van zijn nakomelingen zeer goede karkaseigenschappen en vermarmering van het vlees. Matrix wordt dan ook de nieuwe premiumstier voor ons vleesconcept’, aldus de ondernemer.

matrixMatrix (International 2020 x Gulch Creed)
  • Angusstier van wereldklasse
  • Goede groei
  • Mooie vermarmering van het vlees

Klik hier voor het totale aanbod Aberdeen Angus