Mrij-stier Renzo blinkt uit in gehalten

categorie Stierennieuws
11
aug
2020
0
Reacties
Melkveehouder Arend ten Damme uit Winterswijk-Meddo
Melkveehouder Arend ten Damme uit Winterswijk-Meddo

Een opvallende fokstier in het mrij-aanbod is Renzo (Remco x Baltimore). Hij is afkomstig uit de bekende Gondakoefamilie van de gebroeders Henk en Arend ten Damme uit Winterswijk-Meddo. Deze familie tekende al voor menig mrij-fokstier, zoals Menno en Rivaal, en scoort nu met de gigantische gehalteverver Renzo.

De hoge gehaltevererving van Renzo komt niet uit de lucht vallen. ‘Daar fokken we al jaren op. Het zit in de Gondafamilie verankerd, net als rastype en goede uiers en benen’, vertelt Arend ten Damme. Hierbij wijst hij bijvoorbeeld op Gonda 397, de moeder van Renzo, die werd ingeschreven met 86 punten, waaronder 84 voor uier en 87 voor benen. Ze produceerde in zes lactaties 49.000 kilo melk met 5,15% vet en 4,40% eiwit.

‘Ja, wij zijn helemaal overtuigd van de kwaliteiten van Renzo.’

Dochters met hoge gehalten

Op het Achterhoekse bedrijf lopen inmiddels drie dochters van Renzo. Hiervan is Hilda 103 de favoriet van de fokker. ‘Ze toont het ideale plaatje. Hilda 103 lijkt op de grootmoeder van de stier met lengte en diepte in het skelet en breedte in het kruis. Daarbij beschikt ze over beste benen en een heel goede uier’, vertelt hij over de inmiddels tweedekalfskoe, die als vaars werd ingeschreven met 87 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 86 voor uier en 87 voor benen. Ze maakte een vaarzenlijst van 6.700 kilo melk met 4,87% vet en 4,19% eiwit in 305 dagen. Ook dochter Gonda 495 valt op, ze maakte een vaarzenlijst van 6.764 kilo melk met maar liefst 5,20% vet en 4,36% eiwit.

 

Gonda 495 (v. Renzo, AV 87). Eig.: mts H. J. en A. J. ten Damme, Winterswijk Meddo

Gonda 495 (v. Renzo, AV 87). Eig.: mts H. J. en A. J. ten Damme, Winterswijk Meddo

Renzo vererft naast zeer hoge gehalten prima uiers en hij verbetert de dochtervruchtbaarheid. Hij is bovendien geschikt voor gebruik op pinken. Arend ten Damme is van plan de stier fors in te gaan zetten op koeien met voldoende melkaanleg. ‘We kennen de koefamilie en we zien hoe de dochters het doen’, verklaart hij. ‘Ja, wij zijn helemaal overtuigd van de kwaliteiten van Renzo.’

Renzo (Remco x Baltimore x Landana)

renzoFokstier

  • Super vet- en eiwitpercentage
  • Beste uiers
  • Vruchtbare dochters
  • CRV Gezondheid 1%
  • CRV Efficiëntie 1%