Makkelijk boeren met de familie van Delta Gem

categorie Stierennieuws
8
apr
2016
0
Reacties
Delta Gretchen
Delta Gretchen rf (Man-O-Man x Kian) op CRV-testbedrijf Barendonk Holsteins, Beers. Ze passeerde onlangs in haar 3e lactatie de 305 dgn met 14.688 kg melk, 3,66% V en 3,36% E, LW 120

Sinds de aankoop van Wiza 197 door CRV is de foktechnische belangstelling voor deze familie steeds meer gegroeid. De achterkleindochters van Delta Gem zijn de huidige donoren en achterkleinzoon Delta Galore is met 335 NVI de nieuwe InSire Topstier.

Opvallend is de probleemloosheid. De vrouwelijke dieren uit de familietak van Delta Gem doen het prima in de stal. Arjen Vernooij heeft via zijn CRV-testbedrijf ervaring met de dieren: Ze zijn gemiddeld ontwikkeld en het zijn geen fokdagkoeien. Maar ze zijn wel heel probleemloos, met altijd een goed celgetal en een goede vruchtbaarheid. Je boert er heel gemakkelijk mee.’ (uit Veeteelt november 1 ).

Delta Jaima
Dat laat ook de huidige topper en embryodonor Delta Jaima zien (gNVI van 308). Haar moeder, Delta Jamina, heeft op testbedrijf Peeters in Geel een vaarzenlijst afgesloten van 353 dagen, waarin ze 12.978 kg met 3,76% vet en 3,63% eiwit heeft geproduceerd met 128 lw als resultaat. Van Jaima zijn in januari al 10 Finderembryo’s ingezet op satellietbedrijven.

 

stamboom Delta Gem

Hoge fokwaarden
Delta Gem viel indertijd op door hoge fokwaarden en dat bleek een prima voorspeller. Als volle broer van Delta Malaga heeft Delta Gem dochtergeteste fokstieren zoals Delta G-Force (250 NVI), Delta Bocelli en Delta Coloretto geleverd, allemaal de hoogste zoon van hun vader. Met meer dan 6500 melkgevende dochters in zijn cijfers en meer dan 3500 gekeurde dochters scoort Delta G-Force + 20 punten bij de laatste indexdraai (6 april). Daarmee is Delta Gem kampioene in kansen benutten.

De jongste generatie scoort gemakkelijk hoge fokwaarden en levert dan ook steevast donordieren. Twee van de ongeveer 10 donoren komen van Delta Gerdien. Haar dochters, Delta Geerte en Delta Gallia (achterkleindochters van Delta Gem), zijn de huidige donoren.

Ook die andere familietak, van Delta Wanda, doet het goed. De hoogste loot aan de Wandatak is Hedra Wiza 506 (v. Danno) met een aantrekkelijk niveau van bijna 300 gNVI.

Roodbont
Inmiddels heeft de familie ook al een roodbonte tak. Via Kian en Man-O-Man is Delta Gretchen rf (VG 86) de kleindochter van Delta Gem. CRV heeft twee roodbonte stieren van haar ingezet. Uit haar roodbonte Deputydochter Delta Gislaine Red zijn ook al stieren teruggehaald.

Het profiel en niveau van een volgende generatie zal aan hoge eisen moeten voldoen. Gezien het gemak waarmee de familieleden van Gem in de top meedoen, zal deze familie ook dan weer vertegenwoordigd zijn.