Jersey en brown swiss maken Hans Nijkamps holsteinkoe compleet

categorie Stierennieuws
1
dec
2020
0
Reacties
Melkveehouder Hans Nijkamp

‘Holsteins zijn superkoeien als het gaat om melkproductie en uiers. Maar een beetje bloed van andere rassen maakt de koeien nog completer’, stelt melkveehouder Hans Nijkamp. In maatschap met zijn vrouw Herma en met hulp van zijn 18-jarige zoon Jasper melkt hij in Oxe (bij Deventer) een 160-tal koeien op 86 hectare grond.

 

Sinds een jaar of zes gebruikt de veehouder stieren van drie verschillende rassen. De zuivere holsteinveestapel werd eerst gekruist met brown swiss. Deze kruislingen kregen opnieuw een holsteinstier als partner en daarna volgde een stier van het jerseyras. Uit deze kruising lopen nu de eerste kalveren en de veehouder wil deze straks weer paren met holsteins.

 

CrossFit ondersteunt bij kruisen
Om veehouders te ondersteunen bij het kruisen van rassen heeft CRV het programma CrossFit ontwikkeld. CrossFit helpt u bij het maken van kruisingen die bij u passen. Wilt u de nadruk leggen op het fokken van probleemloze koeien, dan kiest u voor CrossFit Gezondheid en combinaties van de rassen holstein, mrij, fleckvieh en brown swiss. Staat een efficiënte omzetting van voer in vet en eiwit op het bedrijf centraal, dan kunt u gebruikmaken van CrossFit Efficiëntie en de rassen holstein en jersey, met eventueel nog een derde ras.

 

CROSSFIT Gezondheid
Met CrossFit Gezondheid fokt u gezonde, vruchtbare en zelfredzame koeien die gemakkelijk afkalven. De dieren hebben een goede conditie en produceren optimaal onder verschillende omstandigheden.

 

CROSSFIT Efficiëntie
CrossFit Efficiëntie staat garant voor compacte koeien die veel kilo’s vet en eiwit produceren en lang meegaan. De dieren zetten voer efficiënt om in vet en eiwit en dragen daardoor maximaal bij aan de rentabiliteit van uw bedrijf.

 

Zelfredzame koeien

‘We streven niet naar de allerhoogste melkproductie en waren op zoek naar wat meer zelfredzame koeien’, verklaart hij zijn interesse voor kruisen. ‘Bovendien verwacht ik dat overheidsbeleid ons meer en meer zal sturen in de richting van een grondgebonden bedrijfsvoering. We hebben daarom een veestapel nodig die efficiënt melk uit ruwvoer kan maken. Ik denk dat een combinatie van eigenschappen van holstein, brown swiss en jersey ons daarbij gaat helpen.’

 

Nijkamp; ‘Een beetje bloed van andere rassen maakt de koeien nog completer’.

 

Betere uiergezondheid en vruchtbaarheid

De oudste kruislingkoeien zijn nu vierdekalfs en voldoen aan het beeld dat Nijkamp voor ogen had. ‘Met brown swiss in de afstamming zijn de benen altijd best en de uiers van de kruislingen zijn niet minder dan die van de holsteins’, vertelt hij. ‘Daarbij zijn vruchtbaarheid en uiergezondheid verbeterd en de productie is op niveau gebleven. De kruislingen starten rustig op, maar zijn wel heel persistent,’ ervaart de veehouder. Met een rollend jaargemiddelde van ongeveer 9400 kg melk met 4,40% vet en 3,70% eiwit is hij tevreden.

 

Brownswiss-kruisling koeien 50% brownswiss x 50% holstein. Eig.: D.J. Nijkamp, Deventer

 

Advies achter de koe

Voor het maken van paringen maakt Nijkamp gebruik van ‘advies achter de koe’ van een foktechnisch accountmanager van CRV. Binnen ieder ras selecteert de veehouder stieren met een positieve gehaltevererving, bovengemiddelde fokwaarden voor uiers en benen en een goede index voor uiergezondheid. Tussen de koeien lopen veel dochters van de brownswiss-stieren Cadence en Ali Jackson en van de holsteinstieren Paragon en Startrek.
Op dit moment worden de holsteinstieren Lendor en Lunar en brownswiss-stieren Olympic en Merica veelal ingezet. ‘Met een combinatie van drie rassen fokken we een koe die past op ons bedrijf’, stelt Nijkamp vast. ‘En het heterosiseffect van kruisen krijgen we daar gratis bij.’

 

Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden van kruisen en heeft u behoefte aan een goed onderbouwd advies? Kijk voor meer informatie op deze pagina, neem contact op met uw veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088-00 24 440 (Nederland) of 078-15 44 44 (Vlaanderen).