InSire Topstieren september: Fitness, Lunar en Surrender

categorie Stierennieuws
20
sep
2018
0
Reacties
InSire Topstieren: Fitness
InSire Topstier: Delta Fitness (v. Magister)

Delta Fitness, Delta Lunar en Delta Surrender PP zijn in de maand september toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Fitness, Lunar en Surrender zijn sinds deze maand te vinden in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze toppers of bekijk het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Delta Fitness: efficiëntietopper uit bewezen Froukjes

Zijn moeder is geboren in Duitsland, maar Delta Fitness stamt uit een degelijke Friese koefamilie. De Mars Froukjes van de familie Van Essen uit Marssum bewijzen in binnen- en buitenland al jaren hun fokkracht. Ook de nieuwe InSire Topstier uit deze koefamilie scoort internationaal hoog en wordt in meerdere landen ingezet als stiervader.

Fitness is een stier die zich onderscheidt als productievererver. Hij laat in zijn genoomfokwaarde veel melk en een plus voor het eiwitgehalte zien. Dit resulteert in 55 kilo eiwit en 344 Inet. Deze productiekracht in combinatie met een hoge levensduur zorgt ervoor dat dochters van Fitness in hun leven een efficiënte omzetting van voer in melk zullen realiseren. Ze zullen dan ook persistent produceren, weinig gevoelig zijn voor ketose en relatief weinig voer voor onderhoud nodig hebben.
Naast een topper voor Better Life Efficiëntie is Fitness een uitgesproken verbeteraar van de uiergezondheid. Daarbij laat hij ook op de andere gezondheids- en managementkenmerken positieve indexen zien. Van Fitness mogen dan ook probleemloos producerende dochters worden verwacht. De nieuwe topper uit de Froukjes vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne eiwit en kan worden ingezet op pinken.

 

Na 500 dagen nog 45 kilo

Franzy, de moeder van Fitness, werd door CRV aangekocht op een Duitse veiling. Na het doorlopen van de opfok- en donorperiode in Terwispel verhuisde ze als hoogdrachtige pink naar het Delta testbedrijf van Koen en Laura Nooijen in Coevorden. Tussen haar 120 hoogproductieve koppelgenotes bij Peelsehoeve Holsteins, valt Franzy op als een grote en extreem melkrijke vaars met een 305-dagenlijst van ruim 14.000 kilo. ‘Ze produceert ontzettend persistent’, vertelt Koen Nooijen enthousiast. ‘In de piek van de lactatie gaf ze 52 kilo melk en na 500 dagen was dat nog steeds 45 kilo’, herinnert de veehouder zich. De moeder van Fitness heeft dan ook een genoomfokwaarde van ruim 3000 kilo melk en 565 Inet. Dit was voor haar eigenaar aanleiding om de Deltadonor ook als vaars nog een paar keer te spoelen. Hij hield er meerdere interessante vaarskalveren van Double W Ranger aan over. Ook zij beloven in hun genoomfokaarden te beschikken over de fenomenale productiekracht van de Froukjes.

InSire Topstier

InSire Topstier: Delta Lunar

InSire Topstier: Delta Lunar (v. Chuck)

Delta Lunar combineert productie met conditie

Delta Lunar heeft een verervingspatroon dat veel veehouders zal bevallen. De InSire Topstier past in verschillende fokdoelen en blijkt vaak te worden geadviseerd door het SAP. Lunar fokt hoge gehalten en combineert dit met een flinke plas melk, resulterend in 128 kg vet en eiwit en 411 Inet. Hij is hiermee een van de hoogste productieverervers van de stierenkaart.

Ook als vererver van een hoge levensduur blinkt Lunar uit met 727 dagen. Zijn dochters zullen de productie dan ook prima aankunnen. Ze zullen uitstekend in conditie blijven (fokwaarde conditiescore 107) en weinig gevoelig zijn voor ketose. Lunar vererft een ruime voorhand en veel inhoud, maar tegelijkertijd ook openheid. Deze framekenmerken worden weerspiegeld in zijn aAa-code: 345. Met 112 voor uier in de bovenbalk en onder andere 114 vooruieraanhechting, 109 uierdiepte en 109 achteruierhoogte, is Lunar een echte uierspecialist en ook als beenwerk-
vererver scoort hij met 107 in de bovenbalk zeer goed.

Van Lunar mogen efficiënt en probleemloos producerende koeien worden verwacht. De nieuwe InSire Topstier levert een duidelijk positieve bijdrage aan alle gezondheids- en managementkenmerken en is geschikt voor gebruik op pinken. De vader van Lunar is Peak Chuck, uit het Amerikaanse Peak-fokprogramma. Met Supershot als vader en Ransom als moedersvader zorgt Chuck voor de inbreng van wat ander bloed. Moedersvader van Lunar is Molenkamp Pepe (Bookem x Spencer).

Liesjes geven gemakkelijk

Delta Lunar stamt uit de wijdvertakte Peeldijker Liesjefamilie van Jan Priems uit De Mortel. Stammoeder van deze familie – die eerder Peeldijker Locker, Peeldijker Percher en Delta Leonardo voortbracht – is de excellente Newhouse Ronalddochter Peeldijker Liesje 385. Zij gaf in haar leven 133.264 kg melk met 4,08% vet en 3,57% eiwit. ‘De Liesjes zijn probleemloze boerenkoeien die heel gemakkelijk melk geven’, karakteriseert Priems de familie, die inmiddels tachtig procent van zijn veestapel beslaat. De fokker is enthousiast over Lunar. ‘Zijn cijfers spreken me aan. Zijn onderbalk klopt helemaal en hij brengt melk, gehaltes en breedte in de voorhand. Ik denk dat dit precies de kenmerken zijn waar veel veehouders op dit moment behoefte aan hebben.’

InSire Topstier: Delta Lunar

InSire Topstier: Delta Surrender

InSire Topstier: Delta Surrender PP (v. Laurent P)

Delta Surrender PP: hoornloosheid in een compleet pakket

Delta Surrender PP is op dit moment een van de meest complete stieren in het aanbod van CRV. Hij bewijst dat fokken op hoornloosheid niet ten koste hoeft te gaan van andere belangrijke eigenschappen. Alle kalfjes van deze nieuwe InSire Topstier zullen genetisch hoornloos zijn. Ze zullen uitgroeien tot persistent producerende, laatrijpe koeien, die de hoge productie van kilogrammen vet en eiwit goed aankunnen.

Surrender scoort positief op alle management- en gezondheidskenmerken, waarbij de zeer hoge fokwaarden voor celgetal (114) en ketose (109) in het bijzonder opvallen. Surrender heeft een roodbonte halfbroer, Delta Stentor PP-red (vader Delta Powerline). Ook deze homozygoot hoornloze stier is beschikbaar als InSire Topstier en hij is met 241 NVI en +7% Better Life Gezondheid en +9% Better Life Efficiëntie van een hoog genetisch niveau. De eerder in het aanbod opgenomen Delta Sunfit P is eveneens een halfbroer van Surrender en Stentor.

Suze springt eruit

De grootmoeder van Surrender en Stentor, Delta Simone, was Delta-donor en loopt nu in de onderzoeksstallen op Dairy Campus. Daar werd haar vaarskalfje van Atlantic geboren. ‘De genoomfokwaarden van deze hoornloze Delta Suze P waren zo hoog dat CRV haar terugkocht’, herinnert dierverzorger Hans Hylkema zich. Suze P bleek bovendien drager van de roodfactor en werd intensief benut voor zowel het roodbont- als het zwartbontfokprogramma. Ze produceerde meer dan 200 embryo’s. Als hoogdrachtige pink keerde Suze terug naar Dairy Campus, waar ze werkt aan een vaarzenlijst met een lactatiewaarde van 135. ‘En ze draait net als al onze koeien gewoon mee in het lopende onderzoek’, vertelt Hylkema. ‘Suze springt er echt uit. Ze is productief, probleemloos en heeft een schitterende uier. Voor ons zijn zulke koeien de kers op de taart van ons werk’, aldus de fokkerijliefhebber.
Op Dairy Campus loopt momenteel een langjarig onderzoek naar de effecten van consequent fokken op Better Life Efficiëntie versus consequent fokken op Better Life Gezondheid. Met respectievelijk +7% voor BL Gezondheid en +11% voor BL Efficiëntie zal Surrender PP moeiteloos passen in beide fokkerijlijnen.

InSire Topstieren: Delta Surrender