InSire Topstieren september: Starmaker en Tuner

categorie Stierennieuws
13
sep
2019
0
Reacties
Starmaker (v. Adorable)

Velder Starmaker en Creijland Tuner zijn in de maand september toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Starmaker en Tuner zijn als InSire Topstier sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

 

Velder Starmaker: moneymaker zonder sterallures

Met koeien uit de Jetfamilie is het altijd raak’, vertelt Tonny Groot Koerkamp uit Harfsen over de koefamilie achter Velder Starmaker. ‘De eerste Jet kochten we begin jaren tachtig en inmiddels draagt een derde van de veestapel deze naam. De Jets weten zich op ons bedrijf altijd prima te handhaven’, stelt de melkveehouder. In maatschap met zijn vrouw José en zoons Mathijs en Jasper (die volledig buiten de deur werkt) beheert hij een melkveebedrijf met 140 koeien. De koeien worden gemolken door robots en realiseren een rollend jaargemiddelde van 10.843 kilo melk met 4,16% vet en 3,54% eiwit. De moeder van Starmaker is binnen het koppel een probleemloze koe. Ze heeft twee keer gekalfd en is een echte ‘dikke melk’-producente met gemiddeld 5,10% vet en 4,02% eiwit.

 

Veel melkgeld, weinig kosten

Dat Starmaker door de familie Groot Koerkamp volop wordt ingezet, heeft zeker niet alleen te maken met trots op de eigen fokkerij. Het verervingspatroon van de InSire Topstier zou kunnen gelden als een blauwdruk voor het fokbeleid van veehouders die economie in de bedrijfsvoering centraal zetten. Starmaker staat garant voor veel melkgeld dankzij een goede melkvererving met zeer hoge gehaltes. Zijn dochters zullen bovendien persistent produceren en laatrijp zijn. Daarbij vererft hij de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en hij is geschikt voor gebruik op pinken.
Showexterieur zal Starmaker niet brengen, wel zeer functionele boerenkoeien met sterk aangehechte, ondiepe uiers en parallel geplaatste achterbenen die uitstekend worden gebruikt. Starmakerdochters zullen dan ook probleemloos en tegen lage kosten produceren. Een combinatie van indexen van 108 klauwgezondheid, 110 uiergezondheid, 109 dochtervruchtbaarheid en 109 ketose maakt de nieuwe InSire Topstier uniek in het aanbod.

 

Alle goede genen aanwezig

Foktechnicus Henk Verheij van CRV benadrukt dat de uitstekende cijfers van Starmaker niet uit de lucht komen vallen. ‘Naast een sterke koefamilie heeft hij een mooie stierenlijn in de afstamming. Bij het maken van de paring waren de ingrediënten voor een allround verervingspatroon op hoog niveau al aanwezig. Bij Starmaker zijn alle goede genen precies goed gevallen.’

Insire Topstieren Starmaker

InSire Topstier Tuner

Tuner (v. Accord)

Creijland Tuner: afgestemd op probleemloos produceren

Sinds de 62-jarige Harrie van Creij boer is, melkt hij Jaantjes. ‘Het zijn altijd koeien geweest die gemakkelijk veel melk gaven en nog steeds behoren ze tot de betere productiekoeien in het bedrijf’, vertelt de melkveehouder. In Landhorst melkt hij samen met zijn zoons Bas en Ton op twee locaties in totaal 260 koeien. De Jaantjes leveren hun prestaties in een koppel van 175 koeien, die sinds kort worden gemolken door robots. Het rollend jaargemiddelde lag het afgelopen boekjaar op 12.284 kilo melk met 4,50% vet en 3,49% eiwit. ‘De Jaantjes kunnen de hoge productie heel goed aan’, ziet Van Creij. ‘Ze leveren tijdens de lactatie nauwelijks conditie in en doen in het koppel onopvallend hun werk.’

 

Honderdtonner als grootmoeder

Een mooi voorbeeld van de kracht van de koefamilie is Creijland Jaantje 39, een dochter van Mascol met een levensproductie van ruim 100.000 kilo melk. Een spoeling van deze Jaantje met Vero Goliath resulteerde onder andere in de met 85 punten ingeschreven Creijland Jaantje 50. Zij heeft na vier keer kalven ook al 65.000 kilo melk op de teller staan. Uit de Goliath fokte Van Creij een Dannodochter met zeer hoge merkerfokwaarden. Nadat ze had gekalfd van een tweeling, groeide ze uit tot een sterke vaars die werd ingeschreven met 85 punten. Met een lactatiewaarde van 131 maakte deze Jaantje 59 de verwachting ten aanzien van haar productie meer dan waar. Dit was voor CRV aanleiding om haar nogmaals te spoelen, onder andere met Accord.

 

Uitmuntend beenwerk

Creijland Tuner combineert de melkdrang van de Jaantjes met de ijzersterke gehaltevererving van zijn vader. Net als de Jaantjes zullen de dochters van Tuner de hoge productie probleemloos aankunnen, getuige fokwaarden van 103 voor conditie en 106 voor gevoeligheid voor ketose. Ook op de andere gezondheids- en managementkenmerken scoort hij positief met 109 voor klauwgezondheid als uitschieter. Binnen het exterieurrapport vallen de uitmuntende scores voor beenkenmerken op. Zo laat Tuner in de onderbalk onder andere 111 beenstand achteraanzicht en 111 beengebruik zien. Tuner is geschikt voor gebruik op pinken en vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit.

InSire Topstieren Tuner