InSire Topstieren oktober: Delta Yeti en Keesom Dilan

categorie Stierennieuws
15
okt
2019
0
Reacties
Insire topstieren
Delta Yeti rf (Endurance x Silver)

Delta Yeti rf en Keesom Dilan zijn in de maand oktober toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Yeti en Dilan zijn als InSire Topstier sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Delta Yeti rf: veel dikke melk uit degelijke Jaantjes

Ze is de favoriete koe van zoon Sjon en vader Pé Borst uit Heerhugowaard. Groenibo 90 Stellando Jane, de moeder van Groenibo Bram en de grootmoeder van de nieuwe InSire Topstier Delta Yeti, is een bijzondere koe. ‘Ze is niet de grootste in de stal, maar wel enorm sterk. Ze laat zich door geen enkele koe aan de kant zetten’, vertelt Sjon over de met 85 punten ingeschreven Stelllandodochter. ‘Daarbij is ze een van de beste melkkoeien op ons bedrijf. Ze produceerde tot nu toe 46.000 kilo melk met 4,37% vet en 3,61% eiwit’, geeft de veehouder aan.
Overigens loopt ook Yeti’s overgrootmoeder nog op het bedrijf. Zij produceerde tot nu toe 68.000 kilo melk.

 

Presteren onder sobere bedrijfsvoering

Stellando Jane is in de 110-koppige melkveestapel van de familie Borst een van de vele afstammelingen van twee kalfjes uit een koefamilie van het bedrijf van Hilbrand Korver uit Nederhorst den Berg. Hier leverden de Jaantjes puike prestaties onder een sobere bedrijfsvoering. ‘Dat sprak ons aan’, vertelt Sjon, die zijn koeien volop weidt. ‘We kochten vier embryo’s en hieruit werden twee vaarskalveren geboren. Het ene noemden we Jaantje, het andere Jane’, vertelt hij. De Janes trokken al snel de belangstelling van de foktechnici van CRV. En zo werden uit deze familie InSire-stieren als Groenibo Bram rf, Delta Joskin P rf, Delta Jonk rf en Delta Joy ingezet. Via een andere tak leverden de Jaantjes recent ook al de stieren Delta Jacobus en Delta Japan rf.

 

Goed voor boer en voor zichzelf

De merkerfokwaarden van Delta Yeti tonen een combinatie van veel melk met hoge gehalten. Zijn dochters zullen deze productie zonder problemen aankunnen, want de InSire Topstier scoort goed op alle gezondheids- en managementkenmerken. Hierbij valt met name de index van 109 voor ketosegevoeligheid positief op. Ook een fokwaarde van 103 voor conditiescore toont aan dat de dochters van Yeti niet alleen goed voor de boer, maar ook goed voor zichzelf kunnen zorgen. Hierin zullen ze zich waardige nazaten tonen van de Jaantjes, net als in de kracht in hun frame en in de beste uiers en benen. Yeti is drager van de roodfactor en dat maakt de stier ook interessant voor de roodbontfokkerij.

Insire topstieren

Anreli, vader van Keesom Dilan (Anreli x Bernini)

Keesom Dilan fokt rode kaaskoeien uit zwarte genen

‘Er was een tijd dat de geboorte van een roodbont kalf door zwartbontfokkers in Noord-Holland als een schande werd beschouwd’, merkt Willem Keesom grinnikend op. ‘Wij vonden de geboorte van een roodbont stierkalf uit de zwartbonte Keesom Diana een meevaller’, vertelt de veehouder uit Nieuwe Niedorp. De nieuwe InSire Topstier Keesom Dilan-red stamt uit een koefamilie die in acht generaties terugvoert op Delta Dorien. Dorien is een dier dat Willem Keesom als embryo kocht van CRV. Uit deze koe werd in 2001 de proefstier De Kampen Dimitri ingezet. ‘Een dochter van deze stier loopt nog op ons bedrijf en is onlangs gehuldigd als tientonner’, meldt Keesom als opmerkelijk detail.

 

Hoog eiwit handelsmerk

‘Dieren uit de D-familie groeien uit tot goed ontwikkelde, zware koeien’, vertelt de fokker. ‘En ze hebben vrijwel altijd hoge eiwitgehaltes.’ Zo produceerde de grootmoeder van Dilan in haar leven tot nu toe 30.940 kilo melk met 4,12% vet en 3,92% eiwit. Haar dochter van Peelsehoeve Bernini kwam vanwege hoge merkerfokwaarden en de roodbontfactor als pink op de radar van de foktechnici van CRV. Ze werd gespoeld met Kingfarm Holsteins Anreli, ook al een roodbonte stier die in Noord-Holland werd gefokt uit een zwartbonte koefamilie. De spoeling leverde één kalf op: het roodbonte stiertje Dilan.

 

Melk en gehalten

Dilan laat een verervingspatroon zien dat sterk lijkt op dat van zijn vader Anreli. Hij combineert een mooie melkplas met flinke plussen voor vet en eiwit. Met een Inet van 489 euro is de nieuwe InSire Topstier binnen het roodbontaanbod de op een na hoogste productievererver. Zijn dochters zullen persistent produceren en de productie goed aankunnen, getuige de 108 voor fokwaarde ketose. Ook op de andere gezondheids- en vruchtbaarheidskenmerken scoort de InSire Topstier positief. Dilandochters zullen uitgroeien tot grote, melktypische koeien met een passende breedtemaat. Daarbij zullen ze beschikken over zeer solide uiers die van achteren hoog zijn opgehangen en voorzien zijn van een correcte speenplaatsing. Dilan vereft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is breed inzetbaar in de roodbontpopulatie.