InSire Topstieren November: Lazer en Fragrant

categorie Stierennieuws
29
nov
2020
0
Reacties

Delta Lazer en Bush-Bros Fragrant zijn recent toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Lazer en Fragrant zijn als InSire Topstier nu te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Delta Lazer: Royaal met eiwit, zuinig met voer

Met +0,28 procent en +54 kilo eiwit staat Delta Lazer garant voor de fokkerij van kaaskoeien. Deze eigenschap blijkt stevig verankerd in de koefamilie achter de nieuwe InSire Topstier. De grootmoeder van Lazer bijvoorbeeld, Delta Laure, heeft tot nu toe een levensproductie gerealiseerd van ruim 35.000 kg melk met 4,47% vet en 3,81% eiwit. Zij is de moeder van Delta Lendor.

 

Topper voor voerefficiëntie

Lazers moeder Delta Laurin (v. Barcley) loopt op het testbedrijf van de familie Van Gastel in Nispen. Hier werkt ze aan een vaarzenlijst van 12.626 kg melk met 4,50% vet en 3,79% eiwit in 305 dagen (122 lw). Thijs van Gastel is enthousiast over haar prestaties. ‘Laurin piekte met 52 liter en geeft, bijna 300 dagen na afkalven, nog altijd ruim 37 liter. Daarbij is het een probleemloze, ruimgebouwde vaars, die op fijn en droog beenwerk goed loopt op de robot’, aldus de veehouder. Laurin werd ingeschreven met 86 punten, waaronder 87 voor beenwerk en 83 voor uier. ‘Maar zoals ze er nu voor staat, is haar uier AB-waardig’, vult Thijs nog aan. Op het testbedrijf van de familie Van Gastel meet CRV de voeropname van individuele dieren. Afgelopen zomer liep Delta Laurin in de voeropnamegroep. ‘Ze bleek een van de topdieren als het gaat om voerefficiëntie’, vertelt Thijs. ‘Ze produceerde gemiddeld 41,8 kg meetmelk uit 24,4 kg droge stof aan voer. Dit betekent een mooie voerefficiëntie van 1,71’, haalt hij uit de cijfers.

 

Gemiddelde lichaamsmaten

De uitzonderlijke voerefficiëntie van zijn moeder is ook terug te zien in de fokwaarden van Delta Lazer. Zo scoort hij +20 euro op besparing voerkosten voor onderhoud. Dit betekent dat zijn dochters gemiddeld per lactatie voor 10 euro minder aan voer zullen opnemen voor dezelfde meetmelkproductie dan hun koppelgenotes. Lazerdochters zullen persistent produceren en weinig gevoelig zijn voor ketose. Ze zullen beschikken over gemiddelde lichaamsmaten en benen die in achteraanzicht parallel zijn geplaatst en uitstekend worden gebruikt. Van Lazer mogen ondiepe uiers met iets lange spenen en hoog opgehangen achteruiers worden verwacht. Op de gezondheids- en managementkenmerken laat de nieuwe InSire Topstier nergens steken vallen.

 

Belangstelling voor Lazer? Bestel via de webshop.

 

Bush-Bros Fragrant: Amerikaans gefokt, Europees profiel

Wie bij de Amerikaanse holsteinfokkerij uitsluitend denkt aan grote koeien met veel melk en lage gehalten, wordt door Bush-Bros Fragrant op andere gedachten gebracht. De nieuwe InSire Topstier is Amerikaans gefokt, maar toont een Europees verervingspatroon. Zo vererft hij een flinke plas melk, maar ook dikke plussen voor de gehalten. Daarbij zullen Fragrantdochters gemiddeld groot en goed in verhouding zijn. Dankzij een combinatie van een hoge Inet, een lange levensduur en een fokwaarde van 25 euro voor besparing voerkosten is Fragrant met +16% een uitblinker op CRV Efficiëntie. Extra bijzonder is het dat hij dit combineert met +7% CRV Gezondheid. De Amerikaanse stier is met 343 NVI nu de hoogste stier in het aanbod.

 

No-nonsensefokkerij

Het verhaal achter Bush Bros Fragrant brengt ons naar Fairfax in de Amerikaanse staat Minnesota, waar Brad Nosbush een bedrijf beheert met 750 melkkoeien. De fokkerij is hier al jarenlang nononsense en gericht op koeien met een gemiddelde hoogtemaat en goede gezondheidskenmerken in combinatie met veel melk met hoge gehalten. ‘We hadden van een aantal dieren van dit bedrijf al eens merkerfokwaarden laten bepalen en die zagen er goed uit’, herinnert foktechnicus David Wilson zich. Hij selecteert voor CRV in de Verenigde Staten stieren die interessant zijn voor veehouders in Nederland en Vlaanderen. ‘Fragrant scoorde op NVI-basis zeer goede genoomfokwaarden en daarom besloten we hem naar onze stierenstal te halen’, vertelt hij. De moeder van Fragrant, een dochter van de stier Melarry Josuper Frazzled, kalfde voor het eerst af op een jaar en negen maanden en produceerde in 304 dagen 10.487 kg melk met 4,2% vet en 3,4% eiwit. Haar moeder tekende voor een tweede lijst van 12.576 kg melk met 4,5% vet en 3,6% eiwit in 305 dagen.

 

Outcross dus breed inzetbaar

Efficiëntietopper Fragrant scoort verdienstelijk als exterieurvererver, met 106 voor totaal exterieur, waarbij met name de uierkenmerken in positieve zin opvallen. Fragrant kan worden gebruikt op pinken en is met zijn afwijkende afstamming breed inzetbaar. Dit maakt hem ook een interessante stiervader.

 

Belangstelling voor Fragrant? Bestel via de webshop.