InSire Topstieren mei: Starman en Harvester

categorie Stierennieuws
4
mei
2018
0
Reacties
InSire Topstieren: Starman
Brakels Starman (Rafter P)

Brakels Starman en Delta Harvester zijn in de maand mei toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Starman en Harvester zijn nu te vinden in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Brakels Starman

‘Een allround stier met een enorm hoge productievererving.’ Met deze omschrijving typeert specialist veestapelmanagement Gert-Jan van den Bosch de nieuwe InSire Topstier Brakels Starman. De gehalteverbeteraar scoort 141 kilo vet en eiwit. ‘Stieren die dit productieniveau vererven, laten vaak ook hoge fokwaarden voor voeropname zien’, constateert Van den Bosch. ‘Dit zien we ook terug bij Starman. Dat is logisch, want koeien moeten veel kunnen vreten om veel te kunnen produceren’, legt hij uit.

Uitblinker in Inet en uiergezondheid

De Starmandochters zullen het voer echter efficiënt omzetten in vet en eiwit, zoals blijkt uit de score van +17% op het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie. ‘Dit heeft te maken met levensduur – de dochters blijven naar verwachting 500 dagen langer lopen dan gemiddeld – en met een relatief lage onderhoudsbehoefte’, geeft Van den Bosch aan. De nieuwe InSire Topstier scoort 33 euro op besparing voerkosten voor onderhoud. Ook de hoge persistentie (112) zal de Starmandochters helpen om efficiënt te produceren.
De fokkerijspecialist wijst daarnaast op de zeer hoge fokwaarden voor uiergezondheid (114) en klauwgezondheid (107). Ten slotte draagt Starman de A2A2-variant van het bèta-caseïne-eiwit.

Roodbontachtergrond

Starman werd gefokt door de familie Swank uit Nieuw-Beijerland. Zijn vader is Delta Rafter P, die naast hoornloosheid ook de roodbontfactor vererft. Ook moeder Frida 199 (v. Balisto) heeft een roodbontachtergrond. ‘Toen we haar spoelden, was de hoop gevestigd op een hoornloos roodbont stiertje. De genoomfokwaarden van de zwartbonte en gehoornde Starman waren echter zo hoog dat CRV hem toch wilde hebben’, vertelt Adwin Swank.

Rustige starters

‘De Fridafamilie loopt al lang bij ons op het bedrijf. Beste uiers, een uitstekende uiergezondheid en een goede persistentie zijn kenmerken die in deze familie zitten verankerd en dat zie ik nu ook terug in de fokwaarden van Starman’, geeft de veehouder aan. Naast Frida 199 zijn ook de grootmoeder en de overgrootmoeder van Starman nog op het bedrijf aanwezig. Deze excellente Cricketdochter heeft inmiddels een levensproductie van meer dan 60.000 kilo melk gerealiseerd. ‘De Frida’s komen als vaars vaak rustig op gang. Maar het zijn wel koeien die blijven lopen en ongemerkt steeds beter worden’, aldus Swank.

InSire Topstieren: Starman

InSire Topstieren: Harvester

Delta Harvester (v. Paragon)

Delta Harvester

‘Deze InSire Topstier vererft veel kenmerken waar veehouders op dit moment om vragen’, vertelt Tonnie Vissers, specialist veestapelmanagement van CRV, over Delta Harvester. ‘Hoge gehalten helpen om binnen het fosfaatquotum een zo goed mogelijk rendement te halen en bij Harvester zijn hoge vet- en eiwitpercentages verankerd in zijn afstamming. Met een Inet van 416 euro is hij bovendien een van de hoogste productiestieren in het aanbod.’

Topper in efficiëntie en persistentie

De hoge productie van kilogrammen vet en eiwit in combinatie met een lange levensduur en lage voerkosten voor onderhoud bezorgen de nieuwe InSire Topstier een uitmuntende score van +17% voor Better Life Efficiëntie. ‘Opvallend zijn ook de positieve fokwaarden voor zowel uiergezondheid als klauwgezondheid, vruchtbaarheid en ketose’, geeft Vissers aan en daarbij wijst hij ook op de 111 voor persistentie. ‘Van Harvester mogen dochters worden verwacht die probleemloos produceren. En ook dat is wat veel veehouders natuurlijk graag zien.’

Opmerkelijke persitentie

In veel van de kenmerken in de fokwaarde van Harvester herkent Frank de Cock de prestaties van de moeder van de stier. De veehouder uit het Vlaamse Sint-Laureins melkt jaarlijks een 25-tal vaarzen aan uit het fokprogramma van CRV. ‘Toen we Delta Hetty op ons bedrijf kregen, viel ze meteen op als een fraaitypische pink’, herinnert hij zich. ‘We hebben haar afgelopen zomer meegenomen naar de prijskamp in Oudenaarde, waar ze eindigde in de middenmoot, maar wel opviel als de vaars met veruit de hoogste productie in de catalogus.’

‘Harvester blijven gebruiken’

Hetty maakte op het testbedrijf een eerste lijst van 10.783 kg melk met 4,66% vet en 3,81% eiwit in 305 dagen en kreeg 87 punten. ‘Naast de zeer hoge gehalten is met name de persistentie van haar productie opmerkelijk’, geeft De Cock aan. ‘Ze piekte niet extreem, maar gaf bij droogzetten nog bijna 30 liter.’ Hij wijst ook op het lage celgetal (8000 bij de laatste mpr) en de goede vruchtbaarheid (voorspelde tussenkalftijd 395 dagen). ‘Delta Hetty is van het soort koeien waar je de stal wel vol van wilt hebben’, stelt de eigenaar van een veestapel van 330 koeien. ‘Met steeds weer goede nieuwe stieren in het aanbod is het wel eens lastig kiezen. Maar Delta Harvester zullen we zeker blijven gebruiken.’

InSire Topstieren: Harvester