InSire Topstieren maart: Epsilon en Podcast

categorie Stierennieuws
11
mrt
2020
0
Reacties
Delta Epsilon
Delta Epsilon

De twee Delta’s Epsilon en Podcast  zijn in de maand maart toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Delta Epsilon en Delta Podcast zijn als InSire Topstier sinds deze maand te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.
Delta Epsilon expert voor hoge levensproducties

‘Met sommige koefamilies is het in de fokkerij altijd raak. Dat wisten we al voordat we in de genen konden kijken en dat wordt met merkerfokwaarden alleen maar bevestigd.’ Melkveehouder Peter van de Kamp spreekt geen loze woorden als hij vertelt over de kwaliteiten van de Weelder Esmoniquekoefamilie. Deze familie heeft haar fokkracht bewezen met Weelderstieren als Endurance, Empire en Esperanto.
Maar ook in de dagelijkse boerenpraktijk tonen de Esmoniques hun kwaliteiten.‘We hebben een arbeidsintensief bedrijf met meerdere takken’, vertelt Van de Kamp, die samen met zijn dochter Sanne in Putten zo’n 55 koeien melkt. ‘De dieren worden goed verzorgd, maar we hebben geen tijd om ze in de watten te leggen. Daar hebben de Esmoniques geen moeite mee’, constateert de veehouder. ‘Van der Kamp wijst onder andere op Weelder Esmonique 38 (v. G-Force), de moeder van Endurance, Empire en Esperanto. Zij werd intensief gespoeld en produceerde ondertussen 44.000 kilo melk met 5,20% vet en 3,62% eiwit. Haar moeder, Planetdochter Esmonique 22, realiseerde tot nu toe een levensproductie van ruim 80.000 kilo melk en is nog volop in productie.

Superuiers en best beenwerk

Met Delta Epsilon komt via CRV opnieuw een sterke troef uit de Esmoniquefamilie beschikbaar. De nieuwe InSire Topstier vererft nagenoeg 2000 kilo melk en combineert dit met een neutrale gehaltevererving, wat resulteert in 502 euro Inet. Daarbij vererft de zoon van Sunfit P een levensduur van 822 dagen. Epsilondochters zullen – net als de Esmoniques – garant staan voor hoge levensproducties. Epsilon laat dan ook prima fokwaarden voor gezondheidskenmerken aantekenen. Zo scoort hij 106 voor klauwgezondheid, 108 voor ketose en 111 voor afkalfgemak. Opvallend is ook een index van 114 voor persistentie.
Daarnaast is de InSire Topstier met een totaalscore van 112 een uitstekende exterieurvererver. Epsilondochters zullen uitgroeien tot grote, opengebouwde melkkoeien met superuiers en in achteraanzicht parallel geplaatste achterbenen die uitstekend worden gebruikt. In zijn uiervererving weerspiegelt de InSire Topstier zijn moederlijn, in de benen zijn moedersvader Delta Topgear.

 

Epsilon infographic

Delta Podcast

Delta Podcast maakt Pietjes plaatje compleet

Topmelker Siemen van Berkum uit Elahuizen hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt naar Delta Paulina. Binnen het 300-koppige koppel koeien dat hij samen met zijn zoon Jan Siemen melkt, is de dochter van Apina Malcolm een opvallende koe. ‘Als vaars produceerde ze net boven het bedrijfsgemiddelde, met name vanwege de goede gehaltes. Maar sinds Paulina voor de tweede keer gekalfd heeft, laat ze pas echt zien wat ze kan’, vertelt de veehouder. De grootmoeder van InSire Topstier Delta Podcast wordt voorspeld op 15.442 kg melk met 4,21% vet en 3,71% eiwit in 305 dagen. Ze is daarmee goed voor een lactatiewaarde van 110, binnen het hoogproductieve koppel van het testbedrijf.

Spiertje extra

‘Paulina kan de hoge productie gemakkelijk aan’, ziet Van Berkum. ‘Ze heeft een spiertje extra en blijft goed in conditie. Daarbij beschikt ze over een superuier en beste benen’, aldus de veehouder. Haar exterieurscore werd onlangs opgewaardeerd naar 87 punten, waaronder 88 punten voor beenwerk. ‘Het is een koe die alles in zich heeft om oud te worden’, stelt Van Berkum vast.
Delta Paulina voert terug op Impulsdochter Pietje 52 rf, die als ‘gewone boerenkoe’ instroomde in het Delta-fokprogramma.

Probleemloos produceren

Met Delta Podcast is de Pietjefamilie weer een generatie verder ontwikkeld. De nieuwe InSire Topstier scoort 399 NVI en is daarmee de hoogste stier in het aanbod. Deze torenhoge NVI dankt hij aan een compleet plaatje met hoge fokwaarden voor productie, levensduur, gezondheid en exterieur. Zo scoort Podcast 454 Inet dankzij een flinke plas melk met plussen voor de gehalten. Een fokwaarde van 106 voor ketose bewijst dat Podcastdochters, net als overgrootmoeder Paulina, de productie goed aan zullen kunnen. Dit is mede te danken aan hun persistentie (111).
Podcast komt uit op +11% voor Better Life Gezondheid vanwege hoge fokwaarden voor alle gezondheids- en managementkenmerken, waaronder 108 voor klauwgezondheid en 116 voor afkalfgemak. Daarmee tekent hij voor probleemloos producerende en gemakkelijk te managen melkkoeien. De nieuwe InSire Topstier heeft bovendien een outcross-bloedvoering.

 

Podcast infographic