InSire Topstieren juli: Jacobus en Castor

categorie Stierennieuws
9
jul
2018
1
Reacties
InSire Topstieren: Delta Jacobus
InSire Topstier: Delta Jacobus (v. Topgear)

Delta Jacobus en en Delta Castor zijn in de maand juli toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Jacobus en Castor zijn sinds deze maand te vinden in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

 

Delta Jacobus tekent voor verbreding van het stierenaanbod

InSire Topstier Delta Jacobus zorgt in veel opzichten voor verbreding van het actuele stierenaanbod. Hij fokt gemiddeld voor hoogtemaat, vererft veel ruimte in de voorhand (105) en zijn dochters zullen beschikken over een goede conditiescore (106). Daarbij is de stier door de aAa-analyseur voorzien van de veel gevraagde, maar weinig voorkomende aAa-code 156. Met Delta Topgear (Big Malki x Delta Solero) als vader kan Jacobus bovendien zorgen voor de inbreng van ander bloed.

 

Beste koe van stal

Jacobus voert terug op de Jaantjefamilie van Hilbrand Korver uit Nederhorst den Berg. Zijn moeder, Delta Jyll (v. Mobile), staat bij de familie Van Erp in Midwolda en heeft onlangs voor de eerste keer gekalfd. Zijn grootmoeder, Delta Jara, loopt op het bedrijf van Bert en Joke van Ginkel in Bunnik. ‘Een uitgesproken melkkoe’, typeert Van Ginkel haar. ‘Ze maakt zonder enig probleem lijsten van meer dan 15.000 kilo melk en is daarbij steeds vlot drachtig. Jara is absoluut de beste koe van stal’, vertelt hij enthousiast. De dochter van Delta Augustus (Gibor x Mascol) – die binnenkort voor de vijfde keer kalft – realiseerde tot nu toe een levensproductie van ruim 68.000 kilo melk. ‘En ze ziet er nog fantastisch uit. Met name haar uier houdt zich perfect’, aldus de veehouder. Jara werd als vaars ingeschreven met 86 punten voor algemeen voorkomen, waaronder 88 punten voor uier. ‘Die score is ze nog dubbel en dwars waard’, vindt Van Ginkel.

 

Probleemloos produceren

Grootmoeders uierkwaliteiten zijn terug te zien in het verervingspatroon van kleinzoon Jacobus. Hij scoort 110 voor uier in de bovenbalk en onder andere 109 vooruieraanhechting, 108 uierdiepte en 108 achteruierhoogte. Behalve fraai zullen de uiers van de Jacobusdochters ook gezond zijn. Met scores van onder andere 108 klauwgezondheid, 104 dochtervruchtbaarheid en 105 ketose tekent de nieuwe InSire Topstier voor probleemloos producerende dochters. Ook in dat opzicht lijken ze veel gemeen te zullen gaan hebben met overgrootmoeder Delta Jara.

InSire Topstieren: Delta Castor

InSire Topstier: Delta Castor (v. Barcley)

Delta Castor: Inettopper uit internationale mix van genen

Met meer dan 2000 kilo melk, +0,14% eiwit en 87 kilo eiwit en 559 euro Inet is Delta Castor de hoogste productievererver in het aanbod van CRV. Zijn dochters zullen behalve productief ook gemakkelijk te managen zijn. De nieuwe InSire Topstier scoort namelijk positief op alle gezondheids- en managementkenmerken. Opvallend is bijvoorbeeld de hoge index van 109 voor klauwgezondheid. Ook op de functionele exterieurkenmerken kan Castor vooruitgang brengen. Zijn fokwaarde voor benen in de bovenbalk is 106, onder andere vanwege parallel geplaatste achterbenen (fokwaarde 107).

Inettopper Castor is het resultaat van een mix van internationale holsteingenen. Zijn moeder kwam als embryo naar Nederland vanaf het Deense syndicaat Tirsvad en Anderstrup. Via achtereenvolgens Iota, Planet en Shottle voert ze terug op de Italiaanse stammoeder Chemello Jocko Benge. Zij is onder andere de moeder van de Duitse fokstier Leko. Ook de vader van Castor komt uit Duitsland. Genoomstier Barcley (Balisto x Epic) is een zoon van de Canadese fokkoe Lookout Pesce Hue.

 

Diepe middenhanden voor hoge voeropname

Fokkerijspecialist Eric Lievens volgde de verrichtingen van Castors moeder op het Delta testbedrijf van Frank, Magda en Arjen de Cock in het Vlaamse Sint-Laureins. ‘Delta Carol is een grote, diepe en lange koe’, omschrijft hij haar. ‘En ze beschikt over een opvallende melkdrang’, voegt hij er aan toe. Carol realiseerde op het testbedrijf een vaarzenlijst van 11.868 kg melk met 3,80% vet en 3,55% eiwit in 305 dagen (lactatiewaarde 111).

Ook de stier Castor zelf valt volgens Lievens op door zijn enorme middenhand. Dit framekenmerk belooft de InSire Topstier door te geven aan zijn dochters want hij scoort 108 voor inhoud. De bouw van de stier wordt ook weerspiegeld in zijn aAa-code 315. Dankzij diepe middenhanden zullen Castordochters veel voer op kunnen nemen (+3,36 kilo drogestofopname). Ze zullen de hoge melkproducties dan ook goed aankunnen wat onder andere blijkt uit een score van 100 voor dochtervruchtbaarheid. Dit is mede te verklaren uit hun uitstekende persistentie (111). Het opgenomen voer wordt efficiënt omgezet in melk. Castor scoort 5 euro op besparing voerkosten voor onderhoud en +15% voor Better Life Efficiëntie.

InSire Topstieren: Delta Castor

 

1 reactie

  1. 09 juli 2018 (Arie Bogaard) Schreef:

    Op ons Delta Satelliet bedrijf kwam vandaag een hele mooie genoomwaarde testuitslag binnen met een NVI van 399 en 72 kg eiwit. Ik zat zojuist de afstammingsgegevens te bekijken en het bleek dat de moeder van de hierboven genoemde CASTOR de grootmoeder is van onze kalfje. En Castor gaan we zeker inzetten.