InSire Topstieren november: Frontline, Vineyard en Punch P

categorie Stierennieuws
2
nov
2018
0
Reacties
InSire Topstieren: Delta Frontline
InSire Topstier Delta Frontline (v. Topgear)

Delta Frontline, Delta Vineyard en Delta Punch P zijn in de maand november toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Frontline, Vineyard en Punch P zijn sinds deze maand te vinden in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze drie toppers of bekijk het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Delta Frontline: vers bloed uit een vertrouwde familie

De moeder van InSire Topstier Delta Frontline, Mars Froukje 672, werd als kalf door CRV gekocht bij fokker Tsjerk van Essen uit Marssum. Ze stamt uit een diepe en wijdvertakte Friese koefamilie die nationaal en internationaal in de loop van tientallen jaren tekent voor een indrukwekkend aantal ki-stieren. Juist de afwijkende bloedvoering van het kalf was voor de foktechnici van CRV een belangrijk aankoopargument. Met achtereenvolgens View-Home Day Missouri, Co-op Bosside Massey en San Fiorano Step Fibrax kent de moederlijn een reeks van weinig benutte vaders. Om bloedspreiding aan te brengen in het stierenaanbod werd Froukje bovendien gepaard met de outcross-stiervader Delta Topgear (Big Malki x Solero). Delta Frontline is dan ook een stier die breed kan worden ingezet en door CRV ook weer wordt benut als outcross-stiervader in het fokprogramma.

 

Op veel koeien te gebruiken

‘Ik gebruik bewust niet alleen de meest populaire stieren’, legt Tsjerk van Essen uit. ‘De snelheid in het fokprogramma van de grote organisaties kan ik niet bijhouden. Maar met een afwijkende stierkeuze heb ik af en toe toch iets interessants op stal. Zo verkocht ik uit een volle zus van Froukje 672 onlangs een stiertje met hoge genoomfokwaarden voor export naar Italië’, vertelt de fokker. Ook Frontline zal hij zeker gaan inzetten. ‘Het is een stier die ik gemakkelijk op veel koeien kan gebruiken.’
‘De Froukjes hebben eigenlijk altijd een hoog eiwitgehalte. Maar zo nu en dan komen ook andere kwaliteiten bovendrijven. Zo laten de genoomfokwaarden van Froukje 672 veel melk zien’, geeft Van Essen aan. Deze melkaanleg is terug te vinden in de fokwaarden van Delta Frontline. Hij tekent voor een plus van meer dan 1600 kilo melk en ruim 100 kilo vet en eiwit.

 

+14% Better Life Efficiëntie

Frontline staat daarnaast te boek als uierspecialist, waarvoor hij 114 in de bovenbalk scoort. Zijn dochters zullen ook beschikken over prima benen. Bovendien verbetert hij alle gezondheids- en vruchtbaarheidskenmerken en vererft de melkplasverhoger een hoge levensduur. Zijn dochters zullen dan ook gemakkelijk zijn te managen en gedurende hun leven voer efficiënt omzetten in melkvet en melkeiwit. Voor het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie scoort Frontline +14%.

InSire Topstieren: cijfers van Frontline

InSire Topstieren: Delta Vineyard

InSire Topstier Delta Vineyard (v. Magister)

Delta Vineyard: efficiënte eiwittopper uit bewezen foklijn

Met Delta Vineyard toont de Etazon Hydekoefamilie opnieuw haar fokkracht. De familie bracht stieren voort als Veneriete Willis en Delta Stilist. Ook de fokstieren Delta Bonaparte en Delta Antidote bewijzen de waarde van deze familie. En wat te denken van de Inet-toppers Delta Concert en Delta Jacuzzi-red? Vineyard is een vroege zoon van Delta Magister en voert via dochters van achtereenvolgens Apina Super Hero en Vero Goliath terug op Delta Jelena. Zij is een halfzus van Antidote en Bonaparte.

 

Gemakkelijk veel melk

Jelena loopt op het Delta-testbedrijf van Arjen Vernooij uit Schalkwijk. Hij is enthousiast over de Fidelitydochter. ‘Jelena is een imponerende koe. Ze is niet heel groot, maar heeft veel breedte in de voorhand en ruimte in de middenhand. En ze geeft gemakkelijk veel melk met hoge gehaltes’, vertelt de veehouder.

Jelena kalfde onlangs voor de vijfde keer af – van een tweeling van Peak Chuck – en tekende tot nu toe voor een levensproductie van ruim 50.000 kilo melk met 5,10% vet en 3,90% eiwit. ‘Door de snelle genetische vooruitgang is ze foktechnisch niet meer interessant en we zouden haar dan ook eigenlijk in moeten zetten als ontvangster. Maar voor zo’n bijzondere koe maken we een uitzondering. Daar willen we nog graag nog wat nafok van’, verklaart Vernooij. ‘Jelena is gezond en beschikt over een superuier en beste benen’, vertelt de veehouder. ‘Ik zou niet weten waarom ze niet nog jaren mee zou kunnen.’

 

Conditie op peil

Vineyard combineert een hoge melkplas met een plus voor eiwitgehalte. Daarbij vererft de Magisterzoon een hoge levensduur en scoort hij gunstig op het kenmerk besparing voerkosten voor onderhoud.
In de exterieurvererving vallen met name de uierkenmerken op. Daarbij vererft hij parallel geplaatste achterbenen die goed worden gebruikt. De dochters van de InSire Topstier zullen beschikken over een bovengemiddelde breedte in de voorhand en het kruis en extra ruimte in de middenhand. Bovendien houden ze de conditie tijdens de lactatie goed op peil. Vineyard heeft de aAa-code 165. Hij vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit.

InSire Topstieren: cijfers van Delta Vineyard

InSire Topstieren: Delta Punch P

InSire Topstier Delta Punch P Red (v. Rosebud)

 

Delta Punch P-red: breed inzetbaar voor dikke melk

Roodbontfokkers die op zoek zijn naar een stier die dikke melk vererft, kunnen hun slag slaan met de nieuwe InSire Topstier Delta Punch P. Met +0,30% vet en +0,22% eiwit is hij een gehaltespecialist bij uitstek. Daarbij is de stier ook heterozygoot hoornloos, wat betekent dat de helft van zijn kalveren geen hoorns zal ontwikkelen.

 

Uit een gewone boerenkoe

De hoge eiwitaanleg van Punch P is geen toeval. Overgrootmoeder Pietje 52 rf tekende al voor een levensproductie van 57.068 kilo melk met 4,68% vet en 3,69% eiwit en haar zoon Potter P scoort +0,18% eiwit op basis van de gegevens van 219 melkgevende dochters. Overigens is het verhaal achter de nieuwe roodbonte InSire Topstier een mooi voorbeeld van de openheid van het Delta-fokprogramma. Pietje 52 werd gefokt door melkveehouder Nico van den Akker uit het Groningse Oosterwijtwerd.

De gewone boerenkoe kwam met het bekend worden van haar genoomfokwaarden pas op latere leeftijd bovendrijven als een zeer interessante fokkoe. Ze werd door CRV aangekocht en bleek een fenomenaal embryoproducente. Ze kon daardoor met een grote variatie aan stieren worden gepaard. Via achtereenvolgens Twist P, Bolt rf en Rosebud-red, resulteerde dit onder andere in InSire Topstier Punch P. Zijn halfbroer Delta Posh (v. Nova Star) werd afgelopen zomer al ingezet als InSire Selectstier.

 

Gunstige voederconversie

De dochters van Punch P zullen uitgroeien tot koeien met gemiddelde afmetingen en een gunstige voerefficiëntie. Zo scoort de InSire Topstier een fokwaarde van +22 euro op het kenmerk besparing voerkosten onderhoud en +13% op het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie.
Daarbij zullen de Punchdochters voorzien zijn van prima uiers en goede benen. Punch P is geschikt voor gebruik op pinken en heeft een weinig voorkomende bloedvoering, waardoor hij breed kan worden ingezet in de roodbontpopulatie. De nieuwe InSire Topstier vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en de BB-variant van het kappacaseïne-eiwit.

InSire Topstieren: cijfers van Delta Punch P