InSire Topstieren april: Everton en Panenka

categorie Stierennieuws
23
apr
2021
2
Reacties
Everton
Delta Everton

Delta Everton en Delta Panenka P zijn in april toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren. Everton en Panenka zijn als InSire Topstier nu te bestellen in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk direct het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.
Delta Everton combineert economie en duurzaamheid

InSire Topstier Delta Everton laat zien dat economie en duurzaamheid in de fokkerij heel goed zijn te combineren. De zoon van E-Profit kreeg van zijn vader een ijzersterke gehaltevererving mee en voegt daar extra melk aan toe. Daarbij toont hij een hoge levensduurverwachting en voerefficiëntie, resulterend in +11% CRV Efficiëntie. Everton scoort daarnaast +8% CRV Gezondheid dankzij goede duurzaamheidskenmerken, met uiergezondheid, afkalfgemak en gevoeligheid voor ketose als uitschieters.
Ook als exterieurvererver is de nieuwe InSire Topstier een mooie aanvulling op het aanbod. Zo scoort hij 111 voor algemeen voorkomen en 113 voor uier. Zijn dochters zullen uitgroeien tot middelgrote koeien met een spiertje extra en een mooie balans in de framekenmerken. Everton vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is geschikt voor gebruik op pinken.

 

Laatrijp en persistent

Everton toont hoge fokwaarden voor persistentie en laatrijpheid. Melkveehouder Hans Boschloo uit Steenderen herkent hierin duidelijk zijn moeder Delta Evelyn. ‘Ze heeft nu net voor de tweede keer gekalfd en laat veel progressie zien. Als vaars was ze nog zeer jeugdig en startte ze rustig met een 305 dagenlijst van 7900 kg melk met 4,59% vet en 3,78% eiwit. Ze gaf nooit veel meer dan 32 liter, maar hield dat heel lang vol’, aldus Boschloo. Hij noemt de met 86 punten ingeschreven Evelyn een blikvanger in de stal. ‘Ze is niet heel groot, maar zit goed in elkaar en vooral haar lange, vast aangehechte uier valt op. Hiervoor kreeg ze als vaars 89 punten. De spenen staan er kaarsrecht onder en dat
maakt het een ideale robotuier’, vertelt de veehouder.

 

Zes stieren uit Esmoniques

De prestaties van Delta Evelyn en de hoge fokwaarde van Delta Everton vallen niet uit de lucht. Zijn moederlijn voert terug op G-Forcedochter Weelder Esmonique 38, die nu aan de basis staat van zes stieren in het aanbod. Zo is ze de moeder van de dochtergeteste toppers Esperanto en Empire en de overgrootmoeder van de InSire Topstieren Endless, Eloy en Epsilon. Everton voegt zich nu als jongste aanwinst in dit bijzondere rijtje.

InSire Topstier Everton

InSire Topstieren: Panenka

Delta Paneka P

Delta Panenka P scoort met allround profiel

InSire Topstier Delta Paneka P is vernoemd naar de legendarische Tsjechische voetballer Antonín Panenka. Hij maakte zich in 1976 onsterfelijk met een opvallend genomen strafschop, waarmee hij zijn vaderland naar de Europese titel schoot. ‘Opvallend’ is echter niet een omschrijving die past bij koeien in de moederlijn achter de nieuwe InSire Topstier. Thomas van Mourik is vennoot in het bedrijf van de fokker Henk van de Westeringh uit Heteren. Hij omschrijft zowel de moeder van Panenka, De Steeg Pietar 8 (v. Handy P), als de grootmoeder, De Steeg Pietar 1 (v. Potter P), als makkelijk werkbare koeien die niet opvallen in het koppel. ‘Wat wel opvalt zijn hun beste benen’, vertelt Van Mourik. Pietar 1 is ingeschreven met 87 punten voor beenwerk en Pietar 8 zelfs met 88 punten.

Ook opvallend in de moederlijn zijn de hoge gehalten. Zo realiseerde de grootmoeder van de stier tot nu toe een levensproductie van 25.000 kg melk met 5,13% vet en 3,78% eiwit, terwijl de moeder in haar vaarzenlijst wordt voorspeld op 7800 kg melk met 5,61% vet en 3,72% eiwit. ‘Nakomelingen uit deze familie laten in hun merkerfokaarden consequent deze hoge gehalten zien’, vult de veehouder nog aan. De Pietars voeren terug op de Pietjefamilie, die eerder stieren als Poppe Snow en Poppe Timeless voortbracht en ook aan de basis staat van de populaire Delta Pitcher.

 

Inzetbaar in elke selectie

Delta Panenka scoort met een allround profiel. Hij vererft veel melk met flinke plussen voor de gehalten en heeft een opvallend hoge fokwaarde voor persistentie. Zijn dochters zullen de productie, net als de Pieta’s, dan ook prima aankunnen. Ze behouden conditie en zijn weinig gevoelig voor ketose. Ook op de andere gezondheids- en managementkenmerken laat Panenka geen steken vallen. Hij verhoogt de melksnelheid en is daarmee een goede partner voor traag melkende koeien. Ook als exterieurvererver is Panenka een mooie aanvulling in de selectie voor veel roodbontfokkers. Hij scoort 107 voor totaal exterieur, 104 voor beenwerk en 108 voor uier, waarbij met name de torenhoge score voor achteruierhoogte opvalt. Panenka vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is met zijn allround profiel en afwijkende bloedvoering breed inzetbaar.

InSire Topstier Panenka

2 reacties

 1. 09 juli 2021 (Wilma van der Meer) Schreef:

  ik kan de AAA code niet vinden

  • 09 juli 2021 (CRV) Schreef:

   Beste Wilma,
   aAa-codes staan altijd in onze webshop, in het blokje onder de foto. Via de link bij de betreffende stier komt u daar terecht.
   Maar voor nu heb ik ze even voor u opgezocht:
   – Everton: 345216
   – Panenka: 342165