InSire Topstieren oktober: Skyline en Joy

categorie Stierennieuws
11
okt
2018
0
Reacties
InSire Topstier: Delta Skyline
Delta Skyline (v. Barcley)

Delta Skyline en Delta Joy zijn in de maand oktober toegevoegd aan het aanbod van InSire Topstieren, onze hoogst scorende genoomstieren. Skyline en Joy zijn sinds deze maand te vinden in onze webshop.

Maak hieronder kennis met deze twee toppers of bekijk het totale actuele aanbod van InSire-TopStieren (zwartbont of roodbont) in onze webshop.

Delta Skyline: veel vet en eiwit van onopvallende koeien

‘Een hardwerkende en sterke boerenkoe met een prima uier en beste benen.’ In deze termen omschrijft Koen Nooijen de typische AH Vitessedochter Delta Silla. De moeder van de nieuwe InSire Topstier Delta Skyline viel op het testbedrijf van de familie Nooijen in Coevorden vooral op door haar extreem hoge gehalten. In haar vaarzenlijst stond de teller na 273 dagen op ruim 9000 kg melk met 4,80% vet en niet minder dan 4,14% eiwit. Daarbij had ze consequent een laag celgetal.

‘Silla was niet de grootste in de stal, maar ze bleef de hele lactatie goed in conditie en kon de productie dan ook heel gemakkelijk aan’, vertelt de veehouder over de vaars. Silla is overigens ook de moeder van de op dit moment beschikbare InSire Selectstier Delta Skippy. Via de moederlijn voeren Skyline en Skippy beide terug op de Elagaaster Jankekoefamilie van topmelkers Siemen en Jan Siemen van Berkum uit Elahuizen.

 

Zuinig in onderhoud

Veel van wat Nooijen zag in Delta Silla zal terug zijn te zien in de dochters van Delta Skyline. De nieuwe InSire Topstier is een uitstekende productievererver met veel melk en hoge gehalten, resulterend in een plus van 143 kg vet en eiwit en 448 Inet. Net als hun grootmoeder Delta Silla zullen het onopvallende koeien zijn met gemiddelde lichaamsmaten die relatief weinig voer voor hun lichaamsonderhoud nodig hebben en persistent blijven produceren.
Voor Better Life Efficiëntie scoort Skyline dan ook +16% en de nieuwe InSire Topstier is hiermee een van de toppers in het aanbod. Deze uitstekende score dankt hij ook aan de hoge levensduurvererving. Dochters van Skyline zullen bovendien beschikken over sterk aangehechte en hoog opgehangen uiers met een uitstekende uiergezondheid. Ook zijn ze weinig gevoelig voor klauwproblemen en ketose.

InSire Topstier: Delta Joy

Delta Joy (v. Jol)

Delta Joy verlegt grenzen voor kilogrammen eiwit

‘Ons fokdoel is gericht op een hoge productie van kilogrammen eiwit. Delta Joy past wat dat betreft dan ook perfect in ons plaatje’, stelt Arjan van Erp uit Midwolda. De melkveehouder en tester van dieren uit het Delta-fokprogramma is de eigenaar van Delta Jiske, de moeder van de nieuwe InSire Topstier Delta Joy.

‘Ze doet het hartstikke goed op ons bedrijf’, vertelt hij. ‘Jiske is een grote, lange, ruime en melktypische vaars. Ze heeft in april gekalfd en geeft sindsdien meer dan vijftig kilo melk per dag’, illustreert de veehouder haar productiviteit. Ze wordt voorspeld op een eerste lijst van 13.700 kg melk met 3,40% eiwit in 305 dagen en scoort een lactatiewaarde van 117. Als opvallende eigenschap noemt Van Erp ook de uitstekende uiergezondheid van de stiermoeder. ‘Ze heeft tot nu toe vijf keer een mpr gehad met een celgetal van 32.000 als hoogste score’, vertelt hij.

 

Veruit hoogste productievererver

De melkijver van Delta Jiske is duidelijk terug te zien in de fokwaarden van Delta Joy. Hij scoort meer dan 2200 kg melk, wat in combinatie met plus 0,15% eiwit resulteert in 96 kg eiwit en een Inet van 576. Met deze cijfers is hij de hoogste productievererver in het stierenaanbod op dit moment. Dankzij veel maat, inhoud en openheid zullen de Joydochters ook uiterlijk sterk lijken op hun grootmoeder.

De dochters van Delta Joy zullen veel vreten om de hoge melkproducties te kunnen realiseren. Maar dit voer wordt wel efficiënt omgezet in melk. De absolute topstier voor kilogrammen eiwit scoort ook extreem hoog op Better Life Efficiëntie en zijn dochters hebben relatief weinig voer nodig voor onderhoud. De moederlijn achter Joy voert terug op de Jaantjekoefamilie van Hilbrand Korver uit Nederhorst den Berg. De nieuwe InSire Topstier vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit.