Hoornloze Punch P breed inzetbaar voor ‘dikke melk’

categorie Stierennieuws
5
dec
2018
0
Reacties
Specialist veestapelmanagement Tonnie Vissers

‘Roodbontfokkers die zoeken naar een stier die dikke melk vererft, kunnen hun slag slaan met Delta Punch P’, aldus Tonnie Vissers, specialist veestapelmanagement bij CRV. ‘Met +0,30% vet en +0,22% eiwit is hij een gehaltespecialist bij uitstek.’

Punch P is ook nog eens heterozygoot hoornloos, wat betekent dat de helft van zijn kalveren geen hoorns ontwikkelt. De hoge eiwitaanleg van Punch P is geen toeval. Overgrootmoeder Pietje 52 rf tekende al voor een levensproductie van 57.068 kilo melk met 4,68% vet en 3,69% eiwit. Pietje 52 is gefokt door melkveehouder Nico van den Akker uit het Groningse Oosterwijtwerd.

Gewone boerenkoe

Deze gewone boerenkoe kwam via haar genoomfokwaarden pas op latere leeftijd bovendrijven als een zeer interessante fokkoe. ‘De dochters van Punch P groeien uit tot koeien met gemiddelde afmetingen en een gunstige voerefficiëntie. Daarbij zijn de Punchdochters voorzien van prima uiers en goede benen’ geeft Tonnie nog aan. Punch P vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en de BB-variant van het kappacaseïne-eiwit. Punch P is zeer geschikt voor gebruik op pinken. Bovendien heeft hij een weinig voorkomende bloedvoering, waardoor hij breed kan worden ingezet in de roodbontpopulatie.

Delta Punch P-red (Rosebud x Bolt x Twist P)InSire Topstieren: Delta Punch P
  • Gehaltestier
  • Heterozygoot hoornloos
  • Kwaliteitsuiers
  • Beste benen