Gezondheid kenmerkend tijdens dochtergroepenpresentatie

categorie Stierennieuws
27
jun
2014
0
Reacties
NRM

Tijdens het vrijdagmidddagprogramma viel er voor de talrijke liefhebbers van fraaie koeien en dochtergroepen veel te genieten op de NRM. De rode draad was gezondheid.

Gofast
Newhouse Gofast, de Goldwyn-zoon uit de bekende Sneeker 247 van de familie Nieuwenhuizen uit Zevenhoven, mocht het namiddagprogramma openen. Met maar liefst 1.200 dochters in zijn fokwaarden toont Gofast dat veehouders hem met veel vertrouwen hebben ingezet. Zijn dochters onderscheiden zich door veel melkuitstraling en hebben zonder uitzondering goede uiers, waardoor ze een belangrijke meerwaarde aan een gezonde veestapel geven. Paul Hannan wees Ashlane Adrie 166 (cat.nr. 420) van maatschap Kamp-Davelaar uit Raamsdonk aan als beste van de groep. Zij was het type dat hij wou zien: een goede bouw met een fantastisch uier.

Kodak
Veel balans tonen de dochters van Topspeed Kodak (v: Kevin). Ze hebben stuk voor stuk een probleemloze start van hun lactatie en vallen verder weinig op in het koppel, wat vandaag de dag een bijzonder gewenste eigenschap is. Goya 126 van de maatschap Klumper uit Winterswijk werd uiteindelijk aangeduid als beste van de groep.

Fleckvieh
Sinds enige tijd is fleckvieh het meest gebruikte kruisingsras in Nederland. Jaarlijks zet CRV zo’n 60 stieren in waarbij de nadruk ligt op productie en goede fitnesseigenschappen. Fleckvieh geeft een spiertje meer en is superieur in vruchtbaarheid. Om haar stevige bouw met goede benen en een mooie uier werd Beep Sop (cat. nr. 462) van de maatschap Meerdink Rundvee uit Aalten door jurylid Lubberdink als beste uit de groep aanwezen.

Atlantic
De meest populaire stier in Nederland en Vlaanderen is momenteel Delta Atlantic. Elke vijf minuten wordt er immers in Nederland of Vlaanderen een kalfje van hem geboren. Deze Ramos-zoon uit Etazon Renate is het boegbeeld van de eerste lichting genomicstieren. Zijn dochters lieten in de voorselectie diepe indruk na. Beste uiers en veel kracht, zo omschreven de selectieheren zijn dochters. Maar vooral roemen veehouders Atlantic voor zijn bijdrage aan de gezondheid van de veestapel.

Het Spaanse jurylid Gabriel Blanco del Camp wees Irma 58 (nr. 488) van de maatschap Toebes-Groot Kormelink uit Lievelde aan als mooiste uit de groep. Beste benen, een opvallende uieraanhechting en een uitgebalanceerde uier was zijn motivatie.

Mrij-kruislingen
CRV bracht nog een tweede rasgroep in de ring, ditmaal kruislingen met mrij. Deze groep toonde meteen een van de sterke punten van dit ras: conditiescore, prima benen en harde klauwen. Daarmee levert mrij een stevige bijdrage aan een makkelijk te managen veestapel. Jet 183 van de maatschap Wijlens-Lankheet uit Haaksbergen (nr.504) werd door René Lubberdink het prototype van het ras genoemd, sterk beenwerk met mooie hak.

Fidelity
Good old Delta Fidelity is ondertussen al uitgegroeid tot een begrip voor vele veehouders, zowel zwart- als roodbont. Hij draagt dan ook het erfgoed van vader Kian met zich mee. Fidelity toonde een mooie groep met tweedekalfsdieren. Veehouders omschrijven ze als echte ligboxenkoeien met ijzersterk beenwerk. Nummer 527, Het Broek Delta Janna, van de familie Hermanussen (Barendonk Holsteins) uit Beers kreeg van Niels Erik Haahr uiteindelijk de bekende tik op de achterhand. Hij prees haar lengte en mooie achteruieraanhechting.

Cricket
De presentatie van de dochtergroepen werd uiteindelijk afgesloten door Ralma O-Man Cricket (O-Man), de gezondheidsspecialist van CRV. Persistente dochters met ondiepe uiers is wat zijn dochters kenmerken. Maar bovenal schaart hij zich met een fokwaarde 113 voor celgetal bij de beste in de wereld. In de ring werd een vijftal flink doorgegroeide dochters geshowd. Het Ierse jurylid Paul Hannan was evenzeer onder de indruk van deze groep. Hij koos uiteindelijk omwille van haar prachtige stijl en mooie rib voor Rocky Hoeve Emalie 31 van de familie Huurdeman uit Baarn.