Fokkerij 2016: efficiënt, economisch en effectief

categorie Stierennieuws
6
apr
2016
0
Reacties
Dochters MS-Bwn Snowwien (L) + MS Ricky 8 (R) van Bouw Snowfever cd (Snowman x Goldwyn,)
Dochters MS-Bwn Snowwien (L) + MS Ricky 8 (R) van Bouw Snowfever cd (Snowman x Goldwyn)

Efficiëntie is hét woord van 2016. De indexdraai van april brengt een keur aan stieren onder de aandacht die efficiënte nakomelingen geven die probleemloos en lang produceren met bovendien zeer goede uiers en benen. Met stieren als Finder, Browning, Snowfever en Brandy scoren de CRV-stieren zeer goed.

Als de melkprijs langdurig onder druk staat en het aantal te houden dieren aan banden wordt gelegd, is één ding duidelijk: het draait allemaal om efficiëntie. Deze tijd vraagt om stieren die de inkomensstroom op peil houden in goede én in slechte tijden. Deze draai brengt op dat vlak veel goed nieuws.

 

Zwartbonte uitblinkers voor een efficiënte veestapel

Bouw Finder (Balisto x Epic, +398 NVI) is met bijna 400 NVI de hoogste stier in de Nederlands-Vlaamse ranglijst. Finder scoort goed op werkelijk alle fronten en vererft een fenomenale levensduur (+1147 dagen) Zijn dochters zullen daarmee gemiddeld bijna een jaar en zeven maanden langer dan gemiddeld in productie blijven. Samen met een flinke melkvererving (+1241 kg) geeft hij een enorme impuls aan de efficiëntie van de veestapel (+12%).

Finderdochters zullen daarbij probleemloos produceren (+10% Better Life Gezondheid). Zeer hoge scores voor uiergezondheid (113), klauwgezondheid (104) en geboortegemak (108) benadrukken zijn capaciteiten op dit vlak. Finder brak in december door en er ontstond direct een lange wachtlijstvoor deze InSire-stier. Het sperma van Finder is nu beschikbaar en hij komt op reserveren in het stierenaanbod.

Willem’s Hoeve Browning en Bouw Snowfever hebben twee dingen met elkaar gemeen. Ze zijn allebei de hoogste nieuwkomer bij de dochtergeteste zwartbonte stieren en ze zijn allebei de hoogste exterieurstieren in deze lijst.

De dochters van Willem’s Hoeve R Browning (Snowman x Ramos, 292 NVI) zijn efficiënt (+10%) en zeer melkrijk (+1894 kg). Met +117 kg vet en eiwit en maar liefst  € 361 Inet is het een stier die economisch zijn mannetje staat. Browning komt uit de Willem’s Hoeve Rita’s, een koefamilie met  zeer hoge exterieurscores. Op zijn beurt geeft hij die kwaliteiten ook weer door aan zijn dochters. Met een prachtige totaalscore van 114 en een fantastische uierscore (112) doet hij op exterieurvlak zeer goed werk in de veestapel. CRV verwacht dan ook een grote vraag naar deze klassestier.

Bouw Snowfever cd (Snowman x Goldwyn, 292 NVI) Bouw Snowfever cd (Snowman x Goldwyn, 292 NVI) kreeg deze indexdraai zijn eerste dochterfokwaarden en die zijn indrukwekkend. Snowfeverdochters hebben een fantastisch exterieur (114) met geweldige uiers (113) en benen (109). Ze produceren zeer efficiënt (+12%) veel kilo’s vet en eiwit (+110 kg), waardoor zijn Inet uitkomt op +€ 336. Economische én fraaie koeien dus, die ook nog eens een hoge levensduur hebben (+464 dagen).

Bij paringen moet rekening worden gehouden met het feit dat Snowfever drager is van het erfelijke gebrek cd. In stieradviesprogramma’s, zoals SAP, wordt hiervoor gecorrigeerd. CRV weert cd-dragers uit het fokprogramma sinds het moment dat dit erfelijk gebrek bekend werd.

Newhouse Jorben (Vitesse x Epic, 357 NVI)  geeft koeien met reserves. Deze InSire-stier vererft een prima conditiescore en hoge scores voor uiergezondheid (109), klauwgezondheid (107), vruchtbaarheid (102) én ketose (105). Naast de hoge score voor Better Life Gezondheid (+7%) is Jorben ook een geweldige stier voor Better Life Efficiëntie (+10%). Deze top-uiervererver zorgt voor een flinke plus in productie, met meer dan 113 kg vet en eiwit. Daarbij is Jorben als bonus ook nog pinkenstier.

Delta Topgear (Malki x Solero, 309 NVI) is een InSire-stier die een echte specialist is voor levensduur (+870 dgn.). Hij geeft probleemloze nakomelingen (+9% Better Life Gezondheid) wat hij onder andere dankt aan zijn fantastische score voor uiergezondheid (110) en klauwgezondheid (112), gecombineerd met een uitstekende vruchtbaarheid (104) en verlaging van slepende melkziekte (104).
Topgear geeft daarnaast koeien met zeer goede benen (110), die zeer efficiënt (+7%) zullen produceren. Bovendien heeft hij een unieke aAa-code (156).

 

Roodbonte koeien die makkelijk produceren

Delta Debater (Debutant x Fidelity, 235 NVI) is een échte melkstier (+1227 kg melk) met +0,08%vet en +0,06% eiwit. Deze combinatie is al niet makkelijk te vinden en dan vererft hij ook nog eens een prima vruchtbaarheid (103), uiergezondheid (103) en is hij een zeer goede pinkenstier (107). Debater scoort +8% voor Better Life Eficiëntie en is daarmee een zeer aantrekkelijke InSire-stier.

Delta Tributant (Debutant x Atlantic, 231 NVI) is een InSire-stier die makkelijk te managen (Better Life Gezondheid +5%) nakomelingen geeft die makkelijk produceren (+1004 kg melk). Tributant vererft gezonde uiers (104), gezonde klauwen (107) en bovendien een uitstekende dochtervruchtbaarheid (105). Zijn dochters zullen flink ontwikkelde koeien zijn met zeer goede uiers (109), die lang (+509 dgn.) en probleemloos produceren.

De Vrendt Brandy (Andy x Fiction, 204 NVI) De dochtergeteste De Vrendt Brandy (Andy x Fiction, 204 NVI) is de hoogste roodbonte stier voor exterieur (114). Hij geeft dochters met zeer goede uiers (112), fantastische benen (111) en gezonde klauwen (104). De robuuste Brandydochters zijn gezond (+3%) en geven melk met uitstekende gehalten (+0,07% vet en +0,09% eiwit). De afstamming van Brandy maakt dat hij in veel veestapels breed inzetbaar zal zijn.

 

Hoornloos én zorgeloos

Perplex PP (Deluxe P x Asterix P, 199 NVI) is een homozygoot hoornloosheid verervende InSire-stier die uitblinkt in efficiëntie (+9%). Perplex geeft nakomelingen die veel melk (+1193 kg) produceren uit zeer goede uiers (109). Bovendien vererft hij een uitstekende klauwgezondheid (108) en uiergezondheid (105) en verlaagt hij de kans op slepende melkziekte (104). Efficiënt melken zonder hoorns en zonder gedoe dus.

Rudolf scoort bij MRIJ

Martha’s 287 Rudolf (Rudolf x Marnuel, 125 NVI) maakt een mooie entree bij MRIJ. Zijn dochters produceren zeer efficiënt (+6%) veel melk (+575 kg) en combineren dat ook nog eens met een zeer goed exterieur (106) met uitstekende uiers (105) en benen (104).

Samenvatting

Bekijk onderstaande tabel voor de indexen van het nieuwe stierenaanbod.

195-16 Pers indexdraai-APR-NED.indd