Fokken op A2-melk goed mogelijk

categorie Stierennieuws
1
aug
2016
0
Reacties
Stellando is een fokstier met de roodbontfactor die A2-melk vererft

De belangstelling voor A2-melk neemt toe. Bij CRV komen hier regelmatig vragen over binnen. ‘Stel ik wil als veehouder koeien gaan fokken die A2-melk geven, kunnen jullie mij dan helpen?’

Jazeker. Van elke stier uit ons aanbod is in onze webshop terug te vinden of hij A2-melk vererft. We nemen u even mee:

• Ga naar de webshop
• Klik in het menu links op het gewenste ras, bijvoorbeeld Zwartbont
• Klik onderin het menu links op Specifieke kenmerken
• Kies A2A2 en alle stieren die A2-melk vererven komen in beeld

Let op: verandert u van ras, kies dan opnieuw Specifieke kenmerken.

Van de tien meest gebruikte zwartbontstieren van 2015 zijn Danno, Vitesse en Stellando A2/A2. Bij de top vijf roodbont zijn dat Cherokee en Stefan. In totaal heeft CRV momenteel circa 40 A2/A2-stieren in het aanbod, waaronder de zwartbonte topstier Jorben, de roodbonte Carnival en blaarkopstier De Cock.

De juiste match
Na de stierkeuze is het ook nodig om te weten of uw koeien de juiste genen hebben om dochters voort te brengen die A2-melk geven. Een combinatie van een A2/A2-stier met een A2/A2-koe geeft altijd een A2/A2-nakomeling.

Bij paring van een A2A2-stier met een A1A2-moeder is de helft van de dieren A1A2 en de andere helft A2A2.

A1A2-koeien produceren melk die een mengsel (50/50) is van A1 en A2. Alleen de A2A2-dieren produceren A2-melk.

Met de merkertest van CRV kunt u eenvoudig op basis van een haarmonster laten analyseren of uw dieren het A2/A2-gen hebben. U gaat dan voor honderd procent zekerheid.

Wat is A2-melk?
A2-melk is melk met een variant van het bèta-caseïne-eiwit. Bij het verteren van de melk worden de A1-eiwitten anders afgebroken dan de A2-eiwitten. De verteringsproducten van de standaardmelk zoals wij die kennen, geeft bij 20 procent van de bevolking een opgeblazen gevoel of diarree. Een kwart van deze mensen is lactose-intolerant, zij verdragen geen lactose. Voor de overige driekwart zou A2-melk een alternatief kunnen zijn.

 Lees meer over A2-melk