Eerste NRM-dochtergroepen getoond in Zwolle

categorie Stierennieuws
27
jun
2014
0
Reacties
NRM

Traditiegetrouw staat op vrijdag de presentatie van verschillende dochtergroepen op het programma. Voor CRV was dit een opwindend moment waar lang naartoe geleefd is.

In de voormiddag werden stieren met dochters uit de proefperiode gepresenteerd. Voor CRV mocht de nieuwste blikvanger van de indexdraai van april de show openen. Dochters van Etaregge Brooklyn (v. Mr. Burns) betraden omstreeks kwart over tien de showring.

Brooklyn
Brooklyn voert terug op de Aspen-koefamilie en nakomelingen manifesteren zich volgens hun veehouders als harde werkers met een prima exterieur. René Lubberdink, het Nederlands jurylid voor roodbont, wees Willie 687 (catalogusnr. 333) van de familie Houwers uit Aalten aan als beste van de groep. Hij prees haar jeugdige uitstraling, haar lengte en het sterk aangehechte uier.

Goldmar
De volgende in de rij voor CRV was Midwolder Goldmar, een Goldwyn-zoon uit Midwolder Marjon (O-Man), de volle zus van de bekende Etazon Renate. Veehouders omschrijven zijn dochters veelal als opvallend onopvallend en noemen hun sterke gezondheidskwaliteiten als belangrijke troef. Koos 1480 (catalogusnr. 350) van de maatschap Van Erp werd door Gabriel Blanco del Campo geprezen om haar prachtige stijl met een fantastische toplijn en een mooi hoog aangehecht uier.

Windstar
Derde in de rij was HJR Windstar (v. Spencer) uit dezelfde koefamilie, meteen de tweede keer dat van deze stier een dochtergroep werd getoond. De twee leden van de fokkerijraad die de groep selecteert omschreven zijn dochters als boerenkoeien met power en opvallende uierkwaliteiten.

Het Deense jurylid, Niels Erik Haahr, wees even later catalogusnummer 377, Gonda 376 van de mts. Ten Damme uit Winterswijk Meddo, als beste aan. Zij benaderde met haar stralende uier voor hem het meest de true type.

Jeroen
Het waren de dochters van Aurora Jeroen die voor CRV het voormiddagprogramma afsloten. Deze zoon van Bertil uit de Frisia-koefamilie is een ware productietopper zonder toe te geven op gezondheidskenmerken. Onder andere door zijn hoge conditiescore kunnen de dieren hun productie makkelijk aan. De kopkoe met catalogusnummer 385, Tjitske 4 van de familie Joosen uit Ulicoten, viel het Ierse jurylid Paul Hannan meteen op bij haar intrede. Hij omschreef haar als melktypisch met veel power in de schouders.