Dochtergroepen CRV Koe-Expo (video’s)

22
jun
2015
6
Reacties

Op zaterdag 20 juni betraden verschillende dochtergroepen de ring van de CRV Koe-Expo, een moment waar velen naar uitkeken. Wilt u de groepen op uw gemak nog eens bekijken? Dat kan, per groep volgt hieronder een korte samenvatting.

Dit jaar zijn de dochtergroepen geselecteerd aan de hand van de thema’s vruchtbaarheid, productie, efficiëntie, gezondheid en levensduur. Deze thema’s maken hét verschil op vele veehouderijen.

Batenburg G. Stellando
Als eerste betrad de dochtergroep van Batenburg G. Stellando de ring. Stellando is momenteel een van de populairste InSire Topstieren. De verwachting is dat hij binnenkort over zeer betrouwbare dochtergeteste fokwaarden beschikt. Van Stellando is ook SiryX beschikbaar. De dochters van Stellando blinken uit in efficiëntie en gezondheid.

De aanwezige dochters hadden een gemiddelde lactatiewaarde van 112 met een gemiddelde productie van 9.100 kg met 4,14% vet en 3,50% eiwit.

De Vrendt Reality
Reality verbetert bijna alle gezondheidskenmerken en blinkt uit in uiergezondheid (103), celgetal (107), klauwgezondheid (106) en conditiescore (105). In zijn fokwaarde zitten momenteel 477 dochters op 322 bedrijven, met bijna 200 gekeurde dochters

Realitydochters zijn goed ontwikkeld, hebben een goede kruisligging, iets krommere benen die goed gebruikt worden en superuiers. De aanwezige dochters hadden een gemiddelde lactatiewaarde van 110 met een gemiddelde productie van 8.500 kg melk met 4,37% vet en 3,59% eitwit.

Diepenhoek Rozello
Vervolgens betraden de dochters van Diepenhoek Rozello de ring. De moeder van Rozello was op basis van genomics een van de hoogste Shottledochters. Rozello heeft jarenlang in het stierenaanbod gestaan vanwege zijn BullsEye-status. In april kwamen fokwaardes beschikbaar. Rozello blinkt uit op het gebied van productie. Zijn dochters kunnen de productie dan ook makkelijk aan: hebben veel inhoud, gemiddeld beenwerk, superuiers en ze kalven gemakkelijk af.

De dochters in de ring hadden een gemiddelde productie van 9.400 kg met 3,95% vet en 3,53% eiwit met een lactatiewaarde van 116 met 86 punten voor de uier. Naast een superproductie scoren zijn dochters ook allemaal zeer gunstig voor celgetal (gwf 103): het gemiddelde gerealiseerde celgetal is 42.000.

Rivaal (mrij)
Met de dochtergroep van Rivaal bracht CRV voor het eerst in 20 jaar een mrij-groep in de ring. Het gebruik van mrij groeit al jaren in het kruisingssegment. Hierdoor wordt de beschikbaarheid van mrij-stieren alleen maar groter in de toekomst. Rivaal is een echte uitblinker op het gebied van levensduur (393 dagen) en efficiëntie (Better Life Efficiëntie 7%). Mrij staat voor rendement: hoog eiwit, goede vruchtbaarheid en hoge omzet en aanwas. Zijn dochters onderscheiden zich dan ook met hoge levensproducties en heel hoog eiwit. Alle getoonde dochters kwamen uit holsteinkoeien.

Delta Atlantic
Gezien de populariteit van Atlantic was dit misschien wel de dochtergroep waar velen voor kwamen. Atlantic is naast G-Force het boegbeeld van CRV. Sinds Atlantic in april 2013 in het stierenaanbod is opgenomen heeft hij 5.000 dochters in zijn fokwaarden. Zijn populariteit wekt geen verwondering, zijn dochters zijn zeer functioneel qua exterieur. Atlantic blinkt met name uit op het gebied van gezondheid.

De aanwezige Atlanticdochters scoorden een gemiddelde productie van 8.600 kg melk met 4,05% vet en 3,58 % eiwit bij een gemiddelde lactatiewaarde van 113. De groep bestond uit 1e, 2e en 3e kalfskoeien, die allen zeer hoog scoren voor klauwgezondheid (Gfw 106). De Atlanticdochters hebben de hoogste genetic fokwaarde voor levensduur (308 dagen).

Fleckvieh
CRV bracht vervolgens een demonstratiegroep fleckvieh in de ring, het meestgebruikte kruisingsras. De populatie bestaat uit ruim 11 miljoen dieren uit met name Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Italië, waaruit geselecteerd wordt. CRV beschikt over een fokprogramma in Duitsland en Tsjechië, waar jaarlijks 50 genomic stieren worden ingezet. Veelgebruikte stieren zijn Raldi, Rumbo, Rureif en Robben en genomic geteste stieren als Web, Magic, Mint, Zwolle en BullsEye stier Vitaly. Zij onderscheiden zich naast vleeskwaliteit op productie en fitnesskenmerken wat zich prima vertaalt in de Better Life Kengetallen.

Alle getoonde dochters kwamen uit holsteinkoeien en waren met name van Vanstein en Imposium. De gemiddelde lactatiewaarde was 113.

Cookiecutter Mom Hunter
Hunter is de eerste dochtergeteste stier uit het CRV-fokprogramma in Amerika. Hij is ook de meest verkochte InSire Topstier buiten Nederland en Vlaanderen. Met reden. Hunter blinkt uit in gezondheid én efficiëntie: goede scores op ketose (106), persistentie (111) en klauwgezondheid (114) en uiers en benen van goede kwaliteit.

De aanwezige Hunterdochters hadden een gemiddelde productie van 9.750 kg melk met 3,86% vet en 3,36% eiwit.

Camion van de Peul
Nog niet eerder presenteerde CRV een dochtergroep van Camion van de Peul. Camion is de meest verkochte InSire Topstier roodbont aller tijden. Zijn lage melksnelheid wordt meer dan goed gemaakt door zijn levensduur (541 dagen), zijn gezondheidskenmerken (uiergezondheid 105, klauwgezondheid 106 en vruchtbaarheid 103) en zijn geboortegemak. Camion wordt ook wel de roodbonte versie van Atlantic genoemd.

De aanwezige Camiondochters produceerden gemiddeld 8.600 kg melk met 4,15% vet en 3,43% eiwit bij een gemiddelde lactatiewaarde van 109.

Delta G-Force
In Gent presenteerde CRV eerder dit jaar al een dochtergroep van G-Force. Al vanaf het begin is G-Force populair en is inmiddels uitgegroeid tot het internationale boegbeeld van CRV. Als InSire-teststier was hij binnen een dag uitverkocht en als InSire Topstier is hij jarenlang populair geweest. G-Force blinkt uit in Better Life Efficiëntie (+10%), productie (Inet 258), gehalten (0,28% vet en 0,19% eiwit), levensduur (475 dagen), voeropname (1,39 kg) en klauwgezondheid (110). G-Force past perfect op kleinere, zwaardere koeien.

De aanwezige dochters hadden een gemiddelde productie van 9.400 kg melk met 4,14% vet en 3,50 % eiwit en een gemiddelde lactatiewaarde van 116.

Welke groep sprong er voor u het meest uit? We horen graag uw mening over de verschillende groepen. Laat hieronder uw reactie achter!

6 reacties

 1. 22 juni 2015 (A Broekhuijse) Schreef:

  De fleckvie hebben wel dunne melk 1.14vet

 2. 23 juni 2015 (noordhollander) Schreef:

  apart dat jullie t filmpje met dochtergroepen met veelal boerencommentaar niet op veeteelt publiceren

   • 23 juni 2015 (noordhollander) Schreef:

    ik bedoel het filmpje met boerencommentaren over de dochtergroepen oa pieter jan groot uit beemster ea wat gisterochtend op crv facebook te zien was…..

    • 23 juni 2015 (CRV) Schreef:

     Diezelfde filmpjes staan hierboven en ze zijn bovendien via al onze social media (Facebook, Twitter en YouTube) te vinden. Prima zo, toch? 🙂

     • 23 juni 2015 (noordhollander) Schreef:

      ik bedoelde op de veeteelt webside