Delta Potter P brengt persistente fokkracht voor eiwit

categorie Stierennieuws
4
jan
2021
0
Reacties

Met een productiefokwaarde die is gebaseerd op 251 dochters op 182 bedrijven, is Delta Potter P een van de betrouwbare waarden in het stierenaanbod roodbont van CRV. En met +0,29 voor percentage eiwit kan hij de concurrentie op ‘dikke melk’ met jongere stieren prima aan. Potterdochters zijn degelijke en persistent producerende koeien. Ze zijn wat kleiner dan gemiddeld, sterk gebouwd en behouden hun conditie. Potterdochters pieken in productie niet extreem, maar zijn wel zeer persistent. Daardoor zijn ze weinig gevoelig voor ketose. Ook met positieve fokwaarden voor de andere gezondheidskenmerken bewijst Potter zich als vader van koeien waar veehouders weinig werk aan hebben.

 

Degelijke werkkoeien

Corné Timmermans uit Oostelbeers hield aan de aankoop van embryo’s uit het CRV-fokprogramma twee prima dochters van Potter P over. Het gaat om Delta Mayra 1 en Delta Mayra 2. ‘Het zijn beide degelijke werkkoeien, die niet extreem groot zijn, maar wel sterk gebouwd’, typeert hij de twee zusjes. ‘En het zijn koeien die altijd vooraan staan, zowel in de melkstal als aan het voerhek.’ Van de zusjes is Delta Mayra 1 de fraaiste. Zij werd als vaars ingeschreven met 86 punten en produceerde tot nu toe in drie afgesloten lijsten 23.600 kg melk met 5,49% vet en 4,05% eiwit. ‘Je mag met recht zeggen dat ze dikke melk produceert en dat geldt ook voor haar zus’, aldus de veehouder. Timmermans gebruikt voornamelijk jonge stieren, maar af een toe insemineert hij een koe met Potter. ‘Het is een mooie stier om extreem grote koeien en dieren met te recht beenwerk te corrigeren’, legt hij uit.

Nestor uit indrukwekkende familie

Potter P is een directe zoon van Pietje 52. Zij kreeg als ‘gewone boerenkoe’ veel invloed in het fokprogramma van CRV en staat inmiddels aan de basis van een indrukwekkende koefamilie. Deze bracht al veel hoog scorende stieren voort, zoals Punch P, Podcast, Prominent, Pareto en Paddock PP. Potter is van dit gezelschap de nestor, maar is als bewezen allrounder nog altijd een waardevolle aanvulling op het stierenaanbod. Potter vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is heterozygoot drager van het gen voor hoornloosheid.

 

Belangstelling voor Potter P? Bestel Delta Potter P via de webshop