Delta Magister is rolmodel voor robuustheid

categorie Stierennieuws
5
jan
2021
0
Reacties

‘Soms gebruik je een stier die precies past en daardoor iets extra’s brengt. Voor ons is Delta Magister zo’n stier’, vertelt Leon Heijink uit het Gelderse Laren. Hij is erg tevreden over de zes vaarzen van Magister in het koppel van 170 koeien, dat hij samen met zijn broer Gerben en vader Wim melkt. ‘Het zijn sterke, robuust gebouwde dieren met een prettig karakter.

Ze geven probleemloos veel melk met een goed eiwitpercentage’, beschrijft hij ze. Het zestal tekent voor een gemiddelde (voorspelde) productie van 9600 kg melk met 3,50% eiwit (lactatiewaarde 103). Vier Magisterdochters zijn inmiddels ingeschreven en daarvan kregen er drie 86 punten en één 87 punten. De 87 puntenvaars is Oosterbrook Magister Silk, die de maximale score van 89 punten kreeg voor frame en uier. ‘We hebben nog een aantal Magisterpinken. Met de prestaties van de vaarzen in het achterhoofd hebben we daar hoge verwachtingen van’, verklaart Heijink.

Dikke plus voor eiwit

De magie van Magister op het bedrijf van de familie Heijink heeft mogelijk iets te maken met zijn aAa-code: 156, een code waarmee de stier iets kan toevoegen aan veel veestapels. Deze code weerspiegelt zich in de exterieurvererving van de stier, die inmiddels is gebaseerd op ruim 2600 dochters. Deze robuust gebouwde dochters zijn gemiddeld groot met voldoende ruimte in vooren middenhand en open ribben. Bovendien beschikken ze over brede, hellende kruizen. De uiers zijn lang en hoog aangehecht en hebben een goede ophangband. De moeder van Magister liep op het Delta-testbedrijf van de familie Peeters in Geel, waar ze tussen ruim 700 hoogproductieve koppelgenotes tekende voor een vaarzenlijst van 12.621 kg melk met 3,82% vet en 3,64% eiwit. Magisters grootmoeder was een met 86 punten ingeschreven dochter van Gibor. Magister combineert een dikke plus voor eiwitpercentage met voldoende liters melk, een lange levensduur en een goede voerefficiëntie, resulterend in een score van +5% voor CRV Efficiëntie. Daarbij scoort hij +4% CRV Gezondheid, dankzij positieve scores op alle gezondheidskenmerken. Magister vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is geschikt voor gebruik op pinken. Bovendien is hij een uitstekende bevruchter.

Belangstelling voor Magister? Bestel Magister via de webshop