Delta Hetty en Delta Hind excelleren in CRV-test

categorie Stierennieuws
14
jan
2021
0
Reacties

Delta Hetty kreeg onlangs op CRV-testbedrijf De Cock de excellente 90 puntenscore voor exterieur. Ze produceert ook nog eens fenomenaal en werkt probleemloos richting een hoge levensproductie. Daarmee gaat ze Delta Hind achterna, haar achternichtje bij CRV-testbedrijf Vernooij.

 

Wat hebben Delta Hind en Delta Hetty met elkaar gemeen? Als jonge Delta-donoren behoorden ze destijds tot de top van de populatie in Nederland en Vlaanderen. Hun grootmoeders waren volle zussen. Nu bewijzen deze kleindochters zich al jaren in de praktijk, elk op een CRV-testbedrijf, waar ze gezondheid en efficiëntie in volle glorie combineren met een fraai exterieur. Ze staan beide aan de basis staan van volgende generaties CRV stieren. We lichten beide donoren toe.

 

Eerste excellente Delta-donor in Vlaanderen

Delta Hetty (Balisto x Gibor x Ramos) is de eerste Delta-donor in Vlaanderen met een excellentscore. Met 88 frame, 89 type, 88 uier, 92 benen scoort ze 90 voor algemeen voorkomen. In de onderbalk vallen met name de 7 voor breedtematen en de maximale score 9 voor beengebruik op.
Hetty produceert indrukwekkend. Op CRV-testbedrijf De Cock heeft ze inmiddels vier keer gekalfd. In 1229 dagen produceerde ze 48.732 liter met 4,70 procent vet en 3,82 procent eiwit, een gemiddelde van 40 liter per dag met gemiddeld 3,4 kg V+E per dag. Hiermee behoort ze tot de top van het bedrijf De Cock.

Probleemloze duurzaamheid

Eigenaar Frank De Cock vertelt: ‘Delta Hetty is voor mij het synoniem voor probleemloze duurzaamheid. Ze piekt niet in het begin, maar laat een fantastische persistentie zien, waardoor ze wel imponeert in de gehalten op het einde van de lactatie. Persistentie vinden we belangrijk, want het is in onze ogen een belangrijke reden van levensduur in ons systeem. Hetty neemt zowel op productie, exterieur en persistentie echt wel voorsprong op onze andere dieren.’

Delta Hetty, excellente veelgeefster op CRV-testbedrijf De Cock (foto als vaars)

 

Volle zussen aan de basis

Delta Hetty stamt af van de Ricecrest Southwind Kaye-familie. De Nederlandse tak heeft in Delta meerdere stieren voortgebracht. Om bij Hetty te beginnen, uit haar heeft CRV Paragonzoon Delta Harvester ingezet als InSire-stier. Daarnaast zijn er dochtergeteste stieren uit de moederlijn van Hetty. Haar moeder, Delta Hibiscus, is bijvoorbeeld een volle zus van de Giborzoon Delta Vitalilty. Hun moeder Delta Heidy (v. Ramos) is de volle zus van Delta Helmi. Deze Helmi is de schakel met een eveneens succesvol nageslacht. Uit Helmi’s lijn maakt Delta Herby, een outcross Skywalkerzoon met 310 NVI uit een Topgearmoeder zijn opwachting in de stallen van CRV. Helmi is eveneens de grootmoeder van de geslaagde fokstier Delta Bombay en van een oud-donor bij CRV-testbedrijf Vernooij, Delta Hind. Haar indrukwekkende prestaties lichten we toe.

 

Delta Hind: hoge levensproductie, gezond en fraai

Een hoge levensproductie gecombineerd met uitstekende gezondheid en fraai exterieur, Delta Hind (Snowman x Shottle x Ramos) heeft het allemaal. Ze produceerde bij Vernooij inmiddels in 2395 dagen 93.042 kg melk, net als haar achternichtje Delta Hetty, 40 liter per dag. Vernooij showde de met 89 punten ingeschreven stiermoeder veelvuldig op keuringen. In februari 2020 behaalde ze op de wintershow in Houten de CRV rendementsprijs voor de meeste kilogrammen vet en eiwit. Arjen Vernooij: ‘Ze produceert gemakkelijk uit een kwaliteitsuier, heeft het hele jaar door eenzelfde mooie conditie en wordt gemakkelijk weer drachtig. Ze staat nu droog. Als ze daarna goed afkalft, produceert ze probleemloos richting de honderdduizend liter.’

 

Roodbonte InSire-stier

Uit de combinatie van Hind met Bolt behoorde Delta Healer Rf als InSirestier tot de top van de volgende generatie. Net als zijn zoon Delta Jeremy-Red, blinkt hij uit in uiergezondheid. Jeremy vererft op zijn beurt een vooruitgang van +7% voor CRV efficiëntie, +6% voor CRV gezondheid en 108 voor fraai exterieur. De allround kwaliteiten van deze genetica kunt u als roodbonte veehouder benutten via een zoon van Jeremy: Delta Ravel-Red. Hij vererft eenzelfde compleet profiel, zoals Arjen Vernooij dat ziet bij Hind.

 

Delta Hind als vaars

 

Delta Hind (Av 89) produceerde tot nu toe 93.000 liter bij CRV-testbedrijf Vernooij