Delta Detective, parel van Vernooij

categorie Stierennieuws
20
okt
2014
0
Reacties

Wat goed is, komt steeds sneller. NVI-topper Delta Detective heeft de jonge stier Sherlock rf als vader. Van moederskant staat de sterke Hedra Lizekoefamilie van Arjen en Eef Vernooij uit Schalkwijk borg voor een goede genoomfokwaarde.

Classicdochter Hedra Lize 665 (AB 88) vormde het imponerende middelpunt van een familiegroep met (klein)dochters van Lawn Boy (hoornloos), Award, Jerudo en Sherlock tijdens de Delta Satelliet-themadag, die gehouden werd op het bedrijf van Arjan en Eef Vernooij in het Utrechtse Schalkwijk. Hedra Lize 665 is ook de grootmoeder van Delta Detective, die geboren is op 28 april 2013 en nu al een jonge stier is.

Sneller en beter met DNA
Sinds augustus van dit jaar wordt het sperma van Delta Detective aangeboden. Met een NVI van 304 op roodbontbasis scoort hij een van de allerhoogste NVI-fokwaarden van het roodbontras. Vader Sherlock rf, een Fidelityzoon, heeft ook nog geen dochters in productie. Toch zet CRV deze jonge stier al volop in. DNA-typering zorgt er immers voor dat beter en sneller geselecteerd kan worden. Maximale genetische vooruitgang is het gevolg.

Delta Detective en Delta Sherlock, hebben het gelijk van de DNA-typering aan hun zijde. ‘Ze zijn de beste zonen van hun vader’, weet CRV -foktechnicus Jaap Veldhuisen. Bovendien zorgen diepe koefamilies zowel aan vaders- als aan moederszijde voor extra garanties, legt hij uit.

Delta Lizelot
De moeder van Delta Detective, Delta Lizelot, is een dochter van de bewezen Duitse fokstier Jerudo. Ze is opgefokt door veehouderij Kroondijk-Vogelzang te Donkerbroek (Gr.), maar weer teruggekocht door CRV en gestald bij het bedrijf van herkomst, CRV -vaarzentestbedrijf Vernooij.

Delta Lizelot heeft als vaars in 305 dagen 7583 liter melk met 4,51% vet en maar liefst 3,85% eiwit geproduceerd. Daar is Veldhuisen content mee. Ook is hij zeer te spreken over het optreden van haar Classicmoeder Hedra Lize 665 tijdens de Delta Satelliet-dag. ‘Ze werkt nu aan haar derde lijst, opnieuw een hele goede. Als vaars produceerde ze al 11.079 kg melk met 3,73% eiwit in 305 dagen. Ze is toen veelvuldig gespoeld. Daarom konden we afgelopen dagen ook een familiegroep van de Lizes neerzetten.’

Onverwachte merkertest
De Addisonmoeder van Classicdochter Lize 665 (en dus overgrootmoeder van Detective) realiseerde 10.000 kg vet en eiwit. Ze werd ook nog eens veelvuldig gespoeld. Haar laatste spoeling met Classic leverde Lize 665 op. Jaap Veldhuisen: ‘Uit de combinatie Classic maal Addison verwacht je geen hoge fokwaarde voor eiwit. Toch leverde de merkertest een hoge fokwaarde voor eiwit op. Delta Lizelot kwam zo gunstig naar voren in de merkertest dat ze in beeld kwam voor het fokprogramma roodbont. Met Delta Detective tot gevolg, een symbool van de vooruitgang.’