Delta Conan; buitengewoon buitenbeentje

categorie Stierennieuws
10
nov
2020
0
Reacties
Delta Conan
Delta Conan (Commander x Sterngold x Win 395)

‘Echte boerenkoeien met ruimte in de voorhand, een passende hoogtemaat, hele beste benen en duurzame uiers.’ Met deze omschrijving typeert melkveehouder Johan Wilmink uit Albergen de vijf dochters van Delta Conan op het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Ine en zoon Martijn beheert. De vijf vaarzen, waarvan er één inmiddels voor de tweede keer heeft gekalfd, tekenen voor een gemiddelde 305 dagenproductie van 9894 kg melk met 4,18% vet en 3,71% eiwit, goed voor een lactatiewaarde van 107. ‘En die productie kunnen ze goed aan. Het zijn gewoon gemakkelijk te managen koeien’, aldus de enthousiaste veehouder.

Dat veehouders als Wilmink dik tevreden zijn over de dochters van Conan, verbaast foktechnisch specialist Marcel Fox helemaal niets. Hij herinnert zich de grootmoeder van de stier, Stefke 882, nog maar al te goed. ‘Deze dochter van Win 395 liep op het bedrijf van maatschap Veldkamp-Westendorp uit Hoge Hexel, waar ze erg goed produceerde en als vaars werd ingeschreven met 86 punten, waaronder de maximale beenwerkscore van 89 punten’, vertelt hij. ‘Ze kwam in beeld toen we op zoek waren naar interessante dieren met een afwijkende afstamming. Merkeronderzoek bevestigde haar uitzonderlijke genetische aanleg’, aldus Fox. Stefke werd gespoeld met Sterngold en hieruit werd bij de familie Jongsma in Oudehorne de moeder van Delta Conan geboren.

 

Koosje 174 (v. Conan, eig.: mts. Wilmink-Vennegoor, Albergen)

Koosje 174 (v. Conan, eig.: mts. Wilmink-Vennegoor, Albergen)

Dikke melk en constante conditie

Stefke 882 zou een levensproductie realiseren van 127.873 kg melk met 4,85% vet en 3,59% eiwit en worden overgekeurd met 91 voor beenwerk. Deze uitzonderlijke beenwerkscore is ook terug te zien in de cijfers van Delta Conan. Met 111 beenwerk is hij een van de hoogste stieren in het aanbod. Daarbij scoort Conan met 108 ook zeer hoog op klauwgezondheid. Daarnaast is de stier een uitgesproken uierverbeteraar. De cijfers van Conan zijn gebaseerd op de prestaties van 420 dochters op 248 bedrijven. Ze ontpoppen zich als persistente producentes van veel melk met hoge gehalten. En ze behouden conditie gedurende de lactatie. Conan vererft bovendien de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit. Een aandachtspunt in het gebruik is kruis ligging. Conan past het best op koeien met hellende kruizen.

Meer weten over Delta Conan?

Bekijk fokstier Delta Conan in onze webshop