‘De eerste indruk is belangrijk’

16
jun
2015
0
Reacties

Zaterdag 20 juni gebeurt het in Den Bosch: de CRV Koe-Expo 2015! In deze blog hebt u al kunnen lezen hoe de selectie van de dochtergroepen is verlopen. Dit keer aandacht voor de individuele koeien. Addy Moree en Marc Kouwenberg vertellen hoe de selectie in zijn werk is gegaan.

Addy Moree (foto boven) en Marc Kouwenberg zijn beiden als inspecteur werkzaam bij CRV. Een van de taken van de inspecteurs is het doen van de voorselectie van de individuele dieren voor de CRV Koe-Expo. In totaal zijn er drie selectiecommissies die bestaan uit twee personen: een inspecteur en een veehouder. Gert ten Have en Jan van der Wind vormen een koppel, net als Marc Kouwenberg en Arjan van Heugten, en tot slot Addy Moree en Vincent van Dongen. Gert, Jan, Addy en Vincent zijn verantwoordelijk voor de selectie van de zwartbonte koeien en Marc en Arjan voor de roodbonte koeien.

Procedure
De selectie kent verschillende fases. Veehouders mochten zelf de dieren opgeven die in hun ogen geschikt waren voor deelname aan de individuele keuring. Vervolgens zijn de commissieleden drie dagen op pad geweest om deze dieren te bekijken en hun bevindingen te delen met de veehouder.

Marc-Kouwenberg
Marc Kouwenberg

‘De eerste indruk is belangrijk’, geeft Marc aan. ‘Daarnaast letten we vooral op de correctheid van de bouw, maar ook de kwaliteit van het uier en beenwerk speelt een rol.’ Twee weken geleden zijn Marc en Addy nogmaals op pad gegaan voor een tweede rondgang om de dieren die tijdens de eerste ronde nog niet goed te beoordelen waren opnieuw te bekijken. Zo is uiteindelijk een definitieve selectie gemaakt.

‘Als selectiecommissie proberen we in te schatten hoe de aangemelde dieren er over zes weken voor staan. Ook vergelijken we de dieren onderling per leeftijdsgroep om de kansen in te schatten. We proberen als selectiecommissie dieren te kiezen waarvan we verwachten dat ze hoog kunnen klasseren tijdens de CRV Koe-Expo.’

Maar zeker weten doen Marc en Addy het nooit. Aanstaande zaterdag 20 juni moet het gaat gebeuren, welke koe zal gekroond worden tot kampioene?