De breedste aanpak voor hoger rendement

categorie Stierennieuws
27
nov
2015
0
Reacties

‘Het rietje dat je vandaag gebruikt, is verantwoordelijk voor wat er over vijf jaar in je stal loopt’, aldus veehouder Jan-Henk Verburg.

Veehouder Jan-Henk Verburg uit Zwammerdam is een warm voorstander van genomics. Niet voor niets maakt hij voor zijn veestapel hoofdzakelijk gebruik van de jonge, merkergeselecteerde InSire Topstieren van CRV. Hij selecteert ze vooral met het oog op gezonde, sterke en efficiënte koeien. Omdat hij deelneemt aan FokkerijData Plus, worden alle kalfjes die geboren worden op het bedrijf, DNA-getypeerd. Er is dan meteen al vrij goed te voorspellen wat ze later gaan doen.

‘Natuurlijk heb je geen garanties, maar genoomfokwaarden hebben zich allang bewezen. En vergeet niet dat genomics een middel is. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.’

Jan-Henk-Verburg2
Reden voor goed humeur

Van de eerste genoomgeteste vaarzen zijn de resultaten inmiddels zichtbaar. Jan-Henk melkt bijvoorbeeld twee vaarzen van Sherlock 107 met 110 voor lactatiewaarde. ‘Die geven 27 tot 35 liter melk en zitten fysiek gewoon goed in elkaar. Dat zie je dan twee keer op een dag terug in de melkput. Daar word je als veehouder toch gelukkig van?’, zegt hij met een stralende lach.

‘Genomics is goud’, zegt Jan-Henk. ‘CRV is in staat om daarmee rietjes te produceren waar enorm veel kennis en data in zitten.’ Hij durft te stellen dat je met die data in de toekomst kunt kijken. ‘Het rietje dat je vandaag gebruikt is verantwoordelijk voor wat er straks in de stal loopt.’

Jan-Henk Verburg is een van de vijf veehouders die vertellen dat het CRV-rietje voor hen veel meer is dan je ziet
 Dit is een verkort artikel uit CRV Magazine. Lees de hele tekst