Nieuwe topper Tonka uit de excellente Cozy Nook koefamilie

categorie Stierennieuws
9
aug
2017
0
Reacties
Cozy Nook Tonka Abbralee
Cozy Nook Tonka Abbralee

Met een afstamming zonder Vigor, Brookings, Wonderment, Huray en Glenn heeft de Brown Swiss stier Tonka een bijzondere bloedvoering. ‘Zijn moeder is de droom van eigenlijk elke veehouder’, geeft Dan Gilbert van New Generation Genetics aan.

‘Ze kalft ieder jaar en maakt lijsten van 11.500 kilo melk met bijna 4% eiwit.’ Deze Cozy Nook Joel Tipper heeft al vier lactaties afgesloten met haar excellente uier en laag celgetal. De grootmoeder van Tonka is de bekende Cozy Nook Pronto Twylight, opgenomen met 92 punten en een levensproductie tot nu toe van bijna 140.000 kilo melk. ‘Haar tien dochters zijn allemaal met minimaal 85 punten opgenomen’, voegt Dan toe.

‘De melksnelheid van Tonka ligt flink boven het gemiddelde’

Tonka is de hoogst beschikbare zoon van Driver en valt op met zijn rondom positieve fokwaarden en heel sterk exterieur. ‘Zijn dochters zijn gemiddeld van hoogtemaat, extra breed, vruchtbaar en produceren melk met hoge gehalten’, weet Dan die toevoegt dat de melksnelheid van Tonka flink boven gemiddeld ligt. ‘In combinatie met wat langere spenen past Tonka heel goed op bedrijven met een robot. Voor veehouders die kruisen zal Tonka de uiers en de gezondheid verbeteren en meer breedte aan de koeien toevoegen.’