CRV Oceanië: in zes weken zoveel mogelijk koeien drachtig

categorie Stierennieuws
30
jul
2015
0
Reacties
CRV Ambreed

CRV heeft vestigingen in veel landen, die een belangrijke bijdrage leveren in de groei en de omzet van het bedrijf. In deze serie maakt u kennis met onze belangrijkste vestigingen. Angus Hasslet vertelt over de markt aan de andere kant van wereld: Oceanië.

Door het grazingsysteem is de melkveehouderij in Nieuw-Zeeland erg seizoensgebonden. Melkkoeien lopen jaarrond buiten. De koeien vreten (bijna) alleen gras en kalven in het voorjaar, wanneer het gras weer begint te groeien. Dat afkalfseizoen is voor veehouders een drukke periode.

CRV AmbreedVoor CRV Ambreed betekent dit dat insemineren seizoenswerk is. Angus Haslett, managing director Oceanië en tevens verantwoordelijk voor CRV Australië en Liberty Genetics (Nieuw-Zeeland) legt uit: ‘In ongeveer zes weken tijd is het de kunst om zoveel mogelijk koeien drachtig te krijgen. Ze moeten in die periode in topconditie zijn. Bovendien moeten onze inseminatoren topwerk verrichten. Er is vaak weinig tijd en gelegenheid om een koe meermalen te insemineren.’

Voor veehouders in Nieuw-Zeeland ligt de focus dan ook op vruchtbaarheid. De inseminatoren zijn seizoenwerkers met losse contracten en om te zorgen dat ze topprestaties leveren, zorgt CRV Ambreed voor voldoende trainingen, zodat ze werken volgens een afgesproken standaard.

 

Tochtdetentie cruciaal
Ook goede tochtdetentie is cruciaal. CRV AmbreedCRV Ambreed levert veehouders Estrotect. Dit is een systeem van verfplakkers boven de staart die verkleuren als de koe wordt besprongen door koppelgenoten. Hiermee kan een veehouder in grote koppels snel zien welke koeien tochtig zijn. Want koppels zijn groot. ‘Bedrijven met 200 koeien of minder zijn hier kleine bedrijven. Wij richten ons vooral op de middelgrote bedrijven, met 500 tot 700 dieren. Maar we bedienen ook de grotere bedrijven met 1.000 dieren of meer.’ Door het korte inseminatieseizoen kan CRV Ambreed dus ook maar een korte periode per jaar geld verdienen met de verkoop van sperma.’

Naast genetica doet CRV Ambreed nog meer. ‘We verzamelen data om onze veehouders infoproducten aan te kunnen bieden. We verzorgen de diensten om die data te verzamelen, zoals mpr, maar we bieden ook het programma waarmee ze de bewerkte gegevens kunnen gebruiken voor het managen van hun veestapel, vergelijkbaar met VeeManager in Nederland en Vlaanderen, maar wel minder uitgebreid.’

De rassen die CRV Ambreed aanbiedtCRV Ambreed zijn holstein, crossbreed, jersey en ayrshire. ‘Ons fokprogramma legt de focus op koeien die passen in het grazingsysteem, met nadruk op vruchtbaarheid en melkproductie op basis van grasrantsoen. De holsteins hier zien er heel anders uit dan die jullie in Nederland gewend zijn’, legt Haslett uit. ‘Ze zijn veel compacter.’ CRV Ambreed heeft ook een eigen fokprogramma voor raszuivere jersey en crossbreeds: een kruising tussen jersey en holstein.

Genomic selection speelt een steedsCRV Ambreed grotere rol in het Nieuw-Zeelandse fokprogramma, voornamelijk bij de selectie van stieren. CRV Ambreed richt zich op dit moment voornamelijk op fokstieren, dus met dochterfokwaarden gebaseerd op veel dochters. De focus ligt op samenwerking met de veehouder, op het gebied van management en fokkerij. ‘We werken vooral met veehouders die genetische vooruitgang van hun veestapel echt belangrijk vinden. We gaan samen met de veehouder om de tafel zitten en kijken wat zijn doelen en zijn wensen zijn. Op basis daarvan maken we samen een individueel fokprogramma. Zo bouwen we langetermijnrelaties’, vertelt Haslett.

De markt
CRV Ambreed bedient in Nieuw-Zeeland ongeveer een kwart van de markt. ‘We zijn daarmee de tweede speler op de Nieuw-Zeelandse spermamarkt en we blijven verder groeien. De veehouderij op basis van weidegang is typisch voor Nieuw-Zeeland, een systeem dat ook wordt toegepast in andere landen zoals Ierland, de Verenigde Staten, delen van Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Ook dit zijn belangrijke afnemers van het genetisch product uit Nieuw-Zeeland.

CRV Ambreed zorgt voor schaalvergroting van CRV aldus Haslett. ‘De Nieuw-Zeelandse markt bestaat uit ruim 4,5 miljoen koeien die we kunnen beleveren met onze producten, niet alleen genetica, maar ook innovaties die we ontwikkelen op basis van data.’

 

CRV Ambreed

Handig hulpje bij het verplaatsen van vee

CRV Ambreed

Manhattan, een van CRV Ambreeds jerseytopstieren

Via de Grassland Alliance werkt CRV Ambreed samen met de Ierse fokkerijorganisatie NBC. Hier wordt veel kennis uitgewisseld, evenals met diverse Australische partijen. ‘We zoeken naar synergie in onderzoek op het gebied van melkveehouderij en zuivel. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar sequencing. Kortgezegd is dat zoeken naar een goedkopere manier om genotypes van koeien te bepalen. Als deze techniek praktijkrijp is, scheelt dat onze klanten wereldwijd veel geld’, besluit Haslett.

Dit artikel is onderdeel van de reeks CRV Internationaal. Lees ook de andere artikelen: Verenigde StatenDuitsland, Tsjechië.
Dit is een artikel uit CRV Magazine. Lees meer artikelen online