Brengt Belgisch witblauw u extra rendement?

categorie Stierennieuws
2
mrt
2016
2
Reacties
BWB kruislingskalf

Steeds meer veehouders kruisen de onderkant van hun veestapel met Belgisch witblauw. Inmiddels vormt dit ras al 30% van de totale verkoop van sperma. Wat drijft melkveehouders en wat zijn de potentiële kansen voor u?

Snel meer omzet
In 2015 steeg het aantal inseminaties met Belgisch witblauw in Nederland met 40%. We verwachten dat deze groei dit jaar doorzet. Het ras is ongekend populair, vooral ook voor gebruikskruisingen.

Een verklaring hiervoor vinden we in de marktomstandigheden: een lage melkprijs en beperkte groeimogelijkheden door de verwachte regelgeving rond grondgebondenheid en fosfaatrechten. Voor veel melkveehouders betekent dit efficiënter boeren met minder koeien en minder jongvee. De inzet van Belgisch-witblauwkruisingsstieren helpt dan op korte termijn rendement te realiseren.

Topstieren in beeld
Welke Belgisch-witblauwekruisingsstieren doen het goed? Dit is de top 3 van de meest gebruikte CRV-stieren van de afgelopen maand (conventioneel en gesekst sperma).

  Conventioneel sperma Gesekst sperma    
1 Mercure Elk 23 (M)
2 Paprika Rian 22 (M)
3 Resistant Elk 37 (M)

Hebt u ons ruime aanbod Belgisch-witblauwkuisingsstieren al bekeken? Alle stieren zijn dochtergetest en geïndexeerd op onder meer geboortegemak, drachtduur en gewicht.

2 reacties

 1. 03 maart 2016 (E. Bakker) Schreef:

  Veehouders houden zichzelf voor de gek. Het zwaardere vleeskalf groeit niet voor niets in de koe. Kost energie en eiwit, wat de koe beter aan melkproduktie of aan haar eigen conditie kan besteden!
  Verder heb je altijd wat meer kans op moeilijker geboortes bij inkruisen met Belgisch Blauw.

  • 03 maart 2016 (Olga Kruidhof) Schreef:

   Beste Evert,
   Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk dat het vleeskalf energie en eiwit kost, maar het BWB-kalf is wel veel meer waard. Wat we zien in de markt is dat veehouders kiezen voor deze opbrengsten, gezien de lage melkprijs. Het is aan de veehouder zelf om te bepalen welke aanpak het beste past bij zijn fokdoelen.